(11.20 hodin)
(pokračuje Chytka)

Já jeden z těchto projektů nabízím, jde pouze o projektovou dokumentaci.

A nyní dvě rozestavěné akce.

Takže můj druhý pozměňovací návrh je Základní škola generála Janka Ostrava-Mariánské Hory - rekonstrukce, evidenční č. ISPROFIN 3982102041, částka 24 mil. Kč.

A třetí pozměňovací návrh - Základní škola Jiřího z Poděbrad Ostrava-Vítkovice, generální oprava, evidenční č. ISPROFIN 300982102042, částka 12 mil. Kč. Vše na úkor Všeobecné pokladní správy vládní rozpočtové rezervy.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásil předseda rozpočtového výboru a zároveň zpravodaj pan poslanec Miroslav Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Chtěl jsem zareagovat na to, co říkal můj předřečník. Myslím, že je to naprosto korektní a že není třeba kvůli tomu měnit jednací řád. Může to být gentlemanská dohoda, v příštím roce mohou být usnesení výborů přílohou.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slova se ujme pan poslanec Jaromír Kohlíček, připraví se pan poslanec Evžen Snítilý.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Úvodem svého vystoupení bych vás rád požádal, kdybyste mohla sdělit panu ministru Sobotkovi, že mě zajímá i jeho názor na můj pozměňovací návrh. Kdybyste byla tak laskava a mohla jeho pozornost obrátit k tomu, co se zde projednává.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Prosím pana ministra financí, aby věnoval pozornost tomuto diskusnímu příspěvku.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, domnívám se, že můj předchůdce má naprostou pravdu v jedné věci, a tou je věc, že to, co neprošlo v rozpočtovém výboru, mělo by být řešeno pokud možno uvnitř jednotlivých kapitol rozpočtu tak, abychom zásadní věci, které samozřejmě rozpočtový výbor má za úkol pohlídat, ty základní proporce, zásadně neměnili.

Souhlasím také s panem ministrem v tom, že by vládní rozpočtová rezerva neměla být vyčerpána na nulu. Můj pozměňovací návrh ke státnímu rozpočtu je tedy takto koncipován a já věřím, že jak vážení kolegové, tak milé kolegyně, jej budou schopni akceptovat.

Již tři roky se snažíme společně s paní ředitelkou a řadou dalších zainteresovaných pracovníků dosáhnout toho, aby dostavba Ústavu sociální péče Brtníky mohla být započata. Na příští rok do rozpočtu proto navrhuji posílit kapitolu 313040 o 10 mil. Kč a snížit v rámci kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí stejnou kapitolu v jiné části o stejnou částku. Ta kapitola je tedy opět 313, ale v tomto případě 419 - ostatní dávky Ministerstva práce a sociálních věcí.

Drobný komentář: Ústavy sociální péče jsou obrazem o tom, na jakém civilizačním stupni je daný stát. Samozřejmě měli bychom mít zájem, aby jak základní budovy, ubytovací prostory, tak i pomocné prostory v těchto ústavech byly na určité minimální evropské úrovni. Bohužel v Ústavu sociální péče Brtníky se to zatím nedaří dosáhnout. Tak jak postupuje čas, nutnost dostavby tohoto ÚSP se stává zjevnější. Proto bych chtěl požádat, aby tato změna uvnitř kapitoly 313 - Ministerstva práce a sociálních věcí, která byla předem předjednána se všemi zainteresovanými, byla akceptována.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má pan poslanec Evžen Snítilý, připraví se pan poslanec Oldřich Vojíř.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, chci předložit tři pozměňovací návrhy. Hned v úvodu chci ubezpečit, že nechci navýšení peněz, všechny tři návrhy se týkají přesunu v rámci kapitol. Z logiky věcí si myslím, že budou pro rozpočtový výbor přijatelné.

Za prvé. V návrhu pozměňovacího návrhu v kapitole VPS, projednaného v rozpočtovém výboru dne 5. 12., v programu 398810 - dotace poskytované obcím, povýšit akci Jaroměř - víceúčelové sportovní zařízení - z 5 mil. a 20 mil. Kč. Tím bude tato akce dokončena a nebude dále nárokovat žádné peníze. Tyto peníze ponížit v návrhu pozměňovacího návrhu kapitoly VPS rozpočtového výboru v programu 398810 - dotace poskytované obcím, a to rekonstrukce Městského divadla Jaroměř z 15 mil. na 0 Kč. Je to v rámci jedné obce. Rekonstrukce divadla není započata. Měla by nárok na rozpočet 2004. Akce Jaroměř - sportovní zařízení - bude ukončena.

Druhý pozměňovací návrh. Z kapitoly MŠMT výstavba a obnova budov a staveb základních škol vyřadit akci č. 3331100055 - DVÚ Kostelec nad Orlicí, přístavba internátu a školy v částce 3 mil. 200 tis. Kč. Ve stejném městě povýšit v kapitole VPS, z jednání rozpočtového výboru, v programu 398810 - dotace poskytované obcím akci Kostelec nad Orlicí - rekonstrukce koupaliště - z 3,5 mil. na 6 mil. 700 tis. Kč. Je to zase stejný případ, v rámci jednoho města nezahajovat akci se státní dotací, ale dokončit akci rekonstrukce koupaliště, která tím pádem nebude mít nárok na prostředky v roce 2004.

Třetí pozměňovací návrh - z kapitoly Ministerstva zdravotnictví v programu podpora reprodukce majetku regionálních zdravotnických zařízení, rekonstrukce hospodářské budovy, druhá etapa, dokončení, zařadit dotaci 32 mil. 569 tis. Kč pro Všeobecnou nemocnici Náchod do programu 335210. O tyto peníze ponížit částku 133 mil. 837 tis. Kč v Trutnově, LDN Hostinné, dostavba a rekonstrukce geriatrického centra, na částku 101 mil. 268 tis. Kč. Zdůvodnění: Na základě informace zdravotního rady kraje, která zní, že tato vysoká částka v Hostinném nemůže být proinvestována, je vhodné převést těch 32 mil. Kč do Všeobecné nemocnice Náchod s tím, že rekonstrukce této nemocnice bude dokončena a nebude mít žádnou žádost na dotaci v roce 2004.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má pan poslanec Oldřich Vojíř, připraví se pan poslanec Vlastimil Tlustý, poté pan poslanec Walter Bartoš.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážená paní předsedající, páni ministři, dámy a pánové, mám dva okruhy pozměňovacích či alternativních návrhů.

Nejprve mi dovolte říci, že s politováním musím konstatovat, že ani jeden pozměňovací návrh hospodářského výboru ke kapitole Ministerstva průmyslu a obchodu nebyl rozpočtovým výborem akceptován. Má na to bezesporu právo, já to chci pouze konstatovat, s tím, že v jedné záležitosti, která měla velký, dokonce bych řekl systémový význam, a to je otázka, kdy jsou vypláceny sociální transfery při útlumu hornictví, se ukázalo, že systémově by asi bylo správné, aby to bylo u Ministerstva práce a sociálních věcí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP