(19.00 hodin)
(pokračuje Exner)

Považujeme za naprosto přirozené, aby šíření informací EU o dopadech, informace pro jednotlivé občany, bylo podpořeno i v té oblasti, kde chtějí občané propagovat opačný názor, než je názor vládní. Protože však je potřeba zároveň upřesnit poněkud postup, jakým by to šlo realizovat, je můj pozměňovací návrh trochu delší a obsahuje i základ postupu, který by bylo možné uplatnit. Doufám, že tak získá podporu i těch, kteří dříve poukazovali na to, že vlastně není stanoven postup, jakým by šlo takovou věc realizovat.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já děkuji vám, pane poslanče. Prosím, aby se nyní ujal slova pan poslanec Václav Frank. Dalším vystupujícím bude pan poslanec Vladimír Doležal.

 

Poslanec Václav Frank: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, v mém pozměňovacím návrhu budu velmi stručný. Navrhuji přesunout částku 10 mil. korun do kapitoly zdravotnictví program 235 120 pro Nemocnici Nymburk za účelem výstavby nového stravovacího a administrativního zařízení. Navrhovanou částku doporučuji použít z vládní rozpočtové rezervy.

Dovolte mi velmi krátké zdůvodnění mého návrhu, že Nemocnice v Nymburku ve Středočeském kraji je možná jediná, nebo patří mezi ty, které nejsou zadluženy, a v současné době prochází rozsáhlou rekonstrukcí včetně výstavby operačních sálů. Nedávno si rekonstrukční práce nemocnice hradila ze svých prostředků, avšak současná doba už tento postup neumožňuje. A právě stravovací a administrativní zázemí je ve stavu ohrožení dalšího provozování, o čem svědčí i pokyny hygienické služby. Jsem přesvědčen, že výstavba nového zařízení by pomohla řešit stávající stav a výrazně by zlepšila stravovací podmínky pacientů a nakonec i práci zdravotnického personálu.

Já bych se velice rád přimlouval za pomoc této nemocnici a současně i poděkoval za pochopení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím nyní pana poslance Vladimíra Doležala a po něm další vystupující je paní poslankyně Marta Bayerová, dále pan poslanec Jaromír Schling.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji, vážená paní předsedající. Já bych si dovolil předložit tři krátké pozměňovací návrhy.

První. Do přílohy II návrh usnesení Poslanecké sněmovny, které nese návrh B schválené pozměňovací návrhy číselných položek doplnit novou položku s názvem kapitola DPS program 398 810, dotace poskytované obcím - Havlíčkův Brod - pomník a kulturní odkaz malíře O. Štafla v rámci společného česko-slovenského kulturního projektu, jako rehabilitace, ve výši 3 mil. korun na vrub snížení položky dotace na podporu exportu Czech ze 653 milionů na 650 milionů korun.

Krátké zdůvodnění. Jedná se o pětiletý kulturní projekt rehabilitace českého malíře a sochaře. Tohoto významného představitele kultury předválečného období se podařilo předchozího režimu téměř vymazat z povědomí naší veřejnosti. V rámci projektu byla již například odhalena pamětní deska v Praze na domě, kde za války zahynul. Připravuje se souhrnná publikace jeho děl. Vyvrcholením má být odhalení pomníku v jeho rodišti v Havlíčkově Brodě. Souběžně s postupem na české straně slovenská strana na místě jeho dalšího působiště v Tatranské Lomnici připravuje trvalou galerii jeho díla a slovenský rozpočet na toto uvolnil částku 30 mil. slovenských korun.

Dalším mým návrhem je návrh do kapitoly Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy zvýšit program 233 310 rozvoj a obnova materiálně technické základny Univerzity Karlovy o 15 mil korun na akci Univerzita Karlova, rekonstrukce a výstavba areálu Fakulty tělesné výchovy a sportu Loděnice a umělý kanál v Praze 7 Troji, a navrhuji snížení v kapitole Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v programu 337 730 infrastruktura ve vzdělání.

Krátké zdůvodnění. V roce 2006 má proběhnout v Praze mistrovství světa v kanoistice. Všichni určitě dobře víte - již připravovaný areál v Troji, kde probíhaly různé závody a trénuje většina českých závodníků, v podstatě en bloc odnesla voda.

Dalším mým návrhem je v kapitole Ministerstva kultury zvýšení programu ostatní kulturní aktivity o 500 000 korun pro filmový festival Sportfilm Liberec 2003 a snížení vládní rozpočtové rezervy.

Krátké zdůvodnění. Po přečtení mého návrhu a jasném konsensu podpory všech filmových festivalů bych i rád pomohl sportovním filmařům, kteří mají pověstný a krásný filmový festival a nežádají na to miliony, jenom podporu pro to, aby ten festival mohl být ve větším provedení a mohli si zapůjčit i velkoplošnou obrazovku, to znamená promítat vítězné snímky na náměstí v Liberci.

Takže děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já děkuji vám, pane poslanče. Prosím nyní paní poslankyni Martu Bayerovou a prosím, aby se připravil pan poslanec Jaromír Schling. Prosím paní poslankyně.

 

Poslankyně Marta Bayerová: Vážená paní předsedající, vážení vytrvalí kolegové. Do kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa žádám zařadit do programu 298 210 položku Základní škola Želatice, rekonstrukce školy, 5 mil. korun a o tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Jedná se o úplnou devítiletou školu střediskovou, kterou navštěvuje kolem 200 dětí z šesti okolních obcí, které by byly odsouzeny pro špatnou dopravní obslužnost jezdit mnoho kilometrů daleko.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně - také vám děkuji za stručnost - a prosím nyní pana poslance Jaromíra Schlinga. Po něm bude mluvit pan poslanec Libor Rouček. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jaromír Schling: Paní předsedající, dámy a pánové. Nebudu žádat další výdaje, pouze požádám, aby z usnesení rozpočtového výboru, příloha 2, pozměňovací návrh číslo 8 - aby se o tomto pozměňovacím návrhu hlasovalo zvlášť.

Zdůvodnění je takové: Jednak pokládám za velmi nešťastné, aby z kapitoly ministerstva dopravy se snižoval příspěvek na ztrátu dopravce z provozu veřejné osobní drážní dopravy, protože je to položka, kde i tak je nedostatek prostředků, a takovýto přesun by znamenal zhoršení cash flow Českých drah, anebo zvýšení neuhrazených závazků státu vůči Českým dráhám, případně obojí. Rovněž druhá část tohoto pozměňovacího návrhu, tj. vytvoření nového programu Výstavba a obnova silnic 2. a 3. třídy, je systémově špatně, protože pro tyto účely máme zřízen Státní fond dopravní infrastruktury, anebo mohou na tyto účely vynakládat vlastní prostředky kraje, protože silnice 2. a 3. třídy jsou jejich vlastnictvím. Pokud tímto pozměňovacím návrhem bylo míněno získání prostředků na dostavbu rozestavených cestmistrovství, pak měl být použit jiný postup, tj. účelová dotace, která by přímo řekla, na které správy a údržby silnic jsou tyto prostředky směřovány, a je otázka, zda by to vůbec bylo správné. Takto ovšem jde jak v jedné, tak v druhé části pozměňovacího návrhu o návrh zcela chybný.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já vám také děkuji, pane poslanče. A prosím pana poslance Libora Roučka, aby se ujal slova. Připraví se paní poslankyně Hana Šedivá.

 

Poslanec Libor Rouček: Paní předsedající, pane předsedo. Mám dva pozměňovací návrhy.

Navrhuji zařadit do programu 298 210 Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionální školství položku Základní škola Zlonice na okrese Kladno.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP