(11.50 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Chápu tedy, že postupem času z 1,7 byly celkové náklady na naši misi upřesněny na 1,25.

Co pochopit nedokáži, je přístup vlády při minulém projednávání návrhu na vyjednávání dluhopisů, kdy jedněmi ústy tuto misi prohlašovala za prvořadou zahraničněpolitickou prioritu a týmiž ústy říkala: my na to nedáme z letošního rozpočtu ani korunu. Je to skutečně prvořadá zahraničněpolitická priorita pro současnou vládu, když říká, ano, my si vyšleme, ale výlučně a pouze na náklady příštích období?

Proto byl návrh, proti kterému křesťanští demokraté hlasovali na minulé schůzi, pro nás zcela nepřijatelný. Neočekávali jsme takový přístup, očekávali jsme odpovědný přístup vlády, zvláště pak menšinové vlády, která bude vyjednávat v Poslanecké sněmovně, že to skutečně zahraničněpolitická priorita je, protože ji tak cítíme, a že takovou a takovou část je připravena nalézt na úkor jiných priorit v rámci stávajícího rozpočtu a s takovou a takovou částí žádá Poslaneckou sněmovnu o pomoc a o podporu. Kdyby takový přístup vláda zvolila již před časem, domnívám se, že dnes jsme byli o velký kus dále.

Místo tohoto přístupu jsme se dočkali na závěr poslední schůze výroků hraničících s urážkami z úst předsedy vlády, kdy jsme byli nazváni nezodpovědnými elementy, kteří odmítají natankovat letadlo, které stojí připravené na ranveji. Myslím, že jsme také byli nazváni zbabělci. Není tomu tak. Jsme pouze odpovědná opozice, která si uvědomuje, že se jedná o zahraničněpolitickou prioritu, ale odmítá ji řešit pouze na náklady příštích období a chce politickým vyjednáváním nalézt většinový konsensus napříč politickým spektrem.

Jednou z našich podmínek bylo, že více než polovina této částky musí být nalezena ve státním rozpočtu. Potom jsme ochotni jednat o podpoře částky blížící se k hranici spodní poloviny. Tento návrh splňuje tento požadavek.

Chtělo by se na základě výroků, které zde zazněly, říci: stejně si pomozte sami. Tento přístup bychom ale nepokládali za odpovědný vůči těm, kterých se to zejména týká, tzn. vůči desítkám statečných lidí, kteří v Afghánistánu plní naše spojenecké závazky a reprezentují Českou republiku. Jsem přesvědčen a vím, že velmi důstojně.

Poslanecký klub KDU-ČSL proto tento návrh podpoří. Současně pevně doufám, že vláda tentokrát místo nadřazeného přístupu a urážek přistoupila k trpělivému politickému vyjednávání, protože vím, že obecně byla tomuto kompromisu v Poslanecké sněmovně většina poslanců nakloněna. Zvolila-li vláda trpělivé politické vyjednávání, pak bude tento návrh úspěšný. Pevně doufám, že tak učinila.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slyšeli jsme překvapivé zdůvodnění postupu poslaneckého klubu KDU ČSL. Nyní má slovo pan kolega Pilip. Předpokládám, že stejným způsobem odůvodní postoj klubu Unie svobody.

Hlásí se předseda poslaneckého klubu.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, dovolte, abych požádal o 15minutovou přestávku na poradu klubu před ukončením rozpravy, čili teď.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Přerušuji jednání sněmovny do 12.10 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 11.55 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP