(15.10 hodin)

Poslanec Jiří Václavek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jsme opět u mediálně oblíbeného tématu, tj. návrhu zákona, který se týká odejmutí dalšího platu za druhé pololetí 2004 představitelům státní moci a některých státních orgánů, soudcům a státním zástupcům. Jsem zplnomocněn vás seznámit s usnesením rozpočtového výboru, který vám doporučuje vyslovit souhlas s tímto návrhem s připomínkou, aby návrh zákona byl rozšířen o poslance Evropského parlamentu zvolené na území České republiky, tak jak to máte uvedeno v tisku 679/1.

Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Jiřímu Václavkovi. Otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy se přihlásil pan poslanec Miroslav Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, projednáváme návrh zákona, který pravděpodobně získá širokou podporu této Sněmovny napříč politickým spektrem, byť jeho fiskální dopad není veliký. Tuším, že se pohybuje někde mezi dvěma sty až třemi sty miliony, což z hlediska celkového objemu výdajů ze státního rozpočtu je dopad marginální.

Co je tedy tou hodnotou, která nás všechny vede k tomu, abychom určitě podpořili tento návrh zákona? Ta hodnota se jmenuje sociální soudržnost. Hodnota pro křesťanské demokraty zásadní a nepochybuji ani, že pro demokraty sociální, a jak slyším z potlesku přinejmenším z levé části politického spektra, pravděpodobně naleznu při tomto sdělení pochopení u opozice. Tedy z důvodu sociální soudržnosti odebereme platy těm, kteří chtějí být solidární se státní správou, pro které příslušné prostředky nejsou. Chceme-li šetřit, musíme začít u sebe přesto, že z fiskálního hlediska nedochází k žádnému riziku.

To prudce kontrastuje s jiným příkladem, příkladem vývoje platů v příštím roce. My jsme z fiskálního hlediska museli odložit služební zákon pro státní zaměstnance, fiskální důvody nás nutí nepřidat do státní sféry více než - a teď nechci předbíhat dohodu tripartity - ale určitě ne více než 5 až 7 %. Fiskální důvody nás nutí nepřidat učitelům a vědcům více než 10 a 11 % meziročního nárůstu platů pro léta 2004 - 2005. Ostře tedy kontrastuje s principem sociální soudržnosti skutečnost, že bezpečnostním sborům bude na základě bohužel již přijatého zákona mandatorně vyplaceno o 27 % víc, než jsou jejich příjmy v roce 2004, což v průměrném platu představuje zhruba 8 000 Kč na každého.

Tady podle mého názoru je porušen princip sociální soudržnosti, a nebude porušen bohužel jenom pro rok 2005. V okamžiku, kdy se tak stane, bude bohužel porušen dlouhodobě, protože v tomto případě se nejedná jenom o hodnotu sociální soudržnosti, ale i o významné fiskální riziko do budoucích období. Vedle nárůstu platů totiž dochází při zákonu číslo 361/2003 Sb., o služebním poměru bezpečnostních sborů, k významné mandatorní dávce, která je odvozena od výsluhového příspěvku a sociálního zabezpečení. Řada z nás je přesvědčena, že tento výsluhový příspěvek a sociální zabezpečení, které jsme již velmi dávno schválili u vojáků z povolání, je i v případě vojáků z povolání nepřiměřeně vysoká. Nicméně tam je počítána z průměrného platu 23 000 Kč. V případě, že bude tento zákon schválen, bude počítán z průměrného platu 32 000 Kč pro několikanásobně větší počet lidí než v případě vojáků z povolání.

Co se stane? Stane se to, že vedle - (Pozornost řečníka je odvedena ke stolku zpravodajů.)

Dámy a pánové, došlo k omylu. Já jsem byl odvolán ve foyer, že se projednává můj zákon. (Smích a potlesk.) Takže vás velmi prosím o pochopení, abych mohl dokončit svoji řeč v rámci této obecné rozpravy a v podrobné rozpravě k příslušnému tisku pak navrhnu pozměňovací návrh.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Jsou námitky proti tomu, co tady navrhuje Sněmovně pan poslanec Miroslav Kalousek? Já se nicméně domnívám, že tady došlo k nedorozumění mezi lavičkou a řečníkem.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Ne, byl jsem zmaten, říkám to naprosto v pořádku. Omlouvám se. Prosím, pokračuji dál.

Byl jsem přerušen, nebo nechal jsem se přerušit, za což se omlouvám, v okamžiku, kdy jsem chtěl upozornit na to, že se jedná o dlouhodobé fiskální riziko, kdy vedle mzdového objemu začne v kapitole Ministerstva vnitra velmi silně narůstat mandatorní položka výsluhového příspěvku a sociálního zabezpečení. A to tak, že i kdyby byly platy zmraženy, tak bude každoroční nárůst peněz na tyto účely znamenat takový objem, že vždycky zůstane mnohem méně na ty ostatní. Žádná vláda, žádná vláda v budoucím období nebude schopna regulovat nárůst platů ve státní správě tak, aby byl dodržen princip sociální soudržnosti a byla dodržena fiskální disciplína, vstoupí-li tento zákon v platnost. Bude moct platit jedno, nebo druhé - nebude moci platit obojí.

Proto vás velmi prosím o zamyšlení, protože je ještě čas, jestli bychom neměli společně napravit omyl, kterého jsme se dopustili, odložit, odložit platnost tohoto zákona a v čase, který nám letos zbývá, a nastavit parametry pro růst platů v rozpočtové soustavě tak, aby vyhovoval jak finančním možnostem státu, tak i sociální soudržnosti jednotlivých jeho profesních skupin. V tomto smyslu podám pozměňující návrh v podrobné rozpravě.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji poslanci Miroslavu Kalouskovi. Další přihlášky do obecné rozpravy nejsou, takže obecnou rozpravu končím.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Pan poslanec Miroslav Kalousek avizoval vystoupení v podrobné rozpravě, takže vzhledem k tomu, že se nikdo jiný nehlásí, měl by mít slovo. Hovoří pan poslanec Miroslav Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Dámy a pánové, pokud jsem se dopustil omylu, rád ho napravím při tisku 680. Zatím jsem přesvědčen, že ne, ale přiznám omyl, pokud jsem se ho dopustil. Koneckonců i teď vyzývám k tomu, abychom napravili chybu. Já ji rád napravím, pokud se jí dopouštím.

Proto v rámci podrobné rozpravy předkládám pozměňující návrh: Zákon č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, se § 231 mění takto: Účinnost. Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2007.

Prosím legislativu, aby promítla tento pozměňující návrh do názvu zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Miroslavu Kalouskovi. O slovo se přihlásil místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážené dámy a pánové, jednak si myslím, že tento návrh je předkládán naprosto nesmyslně k tisku, kde se řeší pouze jedna věc, tj. odnětí dalších platů ústavních činitelů. A pokud pan předseda Kalousek chce předložit návrh, bylo by asi logičtější, kdyby to bylo v tom dalším tisku, kde ten zákon je otevřen.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP