(17.30 hodin)

Poslanec Miroslav Kalousek: 134 - poslanec Doležal. Nedoporučuji. (Ministr nedoporučuje.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 418. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 199 pro 71, proti 97. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: 135 - poslanec Doležal. Nedoporučuji. (Ministr nedoporučuje.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahajuji hlasování pořadové číslo 419. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 199 poslanců pro hlasovalo 63, proti 99. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: 136 - poslanec Doležal. Nedoporučuji. (Ministr: neutrální stanovisko.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahajuji hlasování pořadové číslo 420. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 199 poslanců pro hlasovalo 137, proti 24. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: 137 - poslankyně Bayerová. Nedoporučuji. (Ministr nedoporučuje.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahajuji hlasování pořadové číslo 421. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 199 poslanců pro hlasovalo 57, proti 91. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: 138 - poslanec Rouček. Nedoporučuji. (Ministr nedoporučuje.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahajuji hlasování pořadové číslo 422. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 199 poslanců pro hlasovalo 57, proti 88. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: 139 - poslanec Rouček. Nedoporučuji. (Ministr nedoporučuje.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahajuji hlasování pořadové číslo 423. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 199 poslanců pro hlasovalo 64, proti 85. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: 140 - poslankyně Hana Šedivá. Nedoporučuji. (Ministr nedoporučuje.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahajuji hlasování pořadové číslo 424. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 199 poslanců pro hlasovalo 30, proti 108. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: 141 - poslankyně Iva Šedivá. Nedoporučuji. (Ministr nedoporučuje.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahajuji hlasování pořadové číslo 425. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 199 poslanců pro hlasovalo 61, proti 91. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: 142 - poslankyně Horníková. Nedoporučuji. (Ministr nedoporučuje.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahajuji hlasování pořadové číslo 426. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 199 poslanců pro hlasovalo 74, proti 97. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: 143 - poslankyně Horníková. Nedoporučuji. (Ministr nedoporučuje.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahajuji hlasování pořadové číslo 427. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 199 poslanců pro hlasovalo 73, proti 90. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: 144 - poslankyně Němcová. Doporučuji. (Ministr: neutrální stanovisko.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahajuji hlasování pořadové číslo 428. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 199 poslanců pro hlasovalo 148, proti 18. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: 145 - poslankyně Němcová. Nedoporučuji. (Ministr nedoporučuje.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahajuji hlasování pořadové číslo 429. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 199 poslanců pro hlasovalo 67, proti 100. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: 146 - poslankyně Němcová. Nedoporučuji. (Ministr nedoporučuje.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahajuji hlasování pořadové číslo 430. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 199 poslanců pro hlasovalo 72, proti 93. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: 147 - poslankyně Němcová. Nedoporučuji. (Ministr nedoporučuje.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahajuji hlasování pořadové číslo 431. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 199 poslanců pro hlasovalo 82, proti 93. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Tím jsme vyčerpali všechny pozměňující návrhy k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu. Nyní navrhuji podle schválené procedury hlasovat o návrhu rozpočtového výboru, který je předložen v tisku 93/2. Rozpočtový výbor doporučuje Poslanecké sněmovně, aby schválila vládní návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2003 ve znění pozměňujících návrhů.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji za toto doporučení. Poslanecká sněmovna bude hlasovat o tom, že schvaluje, ne jak jste přečetl doporučení rozpočtového výboru.

Hlásí se předseda klubu ODS Vlastimil Tlustý. Dávám mu slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych před závěrečným hlasování o návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2003 zdůvodnil záporné stanovisko poslaneckého klubu ODS k tomuto návrhu.

Za prvé mi dovolte poznamenat, že v uplynulých hodinách byly schváleny desítky pozměňovacích návrhů, pro které bylo charakteristické, že byly pouze pro někoho, pouze pro vyvolené. (Potlesk.) Byly pro vyvolená místa, pro vyvolené poslance, poslance vyvolených politických stran. Tyto návrhy dohromady reprezentují stovky milionů korun. Jiné návrhy, které byly pro všechny, a několik z nich ocituji, byly touto Poslaneckou sněmovnou zamítnuty.

Bylo zamítnuto převést 1,44 mld. korun ve prospěch dotací na žáky a studenty škol v krajích a obcích, bylo zamítnuto převedení 1 mld. korun na odstraňování povodňových škod, bylo zamítnuto vyčlenění 200 mil. korun na obnovu vozidel městské hromadné dopravy bez udání měst - to zdůrazňuji -, bylo zamítnuto 147 mil. korun na pomoc při obnově území postižených povodněmi, bylo zamítnuto 250 mil. korun na opravy panelových bytů všude v České republice, bylo zamítnuto 75 mil. korun na škody na památkách.

A aby byla systematičnost hlasování této Poslanecké sněmovny dovedena k dokonalosti a vláda předvedla, že nepodporuje návrhy jí ku prospěchu, bylo zamítnuto zvýšení vládní rozpočtové rezervy v rozsahu téměř 8 mld. korun. Že by vláda takovou velkou rozpočtovou rezervu nepotřebovala, nechce se mi ani věřit.

Toto všechno byly pozměňovací návrhy poslanců ODS. Obávám se, že byly zamítnuty jen proto, že to byly poslanecké návrhy opozice, protože o jejich smysluplnosti nemůže být nejmenší pochyb. Je mi velmi líto, že Poslanecká sněmovna nehlasuje o věcech, ale o autorech pozměňovacích návrhů.

Nyní zásadnější důvody pro zamítnutí návrhu státního rozpočtu na rok 2003.

Za prvé je to rozpočet nepravdivý. Tím, že z něho vláda vyčlenila 41 mld. korun tzv. odložené splátky České konsolidační agentury, přece nic nevyřešila. Česká konsolidační agentura těchto 41 mld. korun dávno musela zaplatit podle Mertlíkových záruk bankám.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP