(11.30 hodin)
(pokračuje Vojíř)

Nicméně bohužel je tam blokace dvou předpisů. Kdyby ten transfer takto finančně nastal, tak by ani nemohlo docházet k výplatě. Také se kloním k tomu, bude-li to trochu možné a nastane-li dohoda mezi průmyslem a prací a sociálními věcmi, aby nalezly tuto shodu a v průběhu roku došlo nejprve k legislativní úpravě a poté případně rozhodnutím rozpočtového výboru k přesunutí této částky a vyplácení z Ministerstva práce a sociálních věcí. K této věci připomínám pouze toto.

Co se týče dalších dvou návrhů, dovolte mi je přednést s tím, že první návrh je, že hospodářský výbor podpořil transfer, a to ve výši 2,7 mil. z kapitoly 322 Ministerstvo průmyslu a obchodu, z položky "Průmyslové zóny" do dotace na správu skládek státního podniku Diamo pro odstranění starých ekologických zátěží v organizaci Ostramo Ostrava. Já bych na tomto návrhu takto trval, tudíž ho opakuji a znovu zvedám.

Druhý návrh, a ten je alternativním návrhem k pozměňovacímu návrhu rozpočtového výboru, který je v patřičném sněmovním tisku na str. 19 pod číslem 59. Navrhuji, aby pozměňovací návrh zněl takto: Částku 200 mil. Kč z běžných prostředků kapitoly 317 Ministerstvo pro místní rozvoj ve prospěch kapitoly 322 Ministerstvo průmyslu a obchodu na podporu malého a středního podnikání. I zde v usnesení rozpočtového výboru se také týká to, že má být navýšena kapitola pro podporu malého a středního podnikání, nicméně z jiné položky, v podstatě ze Všeobecné pokladní správy.

Potom bych přičinil poznámku, zda by mohlo být hlasováno o položce, která je vedena v usnesení rozpočtového výboru pod č. 60, samostatně, jelikož jsem zastáncem toho, že by útlum hornictví neměl být krácen.

Poslední pozměňovací návrh, který mám, je návrh, kde navrhuji zvýšení výdajů Všeobecné pokladní správy, program 398210 Výstavba a obnova školských zařízení v působnosti okresních úřadů a obcí, doplnit akci "výstavba veřejně prospěšného sportoviště - 7. základní škola Most", a to o částku 10 mil. Kč, a snížit výdaje kapitoly 396 Splátka dluhu o 10 mil. Kč.

Jen kratinké zdůvodnění. Skutečně si myslím, že právě v Mostě, kde je dlouhodobě vysoká míra nezaměstnanosti, kde začínají již působit určité sociologické a sociální problémy, začínají být ti lidé mírně frustrovaní, mládež utíká do různých nekalých činností. Tak se nám zdá, že by bylo velmi dobré, abychom nalezli jakousi formu uplatnění, jakousi formu zábavy, ale právě veřejně přístupným areálem, protože je problém, že školy většinou tělocvičny mají, ale bohužel uzavřené. Proto se nám zdálo, a v Mostě jsme se na tom shodli i s radnicí, že jeden takovýto zajímavý objekt by mohl vzniknout, ale protože není nekonečně mnoho prostředků nikde, a tomu rozumím, tak alespoň touto formou bych chtěl, aby státní rozpočet přispěl na výstavbu takového sportoviště.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má pan poslanec Vlastimil Tlustý, připraví se poslanec Walter Bartoš a poté poslanec Václav Votava.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi přednést několik pozměňovacích návrhů. První dva pozměňovací návrhy, které předložím, jsou pozměňovací návrhy, kde navrhuji, aby byly využity prostředky, které jsou v tuto chvíli v kapitole VPS zahrnuty v položce Výdaje na financování komunikační infrastruktury veřejné správy. Tato obecná položka nyní disponuje přes 660 mil. Kč a já navrhuji, aby z této položky byly přesunuty prostředky na dva konkrétní programy, které splňují nadpis. Jinými slovy jedná se o dva návrhy strukturálního charakteru, které nezasahují do vládní rozpočtové rezervy, pouze využívají konkrétně prostředků z uvedené kapitoly.

První návrh směřuje na kapitolu 398 VPS, ukazatel Další prostředky pro územní samosprávné celky, konkrétně položku Program podpory obcí při zapojení do systému EVA. Navrhuji, aby tato položka byla zvýšena o 45 mil. Kč na vrub uvedeného programu. To je první pozměňovací návrh.

Druhý pozměňovací návrh, který navrhuje v principu podobný přesun opět z téhož zdroje, nebudu to opakovat, jako v předchozím případě, přičemž by 12 mil. Kč bylo přesunuto na rozvoj národního informačního systému pro turistický ruch, program 317320 Podpora cestovního ruchu v rámci kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj.

Třetí můj návrh je pozměňovací návrh k usnesení rozpočtového výboru, kde navrhuji, aby položka v usnesení rozpočtového výboru na str. 19, položka 61, jedná se o Nemocnici Rokycany, kde rozpočtový výbor navrhuje pro tuto akci 5 mil. Kč, tak aby byla zvýšena na 30 mil. Kč. To znamená navrhuji zvýšení této položky 61 z 5 na 30 mil. Kč. Toto navýšení na vrub vládní rozpočtové rezervy, stejně jako to uvádí právě položka 61 usnesení rozpočtového výboru.

Můj čtvrtý návrh je návrh, kde na vrub vládní rozpočtové rezervy navrhuji zařadit do programu kapitoly Ministerstva zdravotnictví program 335210 Podpora reprodukčního majetku atd. položku Nemocnice s poliklinikou Louny - rekonstrukce stravovacího zařízení, a to v rozsahu 30 mil. Kč.

Můj pátý pozměňovací návrh je návrh, který reaguje na to, že v usnesení rozpočtového výboru je obsaženo několik položek podpory nejrůznějších filmových festivalů, které se uskuteční během příštího roku v České republice. V minulosti byl rovněž podporován festival česko-německo-židovské kultury s názvem Devět bran, festival, jehož čtvrtý ročník se uskuteční v příštím roce. Domnívám se, že by v rozpočtu neměla chybět právě podpora tohoto festivalu zejména proto, když tam ty ostatní figurují. Proto navrhuji, aby mezinárodnímu festivalu česko-německo-židovské kultury Devět bran bylo z vládní rozpočtové rezervy přisouzeno, alespoň doufám, 7 mil. Kč.

Poslední pozměňovací návrh je pozměňovací návrh, který předkládám na základě usnesení zastupitelstva Středočeského kraje. Jedná se v principu o financování výstavby územního střediska Záchranné služby Středočeského kraje, přičemž technicky by toto šlo provést takto. V programu č. 298110 Podpora rozvoje a obnovy regionální struktury, konkrétně v kapitole 398, což je VPS, by se z 0 na 65 zvýšila tato položka na vrub vládní rozpočtové rezervy a byla by vázána na použití, které jsem uvedl, tzn. výstavby územního střediska Záchranné služby Středočeského kraje.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP