(14.40 hodin)
(pokračuje Langer)

Nyní budeme hlasovat o prvním pozměňovacím návrhu pana poslance Papeže. Stanoviska: pan ministr - nesouhlas, zpravodaj také nesouhlasí.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 29. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 196 pro návrh 53,  proti 124. Návrh nebyl přijat.

Nyní budeme hlasovat o druhém pozměňovacím návrhu pana poslance Papeže. Opět nesouhlasná stanoviska.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 30, druhá část. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 197 pro návrh 54, proti 123. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o celém předloženém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o změně zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu ČR, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 41, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 31. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 197 pro návrh 144, proti 7. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Dalším bodem je bod č. 4 schváleného pořadu schůze a to

 

4.
Návrh na změnu rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na rok 2002
/sněmovní tisk 42/

 

Předložený návrh uvede opět pan ministr zemědělství.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, v souladu s § 6 zákona 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů, vám předkládám k projednání návrh na změnu rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na rok 2002.

V důsledku mimořádné situace vzniklé povodněmi v srpnu t. r. byl vládě předložen návrh na změnu zákona č. 569 o Pozemkovém fondu ČR, ve znění pozdějších předpisů, a současně s tímto návrhem byl předložen a projednán na schůzi vlády i návrh na změnu rozpočtu Pozemkového fondu ČR na rok 2002. Tyto návrhy mají napomoci urychlenému hledání zdrojů finančních prostředků na částečné krytí škod a zmírnění ekonomického dopadu na hospodařící subjekty v oblastech postižených povodněmi.

Návrh na změnu rozpočtu byl v souladu se zákonem o Pozemkovém fondu ČR projednán v prezidiu Pozemkového fondu ČR dne 27. 8. 2002 a téhož dne také v dozorčí radě Pozemkového fondu ČR. Oba orgány navrhovanou změnu doporučily ke schválení.

Ke změnám rozpočtu Pozemkového fondu ČR dochází jak v příjmových, tak ve výdajových položkách. O prominutí splátek z privatizace, pronájmu majetku ve správě Pozemkového fondu ČR a splátek za prodej státní zemědělské půdy ve výši 225 milionů Kč budou kráceny příjmy Pozemkového fondu na rok 2002. Tento výpadek z příjmů bude částečně kompenzován zvýšenými příjmy za prodej státní zemědělské půdy ve výši 110 milionů Kč. V konečném součtu by tedy byly příjmy Pozemkového fondu ČR na rok 2002 oproti schválenému rozpočtu nižší o 85 milionů Kč.

Výdaje jsou navýšeny oproti schválenému rozpočtu o 750 milionů Kč. Jde o položku výdajů na správou majetku včetně demolic, která se navyšuje o 190 milionů Kč. Dále je navýšena položka ostatních výdajů o 500 milionů Kč, které Ministerstvo zemědělství ČR použije k částečné kompenzaci škod, které subjekty zemědělské prvovýroby utrpěly na majetku, úrodě a stádech.

Zvýšení položky finančních náhrad o 60 milionů Kč přímo souvisí s navýšením příjmů z prodeje státní zemědělské půdy. Jde o zápočty restitučních nároků, a přestože přímo nesouvisí s následky řešení povodní, upravuje se z důvodu transparentnosti finančních prostředků Pozemkového fondu ČR na konci tohoto roku, které se předkládají ve výši 860,6 milionu Kč. Celková bilance Pozemkového fondu je i po navrhované změně kladná, a to i v následných letech.

Chtěl bych vás, kolegyně a kolegové, požádat o vyslovení souhlasu se změnou tohoto rozpočtu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu ministrovi. A nyní, dříve než zahájíme samotné projednávání tohoto návrhu zákona, musíme rozhodnout podle § 99 odstavce 5 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny o tom, zda existují podmínky pro projednávání tohoto návrhu zákona ve zkráceném jednání. Otvírám tedy rozpravu k tomuto bodu. Pan kolega Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, domnívám se, že není třeba tady o této záležitosti vůbec hlasovat, neboť nejde o návrh zákona, protože sněmovna schvaluje rozpočet usnesením, a samozřejmě hned v prvním čtení, takže není o čem. Prostě projednávejme to normálně, schvalme to, či neschvalme, a je bod vyřízen.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Myslím, že to je věcná připomínka, která samozřejmě zjednoduší projednávání tohoto bodu, ušetříme si hlasování. Já ji přijímám a sděluji tedy, že stahuji návrh o hlasování podle § 99 odstavec 5 a budeme hned dále postupovat podle předpokládaného schématu. Má někdo námitku proti postupu předsedajícího k této věci? Nemá.

Návrh tedy projednal zemědělský výbor, jehož usnesení jsme obdrželi do lavic. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj tohoto výboru - opět pan kolega Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, zemědělský výbor se zabýval tímto tiskem na třetí schůzi 11. září. Návrh na změnu rozpočtu Pozemkového fondu ČR na rok 2002 po úvodním slově pana ministra Jaroslava Palase doporučuje ke schválení. A myslím si a požádal bych sněmovnu, aby na základě důvodů, které již byly uvedeny v tisku 41, proto došlo i ke změně zákona o Pozemkovém fondu, aby sněmovna vyslovila souhlas s touto změnou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám písemné přihlášky. Ptám se, kdo se hlásí přímo z pléna. Pan kolega Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, vážená vládo, nechci mluvit věcně k předloženému materiálu, protože asi se všichni shodneme, že věcně je to v pořádku. Ale mě zaráží forma, kterou byl celý materiál předložen.

Když se podíváme do tisku 42 a otevřeme po titulní straně, o co se jedná, tak tam vlastně nemáme návrh, co se navrhuje, aby sněmovna schválila a přijala. Je tam usnesení vlády - to snad nemyslí vláda vážně, abychom schvalovali jejich usnesení -, potom je důvodová zpráva - nevím k čemu, zřejmě k usnesení vlády -, pak je tam za třetí nějaký materiál, nějaká tabulka, a na její zadní straně je nějaký pozměňovací návrh ke schválenému rozpočtu Pozemkového fondu. Pak jsou tam materiály - stanovisko dozorčí rady a schválený rozpočet Pozemkového fondu.

Domnívám se, že přece na začátku každého tisku má být, co se vlastně Poslanecké sněmovně navrhuje. Pak se to odůvodní a přiloží se k tomu doklady. Takže to z tohoto pohledu.

Domnívám se, když jsem studoval ten materiál, že asi to, co je nazváno pozměňovací návrh ke schválenému rozpočtu Pozemkového fondu, že to vlastně má být ten vlastní návrh změny rozpočtu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP