(18.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím, aby se nyní ujal slova pan poslanec Tomáš Dub. Připomenu pouze, že je před námi ještě dvanáct přihlášek do této rozpravy. Dalším, kdo bude vystupovat, je pan poslanec Martínek.

 

Poslanec Tomáš Dub: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené a milé kolegyně, poslankyně a poslanci, byl jsem zahraničním výborem Poslanecké sněmovny pověřen zpravodajováním státního rozpočtu na rok 2003 týkajícího se Ministerstva zahraničních věcí. Hned úvodem bych chtěl říci, že výdaje Ministerstva zahraničních věcí činí pouze 0,62 % celkových výdajů státního rozpočtu. Hovoříme-li o návrhu rozpočtu v této oblasti na příští rok, tak diskutujeme téměř výhradně fixní neboli nutné náklady na výkon standardní zahraniční služby. Musím však říci, že návrh našeho rozpočtu ve sféře mezinárodních vztahů neposkytuje téměř žádný prostor pro diskusi o alternativách a možnostech disponibilních prostředků, protože v návrhu žádné disponibilní prostředky nejsou. Každý uzavřený, nekomunikující systém podléhá entropii neboli vnitřnímu rozpadu. A právě o otevřenosti a komunikaci s okolím je česká zahraniční politika.

Vládou předložený návrh rozpočtu v kapitole Ministerstvo zahraničních věcí českou zahraniční politiku nejen nerozvíjí, ale měřeno v reálných číslech ani neudržuje. Naopak naši zahraniční politiku odsouvá na pokraj priorit České republiky. I zahraniční výbor konstatoval, že předložený návrh neumožňuje plnění podstatných úkolů Ministerstva zahraničí a nevytváří ani dostatečné předpoklady k plné realizaci zahraničněpolitických priorit obsažených v programovém prohlášení vlády České republiky. Ač jsem opozičním poslancem a jistě mám odlišný názor na priority naší zahraniční politiky, než je uvedeno v programovém prohlášení, je tento fakt více než zarážející a dokresluje a potvrzuje má předchozí slova.

Vědom si těchto skutečností, má zahraniční výbor následující pozměňovací návrhy:

Zvýšení celkových výdajů kapitoly 306 Ministerstvo zahraničních věcí na rok 2003 o 333 milionů Kč tak, že z toho 200 milionů Kč bude použito na rekonstrukci České národní budovy v New Yorku, k čemuž jsme vázáni jak mezinárodní dohodou, tak máme jako Česká republika i tuto morální povinnost, z této částky dalších 133 milionů Kč bude použito na realizaci druhé etapy transformace mise České republiky při Evropských společenstvích na stálé zastoupení České republiky při Evropské unii.

Já bych si dovolil malou poznámku i vzhledem k předcházející diskusi, že mít solidní zázemí v Evropské unii bude pro Českou republiku jistě výhodou při všech dalších jednáních, nejen těch současných o zemědělství, ale i při těch, která nás čekají v budoucnosti. Dlužno podotknout, že Ministerstvo vnitra dopisem pana prvního místopředsedy vlády a ministra vnitra tento návrh odmítlo víceméně standardní argumentací.

Zároveň zahraniční výbor navrhuje v kapitole 396 Státní dluh, úroky státního dluhu, snížit výdaje o částku ve výši 170 milionů Kč a v návaznosti na toto opatření v kapitole 398 Všeobecná pokladní správa, ostatní výdaje, vytvořit novou položku Kancelář generálního komisaře pro účast České republiky na světové výstavě Expo 2005 v Aichi, s výdaji ve výši 70 milionů Kč. Zároveň v kapitole 398 Všeobecná pokladní správa, transfery mezinárodním organizacím, zahraniční pomoc, v položce zahraniční rozvojová pomoc zvýšení výdajů o 100 milionů Kč na celkovou částku 400 milionů Kč.

Poslední návrh. V kapitole 398 Všeobecná pokladní správa, dotace a nevratné finanční výpomoci neziskovým organizacím, v položce zahraniční vysílání rozhlasu zvýšení výdajů o částku 12 milionů Kč na celkovou výši 62 milionů Kč; o tuto položku snížit výdaje v položce vládní rozpočtová rezerva.

K těmto třem posledním návrhům se kladně vyjádřil i rozpočtový výbor. Tyto uvedené návrhy nijak nezmenšují fakt, který jsem řekl na počátku svého vystoupení, že česká zahraniční politika bude omezena ve své soběstačnosti, efektivitě v následujícím roce. Nicméně doporučuji, aby byly projednány a aby o nich bylo hlasováno.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Tomáši Dubovi. Faktická poznámka. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Promiňte, že zdržuji, ale aby nedošlo k nedorozumění. Chtěl jsem se zeptat předřečníka, protože v podstatě přečetl celé usnesení zahraničního výboru - některé položky jsou obsaženy v návrhu usnesení rozpočtového výboru, zda souhlasí s tím, že ty položky, které jsou součástí usnesení rozpočtového výboru, nebudou uvedeny jako samostatné návrhy. Toto jsem si potřeboval ověřit.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím o odpověď pana poslance.

 

Poslanec Tomáš Dub: Ano, souhlasím, ty položky jsem zmínil, mohl jsem ušetřit čas.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Nyní bude mluvit pan poslanec Radko Martínek. Prosím, aby se připravil pan poslanec Václav Exner.

 

Poslanec Radko Martínek: Dobrý večer, paní předsedající, já bych si dovolil také přispět svou pšenkou do tohoto mlýna.

V rámci rozpočtu Ministerstva pro místní rozvoj je uveden příspěvek na investice pro příspěvkovou organizaci Česká centrála cestovního ruchu ve výši 10 milionů Kč. Tato organizace na základě prognóz musí zabezpečit a rozšířit propagaci cestovního ruchu v zahraničí, a potřebuje tudíž zvýšit objem příspěvků na činnost. Navrhuji proto částku 10 milionů Kč určenou v programu 317 010 pořízení a technická obnova investičního majetku ve správě Ministerstva pro místní rozvoj, řádek 2451, pro Českou centrálu cestovního ruchu na příspěvek na investice převést na příspěvek na činnost. Tato změna se promítne v rámci rozpočtové skladby přesunem z podseskupení 635 investiční transfery PO na podseskupení 533 neinvestiční transfery PO v rámci paragrafů 2140.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím nyní pana poslance Exnera.

Požádám vás teď o chvilku strpení, další přihlášenou bych měla být já, ale protože počkám se svou přihláškou až na chvíli, kdy budu vystřídána, tak vás potom poprosím o pochopení, protože teď přečtu pořadí dalších vystupujících, ale věřím ve vaši toleranci, že až budu vystřídána, budu moci vystoupit.

Prosím, pane poslanče, máte slovo. Dále bude mluvit pan poslanec Václav Frank, po něm pan poslanec Vladimír Doležal. Děkuji vám.

 

Poslanec Václav Exner: V sešitu ke kapitole 306 Ministerstvo zahraničních věcí se vyskytuje komentář k položce Všeobecné pokladní správy, komunikační strategie České republiky před vstupem do Evropské unie. Takovou položku jsem ve Všeobecné pokladní správě v materiálu 93 nenašel. V sešitě D tabulka č. 8 strana 4 jsem však našel položku Informační kampaň na vstup do Evropské unie, což je název gramaticky trochu podivný, nicméně se chci zabývat jeho změnou. Přečtu návrh, který předkládám:

Položku Všeobecné pokladní správy v části ostatní výdaje s názvem Informační kampaň na vstup do Evropské unie, v částce 200 milionů Kč, rozdělit na dvě části takto: Informační kampaň k referendu o Smlouvě o přistoupení České republiky k Evropské unii. První část organizovaná vládou České republiky vyváženě o přínosech, výhodách, problémech a nákladech 150 milionů Kč, druhá část organizovaná politickými stranami, občanskými sdruženími a iniciativami, které navrhují nesouhlasit s přistoupením, a to rozdělená Ministerstvem financí na základě projektů předložených mu žadateli do 15 dnů a poskytnutá do 30 dnů po podpisu výše uvedené smlouvy rovnoměrně na jednotlivé žadatele, pro jednotlivé žadatele však nejvýše do částky podle požadavků 50 milionů Kč.

Krátké zdůvodnění. Peněžní prostředky, které mají přesvědčit veřejnost o výhodnosti vstupu České republiky do Evropské unie, byly a budou prostřednictvím daní získány i od odpůrců integrace. Myšlenka, že by také měla být podpořena opačná kampaň, získala určité sympatie také v zahraničním výboru, kde však nakonec nebyla odhlasována, jelikož nebyla dostatečně konkretizována.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP