(Jednání pokračovalo ve 14.04 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím, zaujměte svá místa, budeme pokračovat v odpolední části dnešního programu. Tak jak jsem se nechal informovat, následující postup by měl být tento: Bod č. 2, vládní návrh zákona o zadávání veřejných zakázek, jsme v průběhu podrobné rozpravy přerušili na základě procedurálního návrhu, který žádal, aby pozměňovací návrhy, které zazněly v dosavadní podrobné rozpravě, byly podány v písemné podobě a rozdány do lavic. To se zatím nestalo, takže si troufám ohlásit, že tato podmínka pro přerušení zatím splněna nebyla, takže nemůžeme pokračovat v projednávání tohoto bodu, a proto avizuji, že budu postupovat tímto způsobem. Považuji přerušení tohoto bodu za stále platné, a to do doby, než budeme mít na svých lavicích pozměňovací návrh pana poslance Urbana - tuším - a budeme pokračovat v projednávání bodu 3 a 4 schváleného pořadu schůze.

Pan kolega Urban.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové. Možná že bych usnadnil jednání sněmovny, pokud není ještě přerušen tento bod. Já totiž bych po polední přestávce a po diskusi k mému pozměňovacímu návrhu pravděpodobně předložil jiný, velmi jednoduchý pozměňovací návrh a ten svůj původní bych stáhl.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pravděpodobně tak učiníte, nebo tak učiníte určitě? Určitě tak učiníte. Pokud mi dáváte tuto jistotu, tak se domnívám, že bychom si mohli ušetřit jedno hlasování, revokaci, a budete-li tolerovat postup předsedajícího, nebudu nechávat hlasovat o revokaci toho usnesení a o písemných pozměňovacích návrzích a otevřu znovu podrobnou rozpravu, ve které pan poslanec Urban vystoupí s podmínkou jedinou, že stáhne původní návrh a přednese návrh jiný. Dohodnuto.

Dobře, kolegyně a kolegové, pokračujeme v podrobné rozpravě k bodu 2, tedy vládnímu návrhu zákona o zadávání veřejných zakázek. Slovo má pan kolega Urban. Prosím.

 

 

Poslanec Milan Urban: Děkuji za toleranci, pane místopředsedo.

Vážená vládo, kolegyně a kolegové. Jak jsem avizoval, já bych doplnil pouze jednu větu k pozměňovacímu návrhu obsaženému v usnesení výboru pro veřejnou správu, a to v odstavci 1 písm. b) na závěr tohoto odstavce, který končí "vyhlášený stav nebezpečí nebo vyhlášený nouzový stav skončil" doplňuji větu: "Plnění veřejné zakázky bude zahájeno do 6 měsíců od ukončení zadání."

Zároveň stahuji svůj pozměňovací návrh pod písm. b), a to jako celek.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Dohoda byla dodržena. Kdo se hlásí další do podrobné rozpravy? Nikdo. Podrobnou rozpravu k tomuto bodu tedy končím.

Dávám možnost vystoupit se závěrečnými slovy pana ministra, prosím, máte slovo.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Pavel Němec: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Já bych se vyjádřil k průběhu podrobné rozpravy. Jak už jsem avizoval na konci rozpravy obecné, nemám nějak zásadně negativní stanovisko pro to, abychom trvali na písemné formě výzvy. Já si myslím, že to je věc, která není až tak podstatná a není hlavním smyslem předkládaného návrhu. Jsem současně rád, že pan poslanec Urban stáhl svůj obsáhlý pozměňovací návrh, který podle mého názoru by mohl mít dopady na provázanosti s jinými zákony, např. se zákonem o finanční kontrole ve veřejné správě, a myslím si, že ve stavu legislativní nouze bychom měli předkládané návrhy upravovat spíše úsporně, protože z hlediska časových možností projednávání není možné takto obsáhlé pozměňovací návrhy podrobovat potřebné diskusi a oponentuře. Takže vítám stažení pozměňovacího návrhu pana poslance Urbana, nicméně z řad několika řečníků zazněly námitky proti tomu, aby tento institut nebyl zneužíván pro vypsání nebo zadání veřejné zakázky a aby takové plnění nebylo za dobu neúměrně dlouhou, např. od někoho zaznělo pět let. Samozřejmě to není cílem navrhované úpravy, byť v tomto směru navrhovaná úprava se nikterak neliší od stávající právní úpravy.

Já bych chtěl říci, že pokud jsme na tuto nedokonalost nyní v Poslanecké sněmovně přišli, tak že tento absurdní postup, který zde byl zmíněn jako argument, umožňovalo i stávající znění zákona. Není to tedy chyba novely, je to absence časového omezení, do kdy musí být zakázka, resp. zahájeno plnění zakázky - zakázky - nebylo takovéto kritérium ani ve stávajícím znění, ani v novele. Já tedy považuji nový pozměňovací návrh pana poslance Urbana jako návrh, který může řešit a zamezit různým spekulacím, že by zadavatel nyní vyzval jednoho zájemce s tím, že plnění zahájí za nějakou neúměrně dlouhou dobu. Proto si myslím, že návrh pana poslance je možné podpořit. Pouze bych ho prosil, aby ve třetím čtení - pana poslance Urbana bych prosil - aby ve třetím čtení přednesl legislativně technickou opravu a za to slovo "zadání" přednesl ještě "veřejné zakázky". Aby bylo zcela jasné, že se to týká ukončení toho procesu zadání veřejné zakázky.

V tuto chvíli vám děkuji za pozornost a myslím si, že oba pozměňovací návrhy, tedy co se týče písemné formy, tak i návrh pana poslance Urbana, je možné podpořit. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP