(11.50 hodin)
(pokračuje Votava)

V návrhu státního rozpočtu pro rok 2003 bohužel tato akce jmenovitě zařazena nebyla. Požadovaná částka 6 mil. Kč je potřebná na dokončení záchrany této vzácné památky.

Druhý pozměňovací návrh. Navrhuji převést z kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa částku 5 mil. Kč, a to do kapitoly Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na program 233510, podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny, sportu, a to zařazením položky výstavba střeleckého areálu v Plané u Mariánských Lázní. Krátce zdůvodním. Objekt střelnice střeleckého klubu v Plané u Mariánských Lázní byl vypálen neznámým žhářem. Existence sportovního klubu, ale i možnost sportovního vyžití široké veřejnosti je tím tedy vážně ohrožena. Týká se to samozřejmě i bezpečnostních složek, které střelnici v minulosti využívaly ke cvičným střelbám. Požadovaná částka řeší tuto svízelnou situaci a obnovu tohoto sportoviště. Chtěl bych zdůraznit, že akce je projektově připravená a měla by být v roce 2003 také ukončena.

Posledním pozměňovacím návrhem, který si dovoluji sněmovně předložit, je navrhnout zařazení nové položky do kapitoly 334 Ministerstva kultury, programu 234310, podpora obnovy kulturních památek a ochrany kulturního dědictví, pod názvem Minoritský klášter Stříbro, revitalizace zahrad, a to ve výši 4 mil. Kč. Jedná se o významnou kulturní památku a zpřístupněním klášterních zahrad dojde k vytvoření klidové oddychové zóny v centru města. O uvedenou částku by se snížila Všeobecná pokladní správa, kapitola 398.

Děkuji za pozornost a podporu těmto mým drobným pozměňovacím návrhům.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má paní poslankyně Eva Dundáčková, připraví se pan poslanec Vlastimil Dlab a poté pan poslanec Jiří Maštálka.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážená paní předsedající, pane ministře, dámy a pánové, dovolte mi úvodem říci, že při přednesu mého předřečníka, který měl jeden pozměňovací návrh týkající se střelnice v Plané u Mariánských Lázní, jsem poslouchala jeho zdůvodňování potřeby rekonstrukce a zprovoznění tohoto areálu a říkala jsem si, že je dobře, že kongres ODS se v těchto místech koná již tento týden, a nikoliv příští rok.

Nyní mi prosím dovolte, abych ve vší vážnosti přednesla pozměňovací návrhy týkající se státního rozpočtu a abych začala tím, který se týká ohrožených dětí v České republice, dětí ohrožených tím, že nemohou být vychovávány v rodině. Jde o pozměňovací návrh, který se týká všech dětí v České republice, čímž nezbývá nic jiného, než aby z nejrůznějších důvodů byly umístěny do ústavního zařízení nějakého typu.

Často se zaklínáme Evropskou unií a vstupem, ve který věříme. Vězte, že v Evropské unii se děti mladší deseti let do ústavních zařízení našeho běžného typu neumisťují. Dává se přednost nejrůznějším zařízením na bázi rodinné výchovy, neboť v souvislosti s ústavní výchovou v našem slova smyslu se často mluví o syndromu vyhasnutí či systémového týrání.

Parlament České republiky se v minulém roce posunul výrazně vpřed směrem k Evropské unii, když zákonem o sociálně-právní ochraně umožnil s účinností od 1. dubna 2000 vznik zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc a novela zákona o rodině pak umožnila s účinností od 1. července letošního roku, aby soudy svěřovaly děti do těchto zařízení místo ústavní výchovy, a poskytují-li taková zařízení rodinnou péči, mají dokonce přednost opřed ústavní výchovou. Jsem tomu velmi ráda a doufám, že se pomocí mého pozměňovacího návrhu dostane těmto zařízením také finanční pomoci od státu, kterou zatím nedostávají.

Navrhuji proto, aby část financí, tedy 50 % financí určených na rozšíření počtu ústavních zařízení u nás a na provoz těchto nových zařízení, byla přesunuta do kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí, dotace občanským sdružením, a aby byla účelově vázána na rozšíření a provoz zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, přičemž znovu zdůrazňuji, že se jedná o výstavbu nových zařízení ústavního typu a že nechci v žádném případě sahat na peníze, které jsou určeny pro provoz, rekonstrukci či jakékoliv financování stávajících dětských domovů či dalších zařízení tohoto typu.

Alternativně pak navrhuji s ohledem na to, že tato zařízení jsou převážně provozována občanskými sdruženími, z nichž největší kapacitu, zhruba 65 míst, má Fond ohrožených dětí, a na počátku příštího roku by měl být rozšířen o dalších 40 míst, která vzniknou v bývalé mateřské škole v Praze 4, aby kapitola Všeobecná pokladní správa byla zvýšena o položku Fond ohrožených dětí, vázanou právě na účely, o kterých jsem mluvila, a to o částku 5 mil. Kč na úkor veřejné vládní rozpočtové rezervy.

Poukazuji v této souvislosti na pozměňovací návrh obsažený v ustanovení rozpočtového výboru, jímž jsme poskytli částku 4 mil. Kč na Sdružení pěstounských rodin Brno pro Dům na půl cesty, a říkám předem, že si tohoto pozměňovacího návrhu, ačkoliv nevím, kdo je jeho původním autorem, velmi vážím a považuji tuto pomoc státu za velmi přínosnou a potřebnou a děkuji za něj. Teď mám na mysli ono Sdružení pěstounských rodin Brno.

Dále mi dovolte, abych navrhla změnu v kapitole Ministerstva práce a sociálních věcí, a to u výdajů určených na financování programu reprodukce investičního majetku, program 213310, podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny sociální péče a služeb, které navrhuji zvýšit o 20 mil. Kč na novou akci s názvem Domov důchodců Hlinsko, první etapa. Jedná se o výstavbu Domova důchodců, o kterou usiluje Hlinsko již celou řadu let. Není to první žádost, se kterou jsem se obracela jak na rozpočtový výbor, tak na Ministerstvo financí. Jedná se o zabezpečení kapacity péče o starší občany v této oblasti.

Podobně je motivován druhý pozměňovací návrh, který by měl být také zvýšením výdajů určených na financování programu reprodukce investičního majetku a týkat se právě programu podpory rozvoje a obnovy materiálně technické základny sociální péče a služeb. Jedná se o Domov seniorů, rekonstrukce a dostavba, Příbram 6, Březové Hory. V tomto případě je to na úkor vládní rozpočtové rezervy. Navrhuji zvýšit tuto kapitolu o částku 7 mil. Kč.

Dále navrhuji v kapitole Všeobecná pokladní správa, program 398210, rozšířit dotace poskytované obcím o položku výstavba a technická obnova školských zařízení, Základní škola Nová Ves pod Pleší, rekonstrukce školního zařízení, částkou 4 mil. Kč. Nová Ves pod Pleší je jednou z oblastí, kde škola nutně potřebuje zastřešení části svých prostor tak, aby děti i nadále mohly být podrobeny povinné školní docházce.

Poslední pozměňovací návrh, který si dovoluji na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky přednést, je návrh, který směřuje vůči kapitole 398510, dotace na obnovu a rozvoj materiálně technické základny sportovních organizací, a to ve prospěch SK Spartak Příbram částku 1,5 mil. Kč na zastřešení hlediště a rekonstrukci sociálního zařízení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP