(16.30 hodin)
(pokračuje Suk)

Tehdy, tedy po té tragické nehodě u Nažidel, se skupina poslanců shodla na tom, že je třeba řešit situaci v osobní dopravě, a to především v dopravě lidí, tzn. reagovat na chování řidičů autobusů. Myslím, že ta skupina poslanců, která ten návrh předložila, dokázala v předstihu pojmenovat problém, který naši společnost tíží. Protože se zde skupina poslanců, která předložila tento návrh, dočkala slibu vládní předlohy zákona a řešení této problematiky na úrovni vlády, byla ochotna tolerovat i neprojednávání vlastního návrhu. Výsledek všichni znáte a víte dobře, že vládní návrh zákona skončil velmi neslavně, a to nikoliv vinou hlasů opozice, ale nedostatkem hlasů vládní koalice, která nedokázala prosadit to, co občanům dlouhodobě slibovala.

Přichází tedy na program opět poslanecký návrh vládního návrhu zákona a já doufám, že bude projednán pouze v té podobě, tak, jak byl Sněmovně předložen, a to tedy výhradně v té části zákona č. 361 a 247 Sb., které řeší problematiku řízení autobusů, neboť skupina předkladatelů neměla a nemá ambice řešit jakoukoliv jinou oblast této zákonné úpravy.

Děkuji za pozornost. To je na úvod vše.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu poslanci Lubomíru Sukovi. Předložený návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru, který nepřijal usnesení, a záznam byl rozdán jako sněmovní tisk 321/z. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Jaromír Schling. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jaromír Schling: Paní předsedající, dámy a pánové. Hospodářský výbor, jak už bylo řečeno, nepřijal žádné usnesení, protože se většinově neshodl ani na návrhu zamítnout, ani na návrhu doporučit Poslanecké sněmovně návrh zákona schválit. Takže je na Sněmovně, aby s tímto návrhem naložila podle toho, jaké návrhy tady v rozpravě zazní a jak se nakonec Sněmovna rozhodne. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, zda se někdo hlásí do obecné rozpravy z místa. Není tomu tak. Obecnou rozpravu tedy končím.

Protože v rozpravě nepadl žádný návrh v obecné rozpravě, zahajuji podrobnou rozpravu, do které nemám rovněž žádnou písemnou přihlášku, a ptám se, zda se hlásí někdo z místa. Není tomu tak. Končím tedy - omlouvám se, neviděla jsem pana poslance Melčáka. Udílím mu slovo. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miloš Melčák: Já se, paní předsedající, omlouvám, že jsem nepodal přihlášku zavčas písemnou, nicméně jsem nechal rozmnožit určité pozměňovací návrhy, které jste dostali na stůl. Předpokládám, že u těch pozměňovacích návrhů je dostatečně zdůvodněn důvod, proč je předkládám. Domnívám se, že navrhovaný systém, který je obsažen v těchto pozměňovacích návrzích na zpřísnění postihu řidičů, je dostatečně jednoduchý a dostatečně by mohl zvýšit bezpečnost provozu na našich komunikacích. Jsou tam rovněž některé návrhy, které by tu bezpečnost zvýšit mohly, nicméně jsem sama vstřícnost, a pokud by se předkladatelé domnívali, že některé ty pozměňovací návrhy natolik narušují jejich koncepci, že by pro ně byly totálně nepřijatelné a že by mohly ohrozit přijetí jejich novely, jsem některé pozměňovací návrhy po dohodě s předkladateli v rámci třetího čtení ochoten stáhnout.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Teď už skutečně nikoho nevidím, takže podrobnou rozpravu končím a ptám se pana navrhovatele a pak pana zpravodaje, zda chtějí vystoupit se svými závěrečnými slovy. Je tomu tak. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Suk: Děkuji za udělené slovo. Kolegyně a kolegové, jak jsem avizoval ve své úvodní řeči, ambicí předkladatelů návrhu zákona podle sněmovního tisku 321 nebylo řešit jakékoliv jiné další oblasti, které upravují zákony č. 361 a 247 z roku 2000 Sb., Protože byl předložen pozměňovací návrh pana poslance Melčáka, který výrazně rozšiřuje oblast úpravy, dokonce otvírá i další zákon, což je zákon o přestupcích, chci vám sdělit před ukončením druhého čtení, že jménem 14 předkladatelů tohoto zákona beru návrh zpět.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Musíme vzít na vědomí, že navrhovatel bere - má na to plné právo do konce druhého čtení, vzít návrh zpět. Pan poslanec Melčák se sice chtěl hlásit, ale je již mimo rozpravu, a nemá tedy možnost vystoupit. Končím tedy projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem, kterým se budeme zabývat, je bod číslo

 

6.
Návrh poslanců Jiřího Hanuše, Hany Orgoníkové, Vlastimila Dlaba a dalších
na vydání zákona o výstavbě dálnic a rychlostních silnic a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 373/ - druhé čtení

 

Tento návrh jsme začali projednávat ve 30. schůzi. Vyslechli jsme úvodní slova a vedli obecnou rozpravu, ve které zazněl návrh na vrácení tohoto tisku výborům k novému projednání. Obecnou rozpravu jsme přerušili a další jednání odročili do předložení vládního návrhu stavebního zákona, nejpozději však do 30. září t. r.

Dříve než budeme pokračovat v přerušené rozpravě, táži se zástupce navrhovatelů pana poslance Jiřího Hanuše, zda chce v úvodu tohoto jednání vystoupit. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, tento zákon zde leží také už poměrně dlouhou dobu a jeho projednávání bylo přerušeno v obecné rozpravě ve druhém čtení. Od této doby samozřejmě se ledacos událo, byl přijat také mezitím nový správní řád, který vyšel nedávno ve Sbírce pod číslem 500/2004 Sb., a také předkladatelé se snažili znovu reagovat na některé negativní projevy při projednávání tohoto zákona. Z tohoto důvodu byl připraven další pozměňovací návrh trochu většího rozsahu, kde se snažíme třeba dostat z toho přímé pojmenování komunikací, o které se jedná, trošku aby to byl obecnější návrh zákona, a myslím si, že v této chvíli je korektní, aby měly možnost ho projednat znovu zpět výbory.

Proto si dovoluji navrhnout vrátit tento návrh tisku č. 373 k novému projednání do výborů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní ještě předtím, než budeme pokračovat v obecné rozpravě, se zeptám zpravodaje hospodářského výboru pana poslance Jaromíra Schlinga a potom pana zpravodaje výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí pana poslance Evžena Snítilého, zda chtějí vystoupit jako zpravodajové k tomuto tisku. Prosím, pan poslanec Jaromír Schling, potom pan poslanec Evžen Snítilý.

 

Poslanec Jaromír Schling: Paní předsedající, dámy a pánové. Hospodářský výbor tento tisk projednal a doporučil Sněmovně jeho schválení ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. Samozřejmě, je-li tady od předkladatelů návrh projednat tisk ve výboru znova s tím, že bude předložen komplexní pozměňovací návrh, tak takový návrh a takový postup podporuji. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní pan poslanec Evžen Snítilý.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí přerušil své jednání o tomto zákonu, a jestliže dnes jsem slyšel od jednoho z navrhovatelů jeho úmysl, tak jak konstatoval i druhý zpravodaj hospodářského výboru, tak se k tomuto návrhu připojuji - připojuji se tedy k návrhu vrátit do projednání výborům.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Protože dosavadní slova byla slova navrhovatele a slova zpravodajů, nyní teprve budeme pokračovat v obecné rozpravě. Já poprosím pana navrhovatele nebo zástupce navrhovatelů, aby svůj návrh, který přednesl v jakési úvodní řeči, přednesl i v pokračující obecné rozpravě, a poté jsem zaregistrovala, že se do obecné rozpravy hlásí pan poslanec Karel Vymětal.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP