(17.00 hodin)
(pokračuje Filip)

Věřím, že v klidu můžeme zahájit hlasování s pořadovým číslem 170. Ptám se, kdo je pro návrh pana místopředsedy Langera na odmítnutí této interpelace. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 170 z přítomných 111 bylo pro 39, proti 43. Návrh nebyl přijat.

 

Ukončili jsme projednávání odpovědi na písemnou interpelaci místopředsedy Langera na ministryni zdravotnictví Marii Součkovou.

 

Dostáváme se k třetí odpovědi na písemnou interpelaci a to je interpelace na ministra vnitra Stanislava Grosse, kterou odpověděl na interpelaci poslance Karla Vymětala ve věci výsledků práce a ekonomických nákladů Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu Policie České republiky. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 113.

Ptám se pana poslance, zda se chce vyjádřit. Prosím, žádám ho, aby uvedl svou interpelaci na pana ministra vnitra.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, dámy a pánové, dověděli jste se, že jsem se obrátil s interpelací na pana ministra Grosse ve věci výsledků práce a ekonomických nákladů Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Policie České republiky.

Musím říci, že pan ministr se snažil ve své odpovědi odpovědět co nejšířeji a co nejúplněji. Na začátku musím ocenit, že jsem se z interpelace dozvěděl, že došlo k přejmenování tohoto úřadu, že už je to Policie České republiky, Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, služby kriminální policie a vyšetřování. Takže jsem rád, že se mohu chovat přesně, ale dál budu používat jenom termín "úřad".

Úřad byl založen od 1. 1. 1995, existuje dosud, to znamená, že jeho trvání je osm let.

Dovolte, abych se nejdříve věnoval části ekonomických nákladů na činnost tohoto úřadu. Zde bych chtěl říci, pane ministře, že vím, že je nevýhodné mít někdy paměť, ale nicméně paměť mám. Před čtyřmi lety - v roce 1998 - jsem interpeloval tehdejšího ministra vnitra České republiky pana Cyrila Svobodu, který je také dnes v současné vládě. On mi tehdy sdělil také ekonomické údaje. Musím říci, že údaje se ale opravdu diametrálně liší od údajů, které jste mi poskytl vy. Takže to možná také svědčí o tom, jaký je ekonomický pořádek u Policie České republiky a u tohoto úřadu.

Dovolte mi, abych srovnal několik údajů. V roce 1995 - chtěl bych říci i pánům z ODS - pan ministr Svoboda mi řekl, že běžné výdaje byly ve výši 53 360 tisíc. Za dva měsíce nato mi pan ministr Svoboda poslal omluvný dopis, že to špatně spočítali, že běžných výdajů bylo v roce 1995 44 090 tisíc. Současný pan ministr Gross mi píše, že běžných výdajů v roce 1995 tento úřad spotřeboval 13 519 tisíc.

Mohl bych pokračovat. Když vezmu rok 1998, tehdy mi pan ministr Svoboda řekl, že rozpočet úřadu je 41 924 tisíc běžných výdajů, za dva měsíce to stáhl na 24 774 tisíc, téměř na polovinu. Pan ministr Gross mi říkal, že vyčerpali 19 750 tisíc. Někde se ztratilo šest milionů, deset milionů, dvacet milionů - ví bůh. Prostě někdo nemluví pravdu.

Byl bych velice rád, aby to sněmovna slyšela, aby věděla, proč chci, aby vyslovila nesouhlas s odpovědí na tuto interpelaci. Rád bych se dozvěděl pravdu. Interpelace nejsou od toho, abychom se dověděli nějaká "hausnumera", z nichž nelze vycházet.

Když bych vzal to, co mi napsal pan ministr Gross - což si nemyslím, že je to pravdivé, je to podhodnocené - vychází mi z toho, že celkové výdaje tohoto úřadu za dobu jeho existence včetně letošního roku dělají 170 396 tisíc a nějaké drobné. Teď už to dám do vztahu k výsledkům práce tohoto úřadu, kdy velice podrobně pan ministr mi rozebral, podle jakých kritérií, jak jsem žádal, věci, nápad a hlavně závěry.

Za tyto peníze činnosti úřadu - protože to je jeho prvotní činnost - bylo pravomocně odsouzeno soudem 12 osob: pět osob k podmíněnému trestu odnětí svobody, sedm osob k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. Z toho vyplývá, tedy z těchto 12 pravomocně odsouzených, že náklady úřadu na jednoho odsouzeného činí 14 200 tisíc korun. Kdybych to měl aplikovat na hospodářskou sféru, při této produktivitě práce by každý podnik už byl dávno v likvidaci. Výsledky práce tohoto úřadu, i když pan ministr říká, že to je věcí soudů atd., je tedy 1,5 odsouzeného za rok, za 14 200 tisíc na jednoho odsouzeného, a hledá je 94 pracovníků tohoto úřadu.

Dámy a pánové, pan ministr ve své odpovědi uvádí, že ÚDV je řádným policejním orgánem, že práce tohoto úřadu končí případným návrhem na podání obžaloby. S tím lze souhlasit, ale má to všechno své "ale". Jestliže se pokouším prokazovat trestné činy, které nenastaly, které nelze prokázat, které nelze soudit, jestliže hledám trestné činy tam, kde nenastaly, potom výsledky jsou takové, jaké jsou. Je tedy otázka, k čemu potom takovýto úřad slouží.

Na to mi odpovídá pan ministr Gross v další části své odpovědi, která je velice zajímavá. Úřad totiž nejenže je řádným policejním orgánem, ale on plní i další úkoly. Zde se dočítám, že nedílnou činností tohoto úřadu je činnost dokumentační, která spočívá zejména ve shromažďování, vyhodnocování materiálů, informací a dokumentů dokládajících zločinnost komunistického režimu a jeho represivního aparátu. To už je něco jiného než řádný policejní orgán.

Pak mi pan ministr píše, že získané materiály jsou vhodným způsobem zpřístupňovány široké veřejnosti, a to formou vydávání a bezplatné distribuce do veřejných knihoven, sítě vysokých a středních škol nejrůznějších publikací - budu pokračovat, ale chtěl bych, abyste zaznamenali, že na druhou stranu pan ministr tvrdí, že je to řádný policejní orgán - tak že vydává nejrůznější publikace, spolupracuje s tiskem, rozhlasem, televizí, s vysokými školami, pořádá výstavy. To je práce policejního orgánu? Dost podle mne překvapivé. Dokonce tento úřad si zřídil i webové stránky, aby všechny publikace mohl publikovat na veřejnost touto cestou. Protože čeština je málo, dělá to ještě v mutaci anglické, německé a ruské - říkal pan ministr - a předpokládá se zavedení dalších jazykových verzí.

Myslím si, že to je poctivá odpověď od pana ministra. V té souvislosti se domnívám - asi se pan ministr nebude na mě zlobit a nebude se divit - když při návrhu státního rozpočtu, který budeme projednávat v druhém čtení příští týden, navrhnu, aby 26 milionů, které stojí úřad - abych to řekl přesně - Policie České republiky, Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, služby kriminální policie a vyšetřování, bylo převedeno z kapitoly Ministerstva vnitra do kapitoly Akademie věd na Historický ústav. Tento podle mého názoru se má zabývat shromažďováním historických informací, dokumentování, získané materiály vhodně publikovat v tisku, na školách, v televizi, pořádat výstavy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP