(16.20 hodin)

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Jak již jsem opakovaně uvedl, návrh tohoto zákona je skutečně pro náš průmysl velmi důležitý a musím říci, že sice nevím, odkud má kolega Hojdar přístup k mé soukromé poště, ale považuji to za určité porušení soukromí. Nicméně musím také říci, že jsem jako ministr nesl velmi těžce nepochopení hospodářského výboru pro potřeby našeho průmyslu, a proto jsem požádal ty, kterých se ten zákon především týká, o podporu při jeho projednávání.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan zpravodaj. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec František Pelc: Vážená paní předsedající, členové vlády, kolegyně a kolegové, v průběhu podrobné rozpravy byly předloženy celkem sedmi předkladateli pozměňující návrhy. Já bych je pro sumarizaci přečetl. Byly většinou předány písemně. Pozměňovací návrhy předložil kolega Schling, Teplík, Petr, kolega Zajíček, kolega Vymětal, kolega Hojdar, a na závěr pan ministr životního prostředí Ambrozek navrhl zkrácení lhůty na projednání v souladu s jednacím řádem na 48 hodin. Pouze v tom posledním bodě bych chtěl zdůraznit, že si troufám tvrdit, že všichni pochopili, že pan ministr životního prostředí tímto návrhem na zkrácení zřejmě nebude patřit ke škůdcům a blokujícím elementům rozvoje národního hospodářství. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ještě se o slovo přihlásil další zpravodaj k tomuto bodu, pan poslanec Teplík. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. V závěrečném zpravodajském slově bych si dovolil citovat tři vyjádření náměstka pana ministra životního prostředí pana dr. Petržílka, která přednesl při zasedání hospodářského výboru, když tento zákon byl projednáván, a která lze lehce ze zvukového záznamu hospodářského výboru ověřit.

Pan náměstek Petržílek konstatoval toto. Za prvé: Tento nástroj, to je zákonná předloha, lze považovat za nástroj ovlivňování konkurence a podle mého názoru je to správné. Za druhé konstatoval, že z povolenek s obchodováním s emisemi se mohou stát odpustky - prosím toto slovo do uvozovek - a pokud účel nebude odpovídat realitě těch povolenek, tak pak je to v rukou Evropské komise. A za třetí: Pravidla tvorby obchodování máte teď v rukou vy a přijímáte je tímto zákonem. - Podotýkám, že v té chvíli jsme na to měli devět dní! Devět dní!

Pan ministr si proto může myslet, že hospodářský výbor nepochopil jeho předlohu, ale co si má myslet hospodářský výbor, když slyší tato slova. Takže opravdu ještě jednou opakuji jako zpravodaj hospodářského výboru: Prosím, věnujte pozměňovacím návrhům zde předneseným, bez ohledu na to, kdo je přednesl, zvýšenou pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. O slovo ještě požádala paní místopředsedkyně Miroslava Němcová. Prosím, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já chci pouze zopakovat pro pořádek svůj návrh, který zní, aby Poslanecká sněmovna nepokračovala, přerušila projednávání tohoto bodu, a to do doby, než bude přítomen premiér vlády Stanislav Gross, který zaujme stanovisko k tomu, co zde zaznělo z úst předsedy hospodářského výboru pana poslance Josefa Hojdara. Tak zněl můj návrh a na něm trvám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Paní místopředsedkyně, já bych si přece jenom ještě chtěla ujasnit váš návrh. Zřejmě máte na mysli návrh na odročení, který je specifikován v § 63 zákona o jednacím řádu, kde je stanoveno, že návrhem na odročení navrhuje poslanec, aby projednávaný návrh nebyl rozhodnut ihned, ale aby se o něm jednalo buď v době pozdější, vyjádřené určitým časovým údajem anebo podmínkou, která musí být nejprve splněna, anebo aby jednání bylo odročeno na dobu neurčitou. Nicméně je tam jeden problém. Tento návrh může padnout v rozpravě podle toho paragrafu 63.

Protože už nás stejně čeká jenom jedno hlasování o návrhu pana ministra na zkrácení lhůty k projednávání, myslím si, že bychom mohli k tomuto hlasování přistoupit, a potom projednávání tohoto bodu skončím.

Já se ptám pana zpravodaje, zda kromě toho návrhu, který jsem teď zopakovala, tedy návrhu na zkrácení lhůty pro třetí čtení na 48 hodin, padl ještě další návrh v průběhu druhého čtení.

 

Poslanec František Pelc: Děkuji za slovo. Paní předsedající, já se domnívám, že v rámci projednávání padl pouze jeden relevantní návrh, to je zkrácení lhůty na projednávání na 48 hodin, který předložil poslanec Ambrozek.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já o tomto návrhu nechám hlasovat. Pan místopředseda Poslanecké sněmovny Ivan Langer. Já se ještě pokusím znovu vás přivolat k hlasování. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážená paní místopředsedkyně, já se ztotožňuji s procedurou, kterou jste zvolila směrem k návrhu paní kolegyně Němcové. Nicméně byl bych velmi rád, kdyby všechny kolegyně a kolegové nezapomněli na to, co zde zaznělo z úst pana poslance Hojdara, co zde zaznělo z úst pana ministra Ambrozka, z úst paní kolegyně Němcové. Myslím si, že jde o každého z nás a že by zde měla Poslanecká sněmovna mít možnost slyšet jasné vyjádření předsedy vlády, co si o tomto případě myslí. A nepochybně je to i otázkou pro vedení Sněmovny, nakolik se ztotožní s tím, aby člen vlády se takovýmto způsobem vyjadřoval o členech Poslanecké sněmovny. Uvědomme si, prosím, že v této pozici může být kdokoli z nás kdykoli v budoucnosti, a zkusme si sami položit otázku, jestli by se nám takovéto jednání líbilo.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano. Nyní tedy přistoupíme k hlasování o návrhu na zkrácení lhůty.

Ještě pan poslanec Karel Vymětal, zřejmě s procedurálním návrhem. Jinak - neprobíhá rozprava, ale to pan poslanec Vymětal jistě velmi dobře ví.

 

Poslanec Karel Vymětal: Jistě, milá paní místopředsedkyně. Chtěl jsem říci, že pokud pan poslanec Ambrozek navrhl zkrácení lhůty o 48 hodin… (Předsedající opravuje řečníka slovy "na 48 hodin".) Ale bylo řečeno od vás "o", jestli je to "na", tak je to v pořádku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já se omlouvám, jestli jsem se přeřekla. (Hlas: Nepřeřekla.) Domnívám se ale, že jsem řekla "na 48 hodin".

 

Myslím si, že můžeme o tomto návrhu hlasovat. Zahajuji hlasování. Prosím, aby ti, kteří souhlasí s tímto návrhem, stiskli tlačítko a zvedli ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 25 z přítomných 165 poslanců pro návrh hlasovalo 94, proti 17. Tento návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi, pánům zpravodajům a končím druhé čtení tohoto návrhu zákona.

 

Dalším bodem, který budeme podle schváleného pořadu jednání projednávat, je bod číslo 5 a je jím

 

5.
Návrh poslanců Lubomíra Suka, Miloše Patery, Tomáše Hasila a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu
na pozemních komunikacích a zákon č. 247/2000 Sb., o získávání
a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel
/sněmovní tisk 321/ - druhé čtení

 

Návrh uvede zástupce navrhovatelů pan poslanec Lubomír Suk. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Lubomír Suk: Paní předsedající, děkuji za udělené slovo. Kolegyně a kolegové, nevím, co bych měl říci k návrhu, který leží v Poslanecké sněmovně téměř rok a půl. Skoro by se mi chtělo říci, že jsem zapomněl, proč jsme ten návrh předložili, protože ta doba je poměrně dlouhá, kdy návrh byl do Sněmovny předložen a hospodářský výbor ho neprojednal, až na své poslední schůzi, kdy k němu nedokázal zaujmout stanovisko.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP