(Jednání pokračovalo ve 14.03 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené kolegyně a kolegové, zahajuji odpolední část našeho dnešního jednání. Myslím, že bylo několikrát opakováno, že v této zhruba dvouhodinové části se budeme věnovat bodům, které jsou uvedeny v našem schváleném pořadu pod názvem Zprávy. Jedná se tedy o body č. 70 a dále.

 

A prvním z těchto bodů, kterými se nyní můžeme začít zabývat, je bod

 

70.
Návrh Kodexu Českého rozhlasu
/sněmovní tisk 586/

 

Upozorňuji, že nová verze návrhu Kodexu Českého rozhlasu vám byla rozdána jako tisk 586/1. Návrh projednal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, jehož usnesení nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 586/2. Prosím, aby se v tuto chvíli ujal slova zpravodaj výboru pan poslanec Petr Pleva. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, nebudu vás dlouho zdržovat. Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu projednal Kodex Českého rozhlasu. Po opakované debatě s Radou Českého rozhlasu byl kodex předložen ve verzi, kterou máte ve sněmovním tisku 586/1. A v této verzi výbor doporučuje Sněmovně Kodex Českého rozhlasu schválit.

Usnesení by tedy znělo: Poslanecká sněmovna schvaluje Kodex Českého rozhlasu ve znění tisku 586/1.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za toto uvedení, pane zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Nemám žádnou písemnou přihlášku. Táži se, zda se hlásí někdo do této rozpravy z místa. Neregistruji takovou přihlášku, a proto končím tuto rozpravu.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Opět konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku, a opět se tedy ptám, zda má někdo zájem v této podrobné rozpravě vystoupit. Není tomu tak, proto končím i podrobnou rozpravu. Ale zároveň registruji váš návrh na odhlášení, proto v tuto chvíli tak činím a prosím o vaši opětovnou registraci. (Děje se.)

Podrobná rozprava byla skončena. Nevím, zda v tuto chvíli chce ještě pan zpravodaj vystoupit s případným závěrečným slovem? Vzhledem k tomu, že se neodehrálo nic ani ve všeobecné, ani v podrobné rozpravě, určitě to není zapotřebí.

Můžeme tedy hlasovat o návrhu usnesení, tak jak nám bylo panem zpravodajem přečteno. Domnívám se, že není potřeba, abych znovu toto usnesení opakovala.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 261 a táži se vás, kdo souhlasí s tím, aby usnesení bylo přijato. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování s pořadovým číslem 261 z přítomných 94 pro se vyslovilo 91, proti nebyl nikdo. Konstatuji, že usnesení bylo přijato.

 

Končím projednávání bodu č. 70 a děkuji panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání dalšího bodu, kterým je

 

71.
Roční účetní závěrka Státního fondu rozvoje bydlení za rok 2003
a Výroční zpráva o činnosti Státního fondu rozvoje bydlení
/sněmovní tisk 621/

 

Prosím, aby se úvodního slova ujal ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Paroubek Dámy a pánové, v rámci investičních dotaci Státní fond rozvoje bydlení podpořil v roce 2003 výstavbu 4 273 bytových jednotek, z toho 1 551 bytů pro osoby příjmově vymezené. Současně podpořil výstavbu 1 488 bytových jednotek v domech s pečovatelskou službou. Celkem rozhodl o poskytnutí dotací v objemu 2 mld. 843 mil. Kč a vyčerpal tak příslušnou položku rozpočtu na 99,8 %.

V oblasti dotací na pomoc povodněmi postižených obcí bylo využito 544 mil. Kč, tedy 68 % prostředků daných rozpočtem na rok 2003. Předpokládáme, že zbývající objem ve výši 306 mil. Kč bude využit na podporu povodněmi vyvolaných projektů v letošním roce. Proto také odpovídající objem prostředků byl schválen v letošním rozpočtu fondu.

V oblasti podpory oprav a modernizací fond rozdělil 323 mil. Kč ve formě úvěrů obcím a 429 mil. Kč ve formě úrokových dotací k úvěrům na opravy a rekonstrukce panelových obytných domů. Relativně nízké čerpání prostředků je u položky úvěrů na výstavbu bytů. Z této položky byly poskytovány pouze úvěry fyzickým osobám na pořízení bytů výstavbou v celkovém objemu 235 mil. Kč, tedy přibližně 9 % rozpočtem stanovené částky. Zbývající prostředky nebyly čerpány proto, že fondu nebyly formou nařízení vlády stanoveny podmínky pro poskytování úvěrů na výstavbu bytů obcemi. V těch nástrojích, které byly formou nařízení vlády fondu zadány, fond své úkoly bezezbytku splnil.

V letošním roce již fond přešel na revolvingový způsob hospodaření. Abychom nesnižovali objem aktiv, která jsou základem pro hospodaření fondu, jsou nevratné dotace poskytovány v letošním roce jen v tom rozsahu, v jakém bude úbytek prostředků kompenzován převodem peněz z Fondu národního majetku.

Jsem přesvědčen, že vytvořený objem aktiv fondu stejně jako dobré personální i technické vybavení jeho aparátu jsou dobrým předpokladem pro nové náročné úkoly fondu, které vyplývají z programového prohlášení vlády. Bude to především podpora mladých manželství a mladých domácností při pořizování bytů, dále pak podpora nové družstevní bytové výstavby podle zákona, jehož návrh vláda předkládá do Poslanecké sněmovny.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP