(9.20 hodin)
(pokračuje Brynychová)

Zákonem č. 229/2001 Sb. se trvalý uživatel tak dostal do horší pozice, než jakou má podle § 135c občanského zákoníku neoprávněný uživatel pozemku. Vzniklým řešením byla postižena z právnických osob nejvíce občanská sdružení, která byla dříve společenskými organizacemi působícími na úseku myslivosti, rybářství, zahrádkářství, včelařství a chovatelství a která takto získala v extravilánech obcí do trvalého užívání pro jiné využití nevhodné pozemky v průměru o výměře 1500 m2, nejvíce do jednoho hektaru. V průběhu užívání těchto pozemků došlo obvykle k jejich zhodnocení. Často šlo zřízením trvalého užívání o potvrzení užívání, které vzniklo již v průběhu první republiky. I dnes jde stále o původní účel užívání, k jakému bylo zřízeno.

Vážené kolegyně, vážení kolegové,dovoluji si tvrdit, že námi uvedená občanská sdružení pracují ve veřejném zájmu, protože uspokojují zájmy a potřeby občanů České republiky, a proto vás žádám o podporu našeho návrhu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Dámy a pánové, tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a zemědělskému výboru. Usnesení těchto výborů nám byla rozdána jako sněmovní tisky 322/2 a 322/3. Prosím nyní, aby se ujala slova zpravodajka výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí paní poslankyně Zdeňka Horníková.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, děkuji za udělení slova a dovolte, abych vás seznámila s usnesením výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Tento výbor projednal na své 24. schůzi sněmovní tisk 322. Sněmovní tisk uvedla a odůvodnila paní Ing. Ludmila Brynychová, zpravodajkou k tomuto tisku byla Zdeňka Horníková. Usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky poslanecký návrh zákona, sněmovní tisk 322, zamítnout.

Vážený pane předsedající, hlásím se zároveň do obecné rozpravy, kde přednesu návrh na zamítnutí a krátce zdůvodním, proč výbor i zpravodaj navrhují zamítnutí tohoto tisku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Horníkové. Dávám nyní slovo zpravodaji zemědělského výboru panu poslanci Jiřímu Hanušovi.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámil s usnesením zemědělského výboru z jeho 21. schůze k návrhu poslanců Josefa Mandíka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 322.

Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny po úvodním slově paní poslankyně Brynychové a po zpravodajské zprávě mé a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně návrh poslanců Josefa Mandíka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v prvních vztazích, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 322, schválit ve znění přijatého pozměňovacího návrhu, který je obsažen v tisku 322/3.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Jiřímu Hanušovi a otevírám obecnou rozpravu. Mám do ní jednu přihlášku, přihlášenou je paní poslankyně Zdeňka Horníková. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, nebudu opakovat to, co jsem říkala již v prvém čtení, kde jsem se zabývala podrobně tím, co je to zákon č. 219, čím se tento zákon zabývá, jak dlouho byl projednáván v této sněmovně a jak bylo jeho znění jednomyslně v této sněmovně schváleno. Jen připomenu, že zákon č. 219 nakládá s majetkem státu. Tento zákon se snaží nakládat s majetkem státu systémově, spravedlivě a hospodárně. Snaha zákona č. 219 je nepreferovat žádnou skupinu. Snaha zákona je navrhnout řešení funkční, umožnit další fungování všech organizací, a přitom se chovat jako stát hospodárně.

Já osobně jsem přesvědčena, že tento zákon, který určuje, jak zacházet se státním majetkem, je zákonem, který je součástí reformy, která v naší zemi probíhá. A jako zákon, který je součástí reformy, by v každém případě měl peníze státu šetřit a neměl by je rozdávat. Tento zákon peníze rozdává. Rozdává je účelově, nesystémově, podle síly, kterou má právě daná zájmová skupina. V předloze novely, kterou máme před sebou, je to zájmová skupina myslivců, rybářů, včelařů, chovatelů a zahrádkářů.

Myslím, že řada kolegů a kolegyň jsou členy takovýchto svazů, a myslím, že není pochyby o tom, že všichni, jak tu sedíme, si těchto lidí vážíme, že jejich práci fandíme.

Řeknu tu dvě slova, která mají stejný slovní základ. Je to zájmová činnosti a je to veřejný zájem. Ale pozor - i když tato slova mají stejný základ, neznamenají totéž. Vím, že definovat veřejný zájem je velký problém a zatím se nám to v žádné legislativní úpravě nepodařilo. Já bych si ale přesto teď dovolila ocitovat alespoň část zákona č. 219. "Bezúplatný převod" - a to je to, co žádá paní předkladatelka - "zákon připouští pouze ve veřejném zájmu, nebo pokud je výrazně hospodárnější. Případnou výjimku podmínky trvalé nepotřebnosti může povolit ze závažných důvodů vláda po předchozím vyjádření Ministerstva financí." Tolik citace zákona.

A nyní mi dovolte uvést několik důvodů, proč se výbor pro veřejnou správu i zpravodaj rozhodli navrhnout zamítnutí tohoto zákona.

Novela má jednoznačně retroaktivní účinky a následně negativní dopad na majetkové vztahy. Novela způsobuje zvýhodnění pouze některých osob. Návrh nedostatečně identifikuje předmětný majetek - nevíme totiž, za kolik převádíme. Nedostatečně vymezuje okruh oprávněných osob. A mimochodem - převod by se týkal i pozemků ve zvláště chráněných územích, kde s těmito pozemky nakládá speciální zákon, což je zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.

Chtěla bych upozornit váženou sněmovnu, že zamítavé stanovisko k tomuto návrhu můžeme jednoznačně vyčíst ze stanoviska legislativního odboru, zamítavé stanovisko je stanovisko výboru a zamítavé stanovisko je také stanovisko vlády.

A moje poslední poznámka. Dnes není 6. prosince, dnes není Mikuláše, dnes nerozdáváme ani čertíky, ani andílky, ani Mikuláše, dnes rozdáváme státní majetek. A já bych, vážené kolegyně a kolegové, vás poprosila, abychom tak nečinili. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Horníkové. Další přihlášky do obecné rozpravy nemám, takže obecnou rozpravu končím. Je 9.28, takže až bude 9.30, budeme o návrhu na zamítnutí hlasovat. Do té chvíle vás všechny zvu, kdo máte zájem hlasovat, do sněmovny, a čas vám ukrátím zajímavým sdělením, že pan poslanec Ladislav Skopal má náhradní kartu č. 12. Pan poslanec Miroslav Beneš má náhradní kartu číslo 7.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP