(14.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Tak, máme to. Ptám se, kdo další se hlásí. Pokud nikdo, tak budeme hlasovat o těch návrzích, které tady zazněly. Zazvoním. Prosím všechny, kdo chtějí hlasovat, aby se dostavili do jednací síně.

Opakuji, že první, kdo přednesl svůj návrh, byl pan poslanec Skopal. Pan poslanec Skopal navrhoval vyřadit z dnešního programu bod číslo 102, je to sněmovní tisk 553, majetkové vztahy. Je to všem jasné, o čem budeme hlasovat?

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro vyřazení bodu číslo 102 podle návrhu pana poslance Skopala, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 187. Přítomno je 177 poslanců, pro hlasovalo 133, proti hlasovalo 37, takže tento návrh pana poslance Skopala byl přijat.

 

Další návrh byl návrh pana místopředsedy Kasala. Pan místopředseda Kasal navrhuje, abychom jeho návrh podvýboru, který se týká státních vyznamenání, projednali jako první bod bloku zpráv. Stačí to takto, pane místopředsedo? Můžeme o tom hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 188. Přítomno 179 poslanců, pro hlasovalo 135, proti 2. Tento návrh byl přijat.

 

Paní poslankyně Dundáčková má náhradní kartu číslo 11.

 

Můžeme pokračovat v hlasování. Další byl návrh paní poslankyně Šedivé, která navrhovala pevné zařazení bodů. Jedná se o body 87, 88, 89, 90 a 94. Jenom zopakuji, že bychom na zítřek na ráno zařadili první dva body, ony vrácené body Senátu, a za tyto pevně zařazené body, které jsme už schválili, navrhuje paní poslankyně Šedivá zařadit tyto body, které jsem vyjmenoval: 87, 88, 89, 90 a 94. Takže zítra ráno po těch dvou senátních návrzích tyto body zařadit, to je návrh, o kterém hlasujeme.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 189 z přítomných 181 poslanců pro hlasovalo 127, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Vážení kolegové, já se vám musím nesmírně omluvit, ale když jsem v úvodu schůze přivítal onu delegaci, tak se ukázalo, že ona tam nebyla. (Potlesk, smích.)

Takže mi dovolte nyní, vážení kolegové, abych vám sdělil, že na galerii pro hosty v tuto chvíli bych rád přivítal delegaci výboru pro Evropskou unii Národního shromáždění Francie, vedenou předsedou výboru panem Pierrem Lequillerem. Vítám vás srdečně ještě jednou v Praze. (Potlesk.)

 

Nyní prosím, abychom pokračovali řádně v hlasování návrhů. Tím dalším je návrh pana poslance Titze. Pan poslanec Titz nakonec změnil svůj původní návrh, jak jste slyšeli. Souhlasí s tím, abychom hlasovali o zařazení tohoto návrhu na středu odpoledne, to znamená, první bod ve středu odpoledne. Je to sněmovní tisk 716. Připomínám, že je to ta chemická jednotka na olympijské hry do Atén. Dívám se na pana poslance Titze, je to správně. První bod ve středu odpoledne, sněmovní tisk 716.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zařazení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 190. Přítomno 181 poslanců, pro hlasovalo 174, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Hlásí se o slovo pan ministr Šimonovský, kterému ho musím udělit.

 

Ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Pane předsedo, dámy a pánové, krátce bych chtěl podat informaci k návrhu pana poslance Římana. Jedná se o bod 104, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon 361. Chtěl bych, aby sněmovna ještě zvážila některé informace, které bych rád podal.

Naše ministerstvo připravilo velmi přehledný soubor těch návrhů, o kterých pan poslanec říkal, že jsou velmi chaotické. Myslím si, že po přečtení tohoto přehledu můžete v poslaneckých klubech zjistit, že je tento návrh zákona včetně pozměňovacích návrhů velmi přehledný a jsou tam velmi podrobně zmapovány souvislosti, které v tomto zákoně tvoří určité čtyři nebo pět bloků. Chtěl bych vás poprosit o to, abyste podpořili zařazení na program s tím, že dnes večer do klubů dodáme z ministerstva tento přehled, velmi podrobný, a pokud by kluby usoudily, že tento zákon je hlasovatelný, tak by mohl být hlasován zítra. A pokud by usoudily, že ne, tak je možné ho vyřadit zítra z programu. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím, pan místopředseda Ivan Langer se hlásí o slovo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi ještě v reakci na vystoupení pana ministra Šimonovského přednést jeden silný argument, který hovoří ve prospěch toho návrhu, který podal pan poslanec Říman.

Novela jednacího řádu Poslanecké sněmovny stanovila navrhovateli povinnost uvádět v případě předložení konkrétního návrhu zákona jeho finanční dopady nejen na státní rozpočet, nýbrž také na rozpočty krajů a obcí. Tento návrh, tedy návrh o provozu na pozemních komunikacích, významným způsobem rozšiřuje další povinnosti zejména směrem k pověřeným obcím. Jsou to povinnosti, se kterými jsou spjaty nemalé finanční náklady, a myslím si, že by ze strany Poslanecké sněmovny bylo nepříliš zodpovědné, abychom uložili tyto povinnosti a zvýšili náklady těmto obcím za situace, kdy nám pan ministr dopravy sám osobně nezkvantifikuje, neprovede racionální finanční dopad této novely a samozřejmě současně s ním také způsob řešení těchto nových finančních nákladů, které spolu s tímto zákonem na obec přejdou.

Domnívám se tedy, že do doby, než takováto finanční rozvaha bude předložena, není možné svědomitě a zodpovědně o tomto návrhu hlasovat. I já se tedy přimlouvám pro jeho vyřazení. Děkuji vám za pochopení i za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, vyslechli jsme tyto příspěvky. Nicméně budeme nyní hlasovat o návrhu pana poslance Martina Římana, tak jak byl podán. Jenom zopakuji, že se jedná o vyřazení bodu 104, sněmovní tisk 576, pozemní komunikace. Všichni tedy víme, o čem se bude hlasovat. Opakuji: návrh pana poslance Římana, bod číslo 104.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro vyřazení tohoto bodu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 191. Přítomno je 182 poslanců, pro hlasovalo 64, proti 71. Návrh nebyl přijat. Můžeme dál.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP