(11.30 hodin)
(pokračuje Maštálka)

A svoji koncepci samozřejmě jsme schopni předložit. Pokud by vám paměť selhávala, toto setkání se stalo před rokem.

Poznámka druhá. Dostal jste několik konkrétních dotazů a snažil jste se zpochybnit, troufám si říci velmi lacině, ve svých odpovědích tyto dotazy. Nejde o odpověď paní kolegyni Konečné. Budete muset odpovídat zřejmě i Asociaci civilních pilotů. Budete muset na tyto dotazy odpovídat, až se zeptají u Ústavního soudu a dalších mezinárodních organizací. O tyto odpovědi půjde.

A pokud dnes argumentujete tím, že je všechno v pořádku, pak vás upozorňuji, že podle stejného článku bylo legitimní sestřelení civilního letadla letu KAL 007 na počátku 80. let. V tom je ten problém. Vy o něm víte, vy o něm jenom nechcete mluvit.

Děkuji. (Potlesk v levé části sněmovny.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To byl pan poslanec Jiří Maštálka. O slovo se přihlásil pan ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Dobře, vzdáváte se slova. Vyhneme se tím zbytečným diskusím.

Pan poslanec Vymětal odpoví na otázku zpravodaje. Nepřipustím žádné další vyjádření.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane předsedající, jsem si toho vědom. Takže bych chtěl panu zpravodaji odpovědět, pokud ovšem mě bude poslouchat - děkuji -, že jsem svůj námět myslel vážně. A věřím vzhledem k délce mandátu pana zpravodaje Vidíma, že zná jednací řád a ví, že v obecné rozpravě není možno navrhovat návrhy doprovodných usnesení, které by byly hlasovatelné. To lze až v podrobné rozpravě.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vymětalovi. A nyní ve smyslu vystoupení pana zpravodaje rozhodneme hlasováním o návrhu na zamítnutí. Já vás v tuto chvíli všechny na žádost pléna odhlásím. Teď se mi povedlo něco jiného, takže vydržte, prosím pěkně. Bude se hlasovat návrh na zamítnutí zákona. Čili já vás ještě jednou odhlásím, prosím o novou registraci.

V hlasování pořadové číslo 10 rozhodneme o návrhu pana poslance Vymětala, o návrhu na zamítnutí tohoto vládního návrhu zákona. Věřím, že všichni, kteří se chtějí hlasování účastnit, již jsou ve sněmovně. Zdá se, že ano.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 10 a táži se, kdo je pro návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem pro 38, proti 140, takže tento návrh nebyl přijat.

 

A my můžeme vstoupit do rozpravy podrobné. Jako první se o slovo přihlásil pan poslanec Jan Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedající, dámy a pánové. V podrobné rozpravě bych ještě jednou rád přednesl pozměňující návrhy výboru pro obranu a bezpečnost k předloženému tisku vládního návrhu zákona o pobytu ozbrojených sil Spojených států amerických atd.

První pozměňovací návrh - název zákona zní: "vládní návrh zákona o posílení ochrany vzdušného prostoru České republiky v době konání summitu Organizace Severoatlantické smlouvy v Praze a o změně trestního zákona".

Druhý pozměňovací návrh zní: Paragraf 2 se zrušuje, dosavadní paragrafy se přečíslují.

Třetí pozměňovací návrh zní: V § 4 odst. 4 se slovo "vládou" nahrazuje slovem "jím".

A to jsou všechny pozměňovací návrhy, které předkládám do podrobné rozpravy.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. O slovo se přihlásil pan ministr Tvrdík, potom pan místopředseda Filip, potom pan poslanec Výborný.

 

Ministr obrany ČR Jaroslav Tvrdík Vážený pane předsedající, já už nechci znovu otevírat diskusi. Přes to všechno odpovím na ten předchozí dotaz. Já jsem si vědom toho právního problému, který zde je. A 11. září s ním nepočítalo a věřte mi, že pro mne je to velmi složité s vědomím té odpovědnosti, kterou nesu. Právě proto tak dlouhou dobu cvičíme procedury, postupy jak v armádě České republiky, tak na platformě Severoatlantické aliance či nyní na bilaterální úrovni se Spojenými státy.

K tomu komentáři o tom, jak se budou chovat piloti či provozovatelé, tak k tomu jenom jednu technickou poznámku. Již od 11. září nám funguje pracovní společná komise mezi Ministerstvem obrany České republiky a zhruba šesti či sedmi asociacemi, které jsou více či méně napojeny na všechno, co se pohybuje ve vzdušném prostoru, mimo jiné s Asociací pilotů, s Asociací aeroklubů či řadou dalších, které bych nerad urazil tím, že je budu jmenovat nepřesným způsobem. Těchto jednání jsem se já osobně účastnil asi čtyřikrát či pětkrát, zastupuje mě v nich první zástupce náčelníka generálního štábu Jan Martínek. Čili ta jednání velmi intenzivně celý kalendářní rok běží a já jsem si velmi dobře vědom toho, že musíme k této situaci přistupovat pouze v režimu krajní nouze po vyčerpání jiných prostředků.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Nyní má slovo pan místopředseda sněmovny Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Vážená vládo, paní a pánové. Já v podrobné rozpravě se pokusím dát jenom návrhy, které vyplývají z toho, co jsem řekl. Předpokládám, že vláda České republiky už není schopna dojednat připadnou ochranu českého vzdušného prostoru letadly Slovenské republiky, takže nedám připravený pozměňovací návrh k § 2, který se mimo jiné vypouští, ale dám návrh, který jsem tady myslím v obecné rozpravě jasně odůvodnil.

Vypouští se § 5 odst. 1 a jeho nový text bude znít: "Příslušníky ozbrojených sil Spojených států amerických lze trestně stíhat v souladu s mezinárodní smlouvou 1/2002 Sbírky mezinárodních smluv České republiky."

A druhý pozměňovací návrh se týká části druhé, tj. vypuštění celé části druhé, tzn. změny trestního zákona.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Filipovi. Vy se, pane poslanče, hlásíte s faktickou poznámkou? Tak prosím, máte na ni právo.

 

Poslanec Vlastislav Antolák: Vážený pane předsedající, děkuji. Opravuji svoje hlasování. Já jsem samozřejmě pro zamítnutí zákona. Hlasoval jsem omylem, nevím, jak se to mohlo stát. Čili jenom pro stenozáznam - opravuji svoje hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, je to zaznamenáno, děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Miloslav Výborný a potom Karel Vymětal.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedající, dámy a pánové. Mám pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu, tak jak ho přednesl zpravodaj poslanec Vidím a tak jak tento pozměňovací návrh vzešel z usnesení č. 25 zahraničního výboru a usnesení č. 27 výboru pro obranu a bezpečnost.

První pozměňovací návrh se týká názvu zákona. Pan kolega Vidím přednesl, že název zákona má znít "vládní návrh zákona o posílení ochrany vzdušného prostoru České republiky v době konání summitu Organizace Severoatlantické smlouvy v Praze a o změně trestního zákona". Takto název zákona samozřejmě znít nemůže, protože v okamžiku, kdy zákon bude ústavními procedurami řádně přijat, nepůjde o žádný vládní návrh, ale půjde o zákon.

Čili můj pozměňovací návrh zní - název zákona zní: "zákon o posílení ochrany vzdušného prostoru České republiky v době konání summitu Organizace Severoatlantické smlouvy v Praze a o změně trestního zákona".

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Miloslavu Výbornému. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Karel Vymětal.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP