(18.40 hodin)
(pokračuje Němcová)

Dalším bodem, a je to poslední bod, který ještě dnes zahájím, je bod

 

99.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů
a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 508/ - prvé čtení

 

Prosím, aby z pověření vlády předložený návrh uvedl opět ministr informatiky Vladimír Mlynář. Prosím, pane ministře.

 

Ministr informatiky ČR Vladimír Mlynář: Vážená paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, z pověření vlády a s ohledem na skutečnost, kterou bych rád zdůraznil v úvodním slově, že Ministerstvo informatiky vykonává pouze koordinační funkci ve vztahu k Úřadu pro ochranu osobních údajů, dovolte, abych zdůvodnil připravenou novelu zákona č. 101 o ochraně osobních údajů.

Jedná se už o sedmou novelu zákona od roku 2000, což je jistě problematická věc. Nicméně předložený návrh se týká, jak se stalo zvykem, slaďování oblasti s právem Evropských společenství a zaměřuje se především na oblast výjimek u správců dat, tedy především na paragrafy odst. 3. Současně se také nově definují některé postupy a výkladové problémy v oblasti správy dat a nově se upravují sankční ustanovení.

S ohledem na pokročilou hodinu nebudu Poslaneckou sněmovnu zatěžovat dalším podrobnějším výkladem této jistě záživné tematiky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím, aby přistoupila k mluvicímu pultu paní zpravodajka. Tou je pro prvé čtení určena paní poslankyně Veronika Nedvědová.

 

Poslankyně Veronika Nedvědová: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, dostává se nám do rukou novela zákona o ochraně osobních údajů, který byl schválen před necelými třemi lety. Důvody pro předložení návrhu zde uvedl již pan ministr Mlynář. Přijetím navrhovaného zákona se legislativa České republiky stane v oblasti osobních údajů kompatibilní s legislativou Evropské unie.

Předkládaná novelizace opět deklaruje tuto kompatibilitu. Bez ohledu na to, že kompatibilitu pokládám i vzhledem k tomu za poněkud zproblematizovanou, sdílím přesvědčení, že jak tato novela, tak výsledné novelizované znění zákona o ochraně osobních údajů vykazuje shody se základními principy ochrany osobních údajů, tak jak se k nim hlásí Evropská unie a jak je jimi již dnes Česká republika vázána úmluvou Rady Evropy o ochraně osob se zřetelem na automatizované zpracování osobních dat č. 108 vyhlášenou pod č. 115 z roku 2001 Sb. Práva jednotlivců jako subjektů údajů nejsou návrhem zákona oproti současnému stavu omezována. Povinnosti vyplývající ze zásad ochrany osobních údajů zakotvených v dokumentaci Evropské unie Evropskou unií ukládané podnikatelským subjektům a orgánům veřejné moci nejdou nad rámec těchto zásad. Podmínky pro zásahy veřejné moci se rovněž v podstatném nemění.

Proto doporučuji propustit návrh do druhého čtení a přikázat ho k projednání výboru pro evropskou integraci a výboru petičnímu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní zpravodajko. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku. Táži se na to, zda se hlásí někdo z místa. Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu.

Nezazněly žádné návrhy, o nichž bychom mohli hlasovat, pouze o návrzích na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh zákona k projednání petičnímu výboru. Paní zpravodajka navrhla další výbor a tím je výbor pro evropskou integraci. Má někdo další návrh na přikázání? Není tomu tak. Můžeme tedy přistoupit k hlasování.

 

Nejprve budeme hlasovat o přikázání výboru petičnímu. Zahajuji hlasování pořadové číslo 956. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 956 z přítomných 103 pro 90, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy rozhodneme o přikázání výboru pro evropskou integraci. Zahajuji hlasování pořadové číslo 957. Táži se, kdo je pro toto přikázání. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 957. Z přítomných 103 pro bylo 59, proti 15. I tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh zákona byl přikázán k projednání výboru petičnímu, výboru pro evropskou integraci. Končím projednávání bodu č. 99, sněmovního tisku 508.

 

Končím také dnešní jednací den. Ráda bych vás pouze upozornila na to, že zítra zahájíme body, které jsme si přednostně zařadili, a budou to nejprve tři zprávy, průběžné zprávy vyšetřovacích komisí. Jako první bude zpráva vyšetřovací komise ve věci D47, druhá ve věci CME, třetí ve věci Diag Human.

Přeji vám příjemný večer a zítra na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 18.46 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP