(15.00 hodin)
(pokračuje Langer)

Je to proto, že můj pozměňovací návrh je nejenom úpravou občanského soudního řádu, ale také některých dalších zákonů, jako například zákona o ochraně průmyslových vzorů, o vynálezech, zlepšovacích návrzích apod. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy obecné. Pokud se nikdo nehlásí, tak obecnou rozpravu končím. Zdá se mi, že v této fázi není o čem hlasovat. Nic nepadlo.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Kdo se hlásí do rozpravy podrobné? Prosím pana místopředsedu Langera.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Teď to vypadá, že jsem velmi netrpělivý, že jsem přednesl pozměňovací návrh v obecné rozpravě. Činím tak tedy prosím oficiálně v rozpravě podrobné. Odkazuji na písemně vám do lavic předložený text mého pozměňovacího návrhu včetně onoho upřesnění názvu zákona.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím paní poslankyni Parkanovou.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Pane předsedo, protože ústavněprávní výbor předložený a projednávaný návrh doprojednal a přijal v podobě komplexního pozměňovacího návrhu, já vás žádám, abyste dal hlasovat o tom, že Sněmovna souhlasí s tím a bere za základ dalšího projednávání tisk, který je usnesením ústavněprávního výboru. A jedná se o ten komplexní pozměňovací návrh.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Chcete o tom nechat hlasovat. Prosím, pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, pane předsedo. Dámy a pánové, já ovšem návrh paní zpravodajky považuji za naprosto nekorektní, protože podrobná rozprava už byla otevřena, byl položen pozměňovací návrh, tudíž už nelze hlasovat o tom, že bude něco základem. To už ten okamžik prošel. Takže bohužel, já nevím, kolik pozměňovacích návrhů ještě zazní, ale bude si s nimi paní zpravodajka muset poradit jako s řádnými pozměňovacími návrhy. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Já také moc nevidím cestu, jak o tom teď nechat hlasovat. Prosím.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Jestliže tato Sněmovna opravdu tak důtklivě lpí na formalismu, tak já ten svůj návrh beru zpátky a přežiji to i bez něj.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně Dundáčková se hlásí.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Nicméně, pane předsedo, já jsem přesvědčena o tom, že o takovém návrhu můžeme hlasovat kdykoli a že jsme také tak v minulosti činili. Samozřejmě to, co říká pan kolega, by bylo praktičtější, kdyby k tomu došlo co nejdříve, aby poslanci, kteří chtějí podávat pozměňovací návrhy, byli na to připraveni, ale jednací řád nebrání tomu, abychom hlasovali kdykoli - třeba teď.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Tuším, že paní poslankyně Parkanová už svůj návrh stáhla. Prosím, pan poslanec Pospíšil.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Vážený pane předsedo, já bych si dovolil podat za sebe v tuto chvilku návrh, který zde již sdělila paní zpravodajka, to znamená, aby za základ dalšího projednávání bylo vzato usnesení ústavněprávního výboru.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Takže slyšeli jste návrh, abychom hlasovali o tom, že za základ dalšího projednávání by bylo vzato usnesení ústavněprávního výboru. O tomto návrhu bychom měli hlasovat neprodleně. Alespoň příležitost bychom měli dát těm, kteří přibíhají, aby se zúčastnili hlasování.

Takže byl tu přednesen návrh panem poslancem Pospíšilem, aby základem…

Je tu návrh na odhlášení. Odhlašuji vás. Prosím, abyste se všichni znovu přihlásili.

Budeme hlasovat o tom, aby usnesení ústavněprávního výboru bylo základem dalšího postupu. Je to text 643/2. Takže aby nebylo pochyb, to usnesení ústavněprávního výboru, které nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 643/2, by bylo základem dalšího projednávání.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento návrh přednesený panem poslancem Pospíšilem, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 32. Z přítomných 152 poslanců pro hlasovalo 137, proti 3, takže návrh byl přijat.

 

Prosím pana místopředsedu Langera, který se hlásí do podrobné rozpravy.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, že byl přijat tento procedurální návrh, prosím, aby byl můj pozměňovací návrh vnímán jako pozměňovací návrh k usnesení ústavněprávního výboru. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Kdo další se hlásí do podrobné rozpravy? Je to pan poslanec Koudelka.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážený pane předsedo, podávám pozměňovací návrh k tisku z ÚPV, a to vložení nového druhého bodu, ostatní body by se přečíslovaly, který zní: V § 38b se vypouští druhá věta: Jeho působnost upraví zvláštní zákon.

Krátké odůvodnění. Uvedené ustanovení se týká asistentů soudců nejvyšších soudů, kteří byli zavedeni touto Sněmovnou v minulém funkčním období a kde bylo do občanského soudního řádu rovněž zavedeno, že jejich působnost upraví zvláštní zákon. Do dnešní doby tento zvláštní zákon nebyl vydán. Je tedy možné, aby Sněmovna, pokud v budoucnu dojde k tomu, že vydá zvláštní zákon, tak učinila, tomu nic nebrání; pokud se však zatím rozhodla, že tak neučiní, je nesprávné, aby v občanském soudním řádu byl předpokládán zákon, který několik let neexistuje. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Děkuji. Kdo další se hlásí do podrobné rozpravy? Pokud nikdo, tak podrobnou rozpravu končím. Návrh na hlasování o vrácení nezazněl, takže v této chvíli můžeme snad ukončit i celé druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji předkladatelům.

Já jenom pro zájemce, kteří se mě mezitím ptali - pokud bychom dneska odpoledne dokončili druhá čtení, tak prostě budeme pokračovat v programu schůze prvními čteními tak, jak máme v programu. To jen pro otázky, které jsem dostával.

 

Dalším bodem je bod číslo

 

8.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,
o Státním fondu rozvoje bydlení a o změně zákona č. 171/1991 Sb.,
o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodů majetku státu
na jiné osoby a o Fondu národního majetku České republiky,
ve znění pozdějších předpisů, ve znění zákona č. 391/2002 Sb.
/sněmovní tisk 483/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády měl uvést ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek, kterého tady ale v této chvíli nevidím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP