(11.40 hodin)

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Pane předsedající, dámy a pánové, pan ministr zde široce hovořil o kontinuitě názorů KSČM, o kompatibilitě a jiných termínech. Já také rozumím tomu, že je jakási kontinuita názorů člena KSČ Tvrdíka se současným ministrem obrany Tvrdíkem, a protože obecná rozprava nepřinesla žádné nové poznatky, navrhuji v podrobné rozpravě zamítnutí návrhu zákona.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Karlu Vymětalovi. To byl poslední z přihlášených do podrobné rozpravy, takže podrobnou rozpravu končím.

Rozhodneme podle mého soudu nejprve o návrhu pana poslance Vymětala, pak bychom před závěrečným usnesením o tomto návrhu zákona měli hlasovat o usnesení o pobytu vojsk. Poté co rozhodneme hlasováním o návrhu pana poslance Vymětala, bych přerušil projednávání vládního návrhu zákona, vrátili bychom se k hlasování o usnesení a pak bychom zahájili třetí čtení tohoto návrhu zákona. Je s tím souhlas? Ano.

Dámy a pánové, přivolávám všechny, kteří se chtějí účastnit hlasování o návrhu pana poslance Karla Vymětala, aby sněmovna zamítla návrh zákona. Pan poslanec Vymětal mě žádá, abych vás odhlásil, takže tak činím a prosím o novou registraci.

Všichni, kteří se chtějí zúčastnit hlasování, jsou snad v tuto chvíli v sále.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 11 a táži se, kdo souhlasí s návrhem pana poslance Vymětala na zamítnutí tohoto návrhu zákona. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 11 skončilo. Pro se vyslovilo 39 poslanců, proti 146. Tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní prosím zpravodaje pana poslance Jana Vidíma, aby se ujal svých povinností.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, nyní rozhodneme o prvním bodu naší schůze, tedy o usnesení, které zní:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s pobytem ozbrojených sil USA na území České republiky za účelem posílení ochrany vzdušného prostoru České republiky v době od 15. 11. do 30. 11. 2002 s tím, že celkový počet příslušníků ozbrojených sil USA v žádném okamžiku nepřekročí 250 osob."

K tomu je nezbytné změnit kvorum, které musí být 101 hlasů.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, už se stalo.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 12 a táži se, kdo souhlasí s tímto usnesením. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování číslo 12 skončilo. Pro se vyslovilo 148 poslanců, proti 37. Toto usnesení bylo přijato.

 

Nyní otevírám třetí čtení vládního návrhu zákona (bod 2). Žádné přihlášky neregistruji. Prosím pana poslance Vidíma, aby se ujal svých zpravodajských povinností.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, v podrobné rozpravě zazněly čtyři pozměňovací návrhy. Chci si ujasnit - pan poslanec Vymětal navrhoval pouze zamítnutí? Ano, děkuji.

Budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích v pořadí, v jakém zazněly. Nejprve budeme rozhodovat o pozměňovacím návrhu, kdy jsem si osvojil návrh pana poslance Výborného, tedy o pozměňovacím návrhu, kterým se mění název zákona. Název zákona zní: zákon o posílení ochrany vzdušného prostoru České republiky v době konání summitu Organizace Severoatlantické smlouvy v Praze a o změně trestního zákona.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Je jasné, o čem budeme hlasovat. V hlasování pořadové číslo 13, které jsem zahájil, se ptám, kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem pro 150, proti 36. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Jan Vidím: Druhým pozměňovacím návrhem, o kterém rozhodneme, je pozměňovací návrh "§ 2 se zrušuje, dosavadní paragrafy se přečíslují". Navrhovatel i zpravodaj doporučují.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 14 a ptám se, kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, pro bylo 149 poslanců, proti 29. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Jan Vidím: Třetím pozměňovacím návrhem je návrh: V § 4 odst. 4 se slovo "vládou" nahrazuje slovem "jím". Navrhovatel i zpravodaj souhlasí.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 15. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti?

Hlasování skončilo výsledkem pro 149, proti 39. I tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Jan Vidím: Posledním pozměňovacím návrhem je návrh pana místopředsedy Filipa, který zní: Vypouští se § 5 odst. 1 a nahrazuje se tímto textem: "Příslušníky ozbrojených sil USA lze trestně stíhat v souladu s podmínkami dohody mezi smluvními stranami Severoatlantické smlouvy o statutu jejich ozbrojených sil z 19. 6. 1951, vyhlášené pod číslem 1/2002 Sbírky."

Ptám se pana poslance Filipa, zda je možné současně hlasovat o druhé části pozměňovacího návrhu, tedy o tom, že se vypouští druhý odstavec § 5. Ano.

Je tedy možné hlasovat jak o změně prvního odstavce § 5 ve znění, které jsem přečetl, tak o vypuštění druhého odstavce § 5. Navrhovatel nesouhlasí, zpravodaj rovněž nesouhlasí.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 16 a ptám se, kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem pro 39, proti 143. Tento návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy a můžeme přistoupit k závěrečnému hlasování.

Přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o posílení ochrany vzdušného prostoru České republiky v době konání summitu Organizace Severoatlantické smlouvy v Praze a o změně trestního zákona ve smyslu přijatých pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 17. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 17 skončilo výsledkem pro 150, proti 39.Tento návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji zpravodaji a konstatuji, že jsme ukončili projednávání tohoto bodu.

 

Nyní můžeme ve smyslu schváleného pořadu schůze přistoupit k dalšímu bodu pořadu, kterým je

 

3.
Vládní návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2003
/sněmovní tisk 93/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády návrh uvede ministr financí Bohuslav Sobotka.

Pan ministr financí se ujme slova až poté, co se situace ve sněmovně uklidní, aby mohl bez rušení zprávu přednést. (V sále je velký hluk.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP