(14.10 hodin)

Poslanec Miloslav Kučera: Děkuji, paní místopředsedkyně.

Členové honebního společenstva ze zákona přebírají spoluzodpovědnost za závazky honebního společenstva. V případě, že je honitba pronajata, za tyto závazky také ručí svým majetkem. V momentě, kdy v této předloze zákona vítězí názor, že se valná hromada nemusí vůbec za deset let svolat, že se nemusí svolat řádným způsobem, to znamená, že vlastníci pozemků nemusejí vůbec být informováni o narůstajících závazcích honebního společenstva, pak si myslím, že dochází k jasnému porušování základního práva vlastníka, tj. práva na informaci o tom, jak je nakládáno s jeho majetkem nebo jaké závazky, které by měl hradit, mu hrozí.

A jestliže je zákonem řešena jakási přednost ve výkonu práva myslivosti a tato přednost je dávána jiným lidem než vlastníkům pozemků, tak je to zase obcházení zákona. Zase je to znevážení základního práva vlastníka věc vlastnit a užívat, to znamená jednoho z nejzákladnějších práv naší společnosti.

A jestliže na půdě zemědělského výboru nedošlo k takovémuto základnímu respektování práv vlastníků, nezbývá mně skutečně nic jiného, než zde navrhnout zamítnutí předložené novely, a to i přes to, že jsou tam některá ustanovení, která by do praxe přinesla pozitivní výsledky a která by asi i myslivecká veřejnost i vlastníci rádi v novele uviděli. K ohrožení vlastnických práv dochází ale tak zásadním způsobem, že mi to nedává na vybranou.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Já doufám, že všichni v Poslanecké sněmovně, i přes hluk, který zde panoval a který jsem se téměř marně pokoušela zmírnit, zaznamenali váš návrh na zamítnutí této normy, a zeptám se, zda v tuto chvíli je ještě nějaká přihláška do obecné rozpravy k tomuto návrhu zákona. Nevidím žádnou přihlášku, proto obecnou rozpravu končím.

Vidím ale zde, že se chce vyjádřit k tomu, co dosud zaznělo, předkladatel návrhu pan předseda zemědělského výboru Ladislav Skopal. Máte slovo. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Jenom v krátkosti bych chtěl reagovat na pana poslance Kučeru.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: A poprosím o klid. Promiňte, pane předsedo, já se pokusím i pro vás zjednat klid v jednací síni, protože bezpochyby to, co vy nám chcete říci, je stejně důležité jako to, co říkal váš předchůdce.

Prosím všechny poslance a poslankyně, aby věnovali pozornost panu předsedovi zemědělského výboru. Děkuji.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, paní předsedající. Chci jenom ubezpečit pana poslance Kučeru, že naším zájmem, zájmem ani jednoho z předkladatelů, nebylo a není omezovat jakákoliv práva vlastníků.

Chci jenom upozornit na to, že zvěř nepatří vlastníkům pozemků, zvěř je majetkem státu. A stát a tato sněmovna přes zákony rozhoduje o tom, jakým způsobem bude řešeno nakládání s tímto bohatstvím státu.

Takže - nemáme vůbec zájem, a ani to nebylo úkolem této předlohy, jakkoliv omezovat práva vlastníků pozemků a hospodaření na nich. Pouze chceme rozhodovat v rámci tohoto zákona o tom, jak bude nakládáno se zvěří a s bohatstvím, které k tomu náleží.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za slovo předkladatele. Zeptám se nyní pana zpravodaje - protože je před námi hlasování o návrhu na zamítnutí - zda chce pronést závěrečné slovo. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Josef Mandík: Děkuji, paní předsedající. Já bych chtěl jenom potvrdit slova pana předkladatele, protože se s nimi plně ztotožňuji.

V obecné rozpravě padl návrh na zamítnutí, takže vás prosím, abyste nechala o tomto hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkuji vám. A teď nevím, zda jsem zaregistrovala správně, zda se jedná o faktickou poznámku pana poslance Miloslava Kučery?

K faktické poznámce vám nyní mohu dát slovo.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Paní místopředsedkyně, já se omlouvám, asi jsem se hlásil málo výrazně. Chtěl jsem ale reagovat na slova předsedy zemědělského výboru.

Tady vůbec nejde o to -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já musím upozornit, že jsme skončili obecnou rozpravu, pane poslanče. Slovo bylo pouze k faktické poznámce.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Dobře. Příště se budu muset hlásit asi razantněji. Děkuji, paní předsedající.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Velmi se vám omlouvám, pokud jsem nezaregistrovala vaši přihlášku.

V tuto chvíli vás ještě poprosím o trpělivost a pokusím se svolat do jednací síně gongem všechny, kteří v ní v tuto chvíli nejsou, aby se mohli zúčastnit hlasování, a to o návrhu, který přednesl pan poslanec Kučera. Ten návrh zněl na zamítnutí předloženého návrhu zákona.

Protože v tuto chvíli vidím, že někteří poslanci si ještě vyřizují náhradní kartu, jejich jménem vás požádám ještě o vteřinu trpělivosti, abychom jim neodepřeli právo hlasovat.

Pan poslanec Kvapil v tuto chvíli oznamuje, že má náhradní kartu číslo 19.

Zaznamenala jsem váš návrh na odhlášení. V tuto chvíli vás všechny odhlašuji a prosím, abyste se znovu zaregistrovali. Domnívám se zároveň, že byl dán již dostatečný časový prostor k tomu, aby všichni, kteří se mohou tohoto hlasování zúčastnit, tak učinili.

 

Proto v tuto chvíli zahajuji hlasování s pořadovým číslem 158. V tomto hlasování rozhodneme o tom, zda zamítneme návrh. Tak zněl tento návrh - na zamítnutí příslušného zákona.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti vznesenému návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 158: z přítomných 157 poslankyň a poslanců se pro vyjádřilo 44, proti bylo 99. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme tedy pokračovat v projednávání, a to podrobnou rozpravou, kterou právě zahajuji. Do podrobné rozpravy mám tři písemné přihlášky. První z nich je od pana poslance Antonína Macháčka, kterému uděluji slovo. A jako další se připraví paní poslankyně Parkanová.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím zároveň o klid. Promiňte, pane poslanče, že vás hned v úvodu přerušuji. Pokusím se ale zjednat klid i pro vás, abyste se mohl vyjádřit.

Prosím zcela vážně všechny diskutující, aby se odebrali diskutovat mimo tuto jednací síň. Ještě jednou vás o to žádám. Dívám se napravo i nalevo v jednací síni a prosím o klid.

Prosím, pane poslanče, pokuste se nyní vy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP