(12.50 hodin)
(pokračuje Tomíček)

Od toho je spousta programů, které existují. Je otázka, zda jsou dokonalé, nebo zda jsou vůbec využívány, protože někdy i vytvořit program nebo vhodný záměr, který vyhovuje programů, je někdy velice složité. Ne všichni podnikatelé jsou zas natolik razantní a natolik agresivní, aby to třeba prosazovali.

Samozřejmě ta záležitost je složitější a nedá se plošně říci, že je to otázka jen majetku, či popřípadě jen toto reprezentuje nějaký vztah k regionu. Nicméně pokud použil kolega Hrnčíř titul "velkohubé sliby", chtěl bych mu jen říci, že na druhé straně se trochu divím, že zrovna on hodnotí kriticky některé podpory regionů, protože právě jeho strana hlásá, že každý si má pomoci sám.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Rudolfu Tomíčkovi za jeho vystoupení. Nemám žádnou písemnou ani ústní přihlášku. Ano, ještě pan kolega Petr Braný do obecné rozpravy.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Vážené kolegyně a kolegové, vážená vládo, ještě bych chtěl rozšířit dotaz kolegy Recmana na pana ministra financí ohledně posunu účinnosti tohoto zákona.

Myslím si, že když jsme projednávali tuto otázku dvakrát v podvýboru, který se zabývá finančním hospodařením územních samospráv, že posunutí termínu by tolik až neřešilo. Takže můj dotaz na pana ministra zní, jestli potom není účelnější než posunutí termínu odmítnout tuto novelu jako celek, protože posunutí termínu vlastně potom určitým způsobem zablokuje další diskusi, a já vím z podvýboru za účasti hejtmanů, a posledního jednání se účastnili i zástupci Svazu měst a obcí, kteří očekávají, že se rozpočtové určení daní bude měnit v průběhu dvou let ve výhledu, a očekávají, že diskuse bude hlubší, že se zejména obrousí hrany z hlediska financování školství, ale i otázek infrastruktury a dalších, které tento zákon řeší.

Myslím si, že nyní jsme před rozhodnutím, kdy je všeobecně znám deficit financí a v podstatě to velké nebo malé minus, jak to kdo hodnotí, se snažíme rozdělit a čekáme, že jedna nebo druhá strana si na sebe dobrovolně vezme větší břímě. To samozřejmě nejde bez problémů, jichž jsme svědky, a proto si myslím, že by měl pan ministr odpovědět na otázku, jestli po tom posunutí účinnosti není už lépe tento zákon zgruntu vzít znovu do jednání s tím, že do diskuse bude potom zapojena i veřejnost, která pléduje pro změnu rozpočtového určení daní na obcích.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Branému. Hovořil, ale nepodal žádný procedurální návrh.

Nevím, zda má pan ministr zájem odpovídat hned. Podotýkám, že mám v úmyslu ukončit obecnou rozpravu. - Dobře, čili pan ministr až v podrobné rozpravě se případně vyjádří k pozměňovacím návrhům, proto obecnou rozpravu končím.

Vzhledem k tomu, že do podrobné rozpravy mám v tuto chvíli šest písemných přihlášek, podrobnou rozpravu neotevřu, přeruším schůzi na polední přestávku a vnímám žádost předsedy klubu KDU-ČSL na prodloužení polední přestávky o 30 minut na poradu klubu, a proto polední přestávka bude do 14.25 hodin.

Přeji dobrou chuť a budeme pokračovat schváleným pořadem schůze, třetím čtením, pokud nepadne procedurální návrh na předřazení podrobné rozpravy, který jsem zatím neobdržel. Děkuji vám.

 

(Jednání přerušeno ve 12.54 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP