(14.20 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 23 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 23 z přítomných 194 poslanců 137 bylo pro, 3 proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Nyní tedy můžeme hlasovat o celém pozměňovacím návrhu pana poslance Urbana.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, prosím o stanoviska. (Ministrovo kladné, zpravodajovo kladné.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 24 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 24 se ze 194 přítomných 136 vyslovilo pro, 36 bylo proti, návrh tedy byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 40, ve znění pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 25 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 25 z přítomných 194 poslanců 133 bylo pro, 49 bylo proti. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Nyní přikročíme k bodu

 

3.
Vládní návrh zákona o změně zákona č. 569/1991 Sb.,
o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 41/ - zkrácené jednání

 

Podle podkladů, které mám k dispozici, bychom nejprve měli podle § 99 odst. 5 posoudit, zda v případě tohoto návrhu zákona existují podmínky pro jeho projednání ve zkráceném jednání. Zřejmě jsme v původním hlasování o legislativní nouzi tento návrh zákona vyčlenili, a já tedy otevírám rozpravu k problému, zda legislativní nouze a její podmínky jsou platné.

Poněvadž se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Přikročíme tedy k hlasování. Přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna konstatuje, že i nadále existují podmínky pro projednání sněmovního tisku 41 ve zkráceném jednání."

 

Zahajuji hlasování pořadovým číslem 26 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 26 z přítomných 194 pro návrh hlasovalo 132, proti 27. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy může předložený návrh doporučit pan ministr Jaroslav Palas. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené dámy a pánové, v souvislosti s hledáním zdrojů finančních prostředků ke krytí škod vzniklých na zemědělských pozemcích, budovách a stavbách zemědělské prvovýroby v oblastech ČR postižených povodněmi vláda minulý týden projednala a schválila návrh na využití příjmů Pozemkového fondu ČR. Vzhledem k tomu, že nyní platná zákonná úprava takové řešení neumožňuje, je třeba změnit zákon č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu ČR, ve znění pozdějších předpisů.

Na základě předkládaného návrhu by Pozemkovému fondu bylo umožněno v případě živelní nebo jiné pohromy převést část svých příjmů do státního rozpočtu, konkrétně do rozpočtové kapitoly Ministerstvo zemědělství. Vzhledem k tomu, že platná rozpočtová pravidla vyžadují k dispozicím s prostředky státního rozpočtu právní úpravu zákonem, je proto v návrhu obsaženo použití získaných prostředků od Pozemkového fondu.

Současně text v § 2 odst. 11 v obecné rovině umožňuje čerpání prostředků Pozemkového fondu i v dalších případech, které by mohly nastat v budoucnu při eventuálních živelních nebo jiných pohromách. Chci předeslat, že případné použití prostředků Pozemkového fondu musí být uvolněno schválením změn rozpočtu Pozemkového fondu.

Dále by Pozemkový fond na základě navrhované změny byl oprávněn prominout osobám stiženým povodní splátky kupní ceny, které jsou uvedeny ve smlouvách o převodu nemovitostí uzavřených podle privatizačního zákona č. 92/1991 Sb. nebo podle zákona o prodeji státní půdy č. 95/1999 Sb.

Rovněž by Pozemkový fond mohl prominout roční nájemné za pronájem nemovitostí nacházejících se v postižených oblastech.

Jsem si vědom, že předkládaný návrh umožní pouze částečnou kompenzaci vzniklých škod, ale přesto se domnívám, že i tímto způsobem přispěje k řešení obtížné situace osob postižených povodní, které podnikají v zemědělství v postižených oblastech. Z těchto důvodů vás prosím o kladné stanovisko k návrhu novely, tak aby mohla být schválena výpomoc našemu agrárnímu sektoru. Chtěl bych vás požádat, abychom v tomto zkráceném režimu tento zákon přijali.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj zemědělského výboru pan kolega Ladislav Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, zemědělský výbor se zabýval tiskem 41 o vládním návrhu zákona o změně zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů, včera na své mimořádné schůzi.

Jak tu zdůvodnil pan ministr, zcela jasně byla specifikována potřeba finančních prostředků pro oblasti poškozené a zničené povodněmi. Zemědělský výbor na základě diskuse proto doporučuje Poslanecké sněmovně schválit tuto novelu v tom textu, jak bylo usnesení zemědělského výboru předloženo členům Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Pokud se nepletu, výbor nenavrhl lhůtu, kdy má sněmovna ukončit projednávání tohoto návrhu zákona.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Zemědělský výbor akceptoval v rámci doporučení vlády ukončení tohoto projednávání do zítřka do půlnoci.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, to jenom formálně, abychom měli jasno v této věci.

Chce se někdo k tomuto jednání výboru vyjádřit? Nechce.

Nyní tedy rozhodneme, zda povedeme obecnou rozpravu k tomuto návrhu zákona. Připomínám, že výbor doporučil Poslanecké sněmovně vést k tomuto návrhu zákona jak obecnou, tak podrobnou rozpravu.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 27 a ptám se, kdo je pro tento návrh - vést obecnou i podrobnou rozpravu. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 27 z přítomných 195 poslanců se pro tento návrh vyslovilo 138 poslanců, proti nebyl nikdo. Konstatuji tedy, že návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP