(11.00 hodin)
(pokračuje Bílý)

V tomtéž státním rozpočtu v části H Rozpočty územních samospráv příloha 11 písm. B nové akce návrhu státního rozpočtu na rok 2003, číslo programu 29 82 10, je zařazena rekonstrukce Konice Prostějov na rok 2003 - 15 milionů. Pokud jde o chybu, protože se Základní škola Konice objevila v rozpočtu dvakrát na jednu akci, navrhuji v části H Rozpočty územních samospráv příloha 11 písm. B nové akce návrhu státního rozpočtu na rok 2003, číslo programu 29 82 10, vyřadit Konice a nahradit: Kdyně, okres Klatovy, základní škola, výstavba tělocvičny v částce 13,5 milionu Kč, a zařadit další akci Základní škola Klatovy, Tolstého 765, okres Klatovy, výstavba sportovního hřiště v částce 1,5 milionu. Celková částka v příloze 11 se nezmění a zůstane ve stejné výši 1187,1 milionu.

Pokud by moje domněnka, že byly Konice dvakrát, byla nesprávná, tak bych podmínil jiný pozměňovací návrh - do kapitoly 333 Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, program výstavba a obnova budov a staveb základních škol, kód 333 110, přidat částku na účelovou dotaci, výstavba sportovního hřiště při Základní škole Klatovy, Tolstého 765, a v kapitole VPS snížit vládní rozpočtovou rezervu o 1,5 milionu.

Krátké odůvodnění. Ve městě Klatovy není žádné hřiště při základní škole, které by mělo umělý povrch. Takže opět by to byla jenom tato částka, město Klatovy dodá zbytek a nebyly by další požadavky na státní rozpočet.

Další pozměňovací návrh. Do kapitoly 333 Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, program výstavba a obnova budov a staveb základních škol, kód 333 110, přidat částku 5 milionů na účelovou dotaci, výstavba školních dílen při Základní škole Komenského, Horažďovice. V kapitole 398 VPS snížit vládní rozpočtovou rezervu o 5 milionů.

To je vše. Předem děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má pan poslanec Josef Hojdar. Připraví se pan poslanec Zdeněk Koudelka.

 

Poslanec Josef Hojdar: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, mám pozměňovací návrh ke státnímu rozpočtu, a to doplnit do tisku 93/2 položku Ministerstvo zdravotnictví ČR - program 235 210, podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního zdravotnictví, na Nemocnici s poliklinikou v Mostě ve výši 25 milionů Kč - rekonstrukce operačních sálů, na vrub kapitoly VPS, vládní rozpočtová rezerva.

Zdůvodnění. Jedná se o rekonstrukci operačních sálů, která už je od roku 2000 a v letech 2000 - 2002 bylo na tuto rekonstrukci proinvestováno ze státních dotací 90,5 milionu Kč. Zbývá rekonstruovat ještě čtyři operační sály, na jejichž dokončení je zapotřebí v letošním roce minimální částka 25 milionů Kč. S tím, že v současné době situace vypadá tak, že třetina operačních sálů, které ještě nejsou zrekonstruovány, je od té zrekonstruované části oddělena igelitovými plachtami, a jistě si dovedete představit, jak to v nemocnici vypadá. Proto vás prosím, abyste přihlédli k těmto věcem a přidělili peníze na dokončení této rekonstrukce. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slova se ujme pan poslanec Zdeněk Koudelka, připraví se pan poslanec Jaroslav Gongol.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážená sněmovno, dovolím si podat dva pozměňovací návrhy, které vycházejí z usnesení ústavně právního výboru.

Za prvé. V kapitole 336 Ministerstvo spravedlnosti navýšit rozpočet výdajů o 22 milionů Kč, a to jednotný dílčí ukazatel - platy zaměstnanců a ostatní platby za provedenou práci, z toho platy zaměstnanců a s tím související povinné pojistné placené zaměstnavatelem a převod fondu kulturních a sociálních potřeb, a to na úkor kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa, vládní rozpočtová rezerva. Tyto peníze jsou určeny na zvýšení platů soudních zapisovatelek.

Druhý návrh. V kapitole 358 Ústavní soud, kapitálové výdaje navýšit o 3 miliony Kč na úkor kapitoly Všeobecná pokladní správa, položka výdaje na financování komunikační infrastruktury veřejné správy. Jde o to, že v této položce jsou zahrnuty náklady na modernizaci počítačového vybavení Ústavního soudu, přičemž podle nás je vhodné, aby tyto peníze, které jsou pro Ústavní soud rezervovány v kapitole Všeobecná pokladní správa, byly přesunuty přímo do kapitoly Ústavního soudu. To znamená, že tento návrh je rozpočtově neutrální.

Další návrh je: V kapitole 336 Ministerstvo spravedlnosti se v části dílčí ukazatele výdajů, specifické dílčí ukazatele, snižuje specifický dílčí ukazatel platy státních zástupců o 16 milionů 59 tisíc Kč, na částku 765 milionů 833 tisíc Kč. Uvedený návrh je pouze v rámci kapitoly Ministerstva spravedlnosti, to znamená, že jde o změnu uvnitř kapitoly, která se nedotýká věcí, které jsou v jiných kapitolách. V podstatě i tato úprava je určena na posílení platů soudních zapisovatelek, kdy vedle příjmů z Všeobecné pokladní správy našlo Ministerstvo spravedlnosti i určitou vnitřní rezervu.

Čtvrtý pozměňovací návrh, který už není úplně rozpočtově neutrální, je: V kapitole 307 Ministerstvo obrany navýšit rozpočet o 10 milionů Kč na rekonstrukci operačních sálů Vojenské nemocnice Brno, a to snížením vládní rozpočtové rezervy v kapitole 398 Všeobecná pokladní správa. Akce má zajistit rekonstrukci operačních sálů. Je to nová akce, je připravena k realizaci v roce 2003. Počítá se sice s tím, že by armáda tuto nemocnici opustila, ale tato nemocnice by nadále působila jako civilní krajská nemocnice. Krajský úřad ji zařadil do sítě zdravotnických zařízení kraje.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má pan poslanec Jaroslav Gongol. Připraví se pan poslanec Antonín Seďa.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych předložil čtyři pozměňovací návrhy ke zpracovanému státnímu rozpočtu na rok 2003.

Za prvé. Kapitola Ministerstva zdravotnictví, program 23 52 10, to je podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního zdravotnictví, pod názvem rekonstrukce Nemocnice s poliklinikou Karviná - Ráj, a to v částce 49 milionů Kč, snížení pak ve státním rozpočtu na rok 2003 ve Všeobecné pokladní správě. Podotýkám, že tato stavba je rozpracována, v tomto roce došlo k proinvestování 29 milionů Kč a z neznámých důvodů byl tento projekt pro příští rok omezen.

Za druhé. Ministerstvo průmyslu a obchodu, zvýšení nákladů na útlum hornické činnosti. Zde navrhuji zvýšit státní rozpočet o 300 milionů Kč a snížit o tuto částku Všeobecnou pokladní správu.

Za třetí. Ministerstvo zdravotnictví, výstavba stanice rychlé zdravotní služby v Orlové v okrese Karviná, částka 17 milionů Kč. Stavba by měla být ukončena v této částce.

Za čtvrté: Kapitola Ministerstva průmyslu a obchodu, zvýšení výdajů na podporu malého a středního podnikání, programu 222 a 210, požaduje se zvýšení o 200 milionů Kč, snížení navrhuji u Ministerstva obrany, a to ze zahraničních misí, protože se domnívám, že kupř. takový bohatý stát, jako je Kuvajt, si může hradit zahraniční mise sám.

Dále navrhuji doprovodné usnesení v tomto znění: Poslanecké sněmovna žádá vládu, aby předložila návrh na řešení dlouhodobého rozporu mezi částkou vybranou na státní politiku zaměstnanosti a částkou, která je na aktivní politiku určena ve státním rozpočtu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP