(17.50 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Je to proti - jak zajisté pochopíte - našemu volebnímu programu.

Poslanci klubu Komunistické strany Čech a Moravy předložili řadu pozměňovacích návrhů a pro jiné pozměňovací návrhy, které byly pro školy, pro sport, pro sociální oblast, pro nemocnice a pro řadu dalších věcí, které mají sloužit lidem, také hlasovali. Drtivá většina z nich ovšem nebyla touto sněmovnou - právě možná díky konzervativnímu přístupu - přijata. Proto poslanecký klub KSČM tento vládní návrh státního rozpočtu ve třetím čtení nepodpoří.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Pavlu Kováčikovi.

Dámy a pánové, zdá se, že v tuto chvíli mohu přečíst závěrečné usnesení, o kterém dám vzápětí hlasovat: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2003 a s vládním návrhem státního rozpočtu České republiky na rok 2003, podle sněmovního tisku 93, ve znění schválených pozměňovacích návrhů podle přílohy 1 a 2 tohoto usnesení."

Já vás všechny odhlásím. Poprosím o novou registraci. Ještě zazvoním. Zdá se, že o závěrečné hlasování není takový zájem jako o hlasování o pozměňovacích návrzích.

Doufám, že všichni, kteří chtějí hlasovat o státním rozpočtu, jsou v tuto chvíli již přítomni a hlasovacími kartami řádně přihlášeni.

Nemyslím si, že státní rozpočet je ta nejvhodnější chvilka pohrávat si s hlasovacími kartami, s přihlašováním a odhlašováním, nicméně - respektuji to.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 432 a ptám se, kdo souhlasí s návrhem usnesení. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Pro 101 poslanec, proti 94. Návrh byl přijat. Hlasovalo 198 poslanců.

 

Já gratuluji panu ministru Sobotkovi. Děkuji panu zpravodajovi - předsedovi rozpočtového výboru Miroslavu Kalouskovi.

Prosím o chvilku klidu.

Pane poslanče, jak jsem čekal, zřejmě hlasování budeme opakovat. Takže - prosím. Máte slovo.

 

Poslanec Alexander Černý: Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, já se velice omlouvám, ale byl jsem tak dojat tou procedurou a předchozím hlasováním, že jsem se opravdu zmýlil.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Takže pan poslanec Alexander Černý namítá. Nenamítá? Nezpochybňuje hlasování?

 

Poslanec Alexander Černý: Ne, ne, ne, promiňte, chtěl jsem hlasovat jinak…

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak, pane poslanče, chtěl jste hlasovat, nebo jste se zmýlil? Můžete uplatnit?

 

Poslanec Alexander Černý: Ano, zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zpochybňujete hlasování. O vaší námitce, o vašem zpochybnění, rozhodneme v hlasování, které má pořadové číslo 433. Ptám se, kdo souhlasí. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 197 přítomných 140 pro, 18 proti. Námitka byla přijata.

 

Budeme hlasovat znovu o závěrečném usnesení. Vidím ve vašich rukou hlasovací karty, takže vás odhlašuji. Poprosím o novou registraci.

Snad jsou všichni, kteří chtějí hlasovat, přítomni v jednacím sále.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 434. Ptám se, kdo souhlasí s návrhem usnesení. Děkuji. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. 99 pro, 96 proti ze 198 přítomných.

 

Čeká nás tedy nová kontrola.

Zdá se, že v tuto chvíli se o slovo hlásí pan poslanec Tvrdík.

 

Ministr obrany ČR Jaroslav Tvrdík Pane předsedající, zpochybňuji hlasování. Mačkal jsem "ano", ale nepodařilo se mi to, nenaskočilo to.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Rozhodneme o zpochybnění. Kdo je pro to, vyhovět zpochybnění, které navrhl pan poslanec Tvrdík? Kdo je proti? Děkuji.

Námitce bylo vyhověno (v hlasování číslo 435), protože se ze 197 přítomných pro vyslovilo 156, proti bylo 13.

 

Pan poslanec Vymětal má za to, že bychom měli znovu vyzkoušet hlasovací zařízení. Všechny vás odhlašuji. Prosím o novou registraci. Doufám, že se to napotřetí podaří, že se všem z nás podaří vyjevit své nejtajnější přání pomocí hlasovacího zařízení.

 

Zkusíme to v hlasování, které má pořadové číslo 436. Kdo je pro návrh závěrečného usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Pro bylo 100 poslanců, proti 96 ze 198 přítomných.

 

V tuto chvíli doufám, že už k žádnému zpochybnění nedojde a my budeme moci věnovat pozornost doprovodným usnesením.

Pan předseda rozpočtového výboru Miroslav Kalousek nás seznámí s usneseními, o kterých by bylo třeba v tuto chvíli hlasovat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Dámy a pánové, snad mi prominete, když vám řeknu, že jsem původně tu proceduru navrhoval právě proto, aby to závěrečné hlasování bylo důstojnou dramatickou tečkou. To, co se odehrálo, dalo plně za pravdu panu poslanci Recmanovi. Jsem tedy rád, že ta procedura byla odhlasována tak, jak byla.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP