(14.10 hodin)

Poslanec Miloš Titz: Vážený pane předsedo, členové vlády, milé kolegyně, vážení kolegové, prosím o zařazení nového bodu, kterým je vládní návrh na vyslání protichemického odřadu Armády České republiky k zajištění bezpečnosti XXVIII. letních olympijských a XII. paralympijských her v Řecku. Jedná se o sněmovní tisk 716, a to jako první bod v pátek.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: První bod v pátek? Tento týden v pátek? (Veselí v sále.)

 

Poslanec Miloš Titz: Pan ministr jinak není.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr jinak není... Ale to tady bude pan ministr, ale my tady nebudeme. (Velká veselost a potlesk v řadách poslanců ČSSD.) Požádal bych pana poslance Titze, aby zvážil okolnost, co se tady bude dít v pátek.

Poprosím nyní pana poslance Ibla. Ten to bere zpět. Takže pan poslanec Martin Říman. Prosím o klid, aby bylo slyšet!

 

Poslanec Martin Říman: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji vyřadit z programu schůze bod č. 104 - tisk 576, vládní návrh zákona o provozu na pozemních komunikacích, z tohoto důvodu. Jak jste měli možnost si i všimnout minulý týden, i dnes, když jste dostali na stůl rozdán seznam pozměňovacích návrhů, tak tento zákon má několik stovek pozměňovacích návrhů, z nichž pro mnohé při jejich schválení by to znamenalo kontroverzi v rámci zákona. Jdou prostě proti sobě. Vzhledem k tomu, že bylo velmi málo času na analýzu důsledků těchto pozměňovacích návrhů na celkové vyznění návrhu zákona, a vzhledem k tomu, že schválená verze tohoto zákona, ať již v jakékoliv podobě, se bude dotýkat oprávněných zájmů a povinností milionů českých občanů, tedy řidičů, tak navrhuji, aby tento bod byl stažen, jak jsem řekl, z pořadu dnešní schůze, aby mohlo být věnováno dostatek času analýze důsledku jednotlivých pozměňovacích návrhů.

Chtěl bych zdůraznit, že zdaleka nejde pouze o mediálně známý a všemi hodnocený bodový systém, ale jde o spoustu dalších pozměňovacích návrhů. Jako příklad mohu uvést změnu při řízení v rámci dopravního přestupku, která je velmi zásadní a která mimo jiné, to uvádím jenom jako příklad, vyžaduje důslednou analýzu toho, co se stane, pokud by byla schválena.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže vyřazení bodu 104. Nyní pan místopředseda Kasal, hlásí se ještě jednou.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane předsedo, paní a pánové, Poslanecká sněmovna minulý týden z dobrých důvodů stanovila pevné termíny projednávání bodů 96, 97 a 98. Nyní si troufnu tvrdit, že se situace mírně změnila a že by bylo na škodu věci, kdyby se Poslanecká sněmovna vázala pevným zařazením těchto bodů. Proto navrhuji, aby pevné zařazení těchto bodů bylo zrušeno, u bodů 96, 97 a 98, a aby se projednaly v té chvíli, kdy na ně přijde řada, případně kdy bude splněna lhůta daná jednacím řádem pro pozměňovací návrhy. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Dívám se, jestli se ještě někdo další hlásí. Prosím, pan poslanec Kučera.

Pan poslanec Mencl má náhradní kartu č. 12.

Prosím, pan poslanec Kučera.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji stažení bodu programu 100. Je to vládní návrh zákona k tisku 555. Myslím si, že stejně jako bod 102 je v těžkém konfliktu s ústavním pořádkem. Měli bychom o něm hlasovat na základě stanoviska vlády, která bude mít delší mandát na jeden den. Děkuji za pochopení a podporu tohoto návrhu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To byl prozatím poslední zájemce o vystoupení do rozpravy. Dívám se ještě, jestli pan poslanec Talíř chce vystoupit. Hlásí se ještě pan poslanec Titz. Prosím.

 

Poslanec Miloš Titz: Pane předsedající, pro velký úspěch opakuji, neb styčný důstojník ministra obrany navrhl, že by to šlo zítra jako první bod po obědě.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: První bod po obědě - to je ta chemická jednotka, olympijské hry. Hlasovatelné to asi je. Výbor to projednal. Pouze vás požádám, abyste mi dal přesný název bodu, abych o něm mohl nechat hlasovat. Děkuji. Pan poslanec Titz na zítřek - první bod odpoledne.

Nyní pan poslanec Talíř.

 

Poslanec Miloš Titz: Jedná se o sněmovní tisk 716, který zní - Vládní návrh na vyslání protichemického odřadu Armády České republiky k zajištění bezpečnosti XXVIII. letních olympijských a XII. paralympijských her v Řecku.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. V pořádku, pane poslanče. Prosím, pan poslanec Talíř.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Vážený pane předsedo, dovoluji si navrhnout vyřazení bodu 109 z programu dnešní schůze. Jedná se o návrh na volbu členů dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vyřazení bodu 109.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP