(Jednání pokračovalo ve 12.10 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, je 12.10, skončila přestávka, kterou si vyžádal poslanecký klub Unie svobody. Prosím, abyste zaujali znovu svá místa v sále.

Prosím ještě jednou, abyste se buď usadili na svá místa, nebo se přesunuli mimo jednací sál. To jsou dvě jediné možné alternativy, na základě jejichž splnění jsem ochoten pokračovat v jednání sněmovny. Chci jen upozornit, že je v našem zájmu, aby jednání probíhalo co nejpružněji, co nejefektivněji, tak abychom se ještě dnes vypořádali se všemi body, které máme před sebou.

Slovo má pan poslanec Ivan Pilip.

 

Poslanec Ivan Pilip: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte, abych se při projednávání tohoto bodu vrátil k minulému vývoji situace okolo financování nákladů na boj s terorismem.

Když vláda v těchto prostorách asi před půl rokem předkládala svůj první návrh návrhu státního rozpočtu, tak sama tento návrh stáhla s odůvodněním, že předloží návrh nový, který bude zahrnovat také předpokládané, očekávané náklady, které vládě vzniknou, s tím, že lze očekávat různé hrozby a s tím související různé náklady na boj se světovým terorismem.

Zároveň vláda při projednávání tohoto návrhu zákona o státním rozpočtu v souladu se zákonem o rozpočtových pravidlech republiky - pravda, po určitém připomenutí - vytvořila vládní rozpočtovou rezervu vyšší než 2 mld. Kč. S tímto odůvodněním - mimochodem za podpory poslaneckého klubu ODS - byl tento deficitní návrh státního rozpočtu schválen.

Přes tento prostor k financování však vláda přicházela v další části svého volebního období s různými návrhy financování věcí, které zapomněla nebo nechtěla dát do státního rozpočtu, prostřednictvím dluhopisů, případně nejnověji volí jiné cesty, jakým způsobem znepřehlednit systém veřejných financí. Jako poslední hit - oddlužení Českých drah prostřednictvím Konsolidační agentury.

Vláda tím spěje jasně k dalšímu znepřehledňování veřejných financí, k zadlužování země a bohužel si v tomto případě vybrala i téma, které je velmi výsostným tématem zájmu zahraniční politiky České republiky, kde jde o záležitost, která je ve své podstatě odůvodněná, která je správná, která spočívá ve vyslání vojsk na mírové operace do Afghánistánu.

Poslanecký klub Unie svobody také podpořil tuto akci samotnou, protože si myslíme, že vláda v tomto rozhodnutí postupovala správně a že její podpora Severoatlantické alianci a mezinárodnímu společenství je záležitostí, která je zcela v pořádku a je záležitostí linie zahraniční politiky, kterou by Česká republika měla sledovat.

Vláda však bohužel nedokázala vyřešit otázku financování této mise, přestože, jak jsem již řekl, tady prostor byl. Vláda tedy - předpokládal bych - bude mít dostatečný prostor pro financování akcí pro boj proti mezinárodnímu terorismu, protože mi není známa žádná jiná akce, za kterou by vláda v této souvislosti utrácela peníze, a pokud předělávala státní rozpočet za tím účelem, aby měla peníze na boj proti terorismu, má tady tedy první velmi dobrou příležitost, jak s těmito penězi naložit, a bylo by dobré, kdyby tak učinila.

Druhá možnost pro vládu byla vládní rozpočtová rezerva. Jistě není vinou Poslanecké sněmovny - jsou-li informace a výstupy Ministerstva financí správné - přestože vládní rozpočtová rezerva byla více než 2 mld. Kč, že v této chvíli, přestože je teprve půlka května, vláda už utratila nejen celou rozpočtovou rezervu, ale dokonce již přislíbila více peněz, než se v ní nachází. Z tohoto důvodu chci říci, že tento model financování klub Unie svobody nemůže podpořit.

Chci ale připomenout, že při projednávání a veřejné diskusi o tomto návrhu zákona tady došlo k řadě dezinformací směrem k veřejnosti a k řadě vystoupení, kdy zejména předseda vlády způsobem jemu vlastním, to je hulvátským, obvinil opozici z toho, že blokuje možnost vyslání vojsk do zahraničí. Pokud něco blokovalo projednávání tohoto zákona, tak to byla arogance vlády, která se neprojevila pouze u projednávání způsobu financování polní nemocnice, ale i při způsobu projednávání řady dalších důležitých zákonů, kde nenašla ochotu s opozičními stranami jednat.

Vzhledem k tomu, co jsem zde řekl, vzhledem k tomu, že se cítíme tímto postupem vlády fakticky vydíráni, vzhledem k tomu, že nemůžeme podpořit tento způsob projednávání a tento způsob financování mise, ale také vzhledem k tomu, že klub Unie svobody chce, aby Česká republika se zúčastnila této mise i dalších akcí v zahraničí, tak jako reakci na způsob projednávání tohoto bodu a způsob jeho předložení se klub Unie svobody nezúčastní hlasování o tomto bodu.

(Smích. Výkřiky: Hahaha. Výsměšný potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Jen vrozený respekt k zákonu o jednacím řádu a nemožnost komentovat vystoupení řečníků mi brání tak učinit. Aniž bych chtěl komentovat jakékoliv vystoupení, myslím si, že skutečná politická zdatnost je zdůvodnit politicky jakýkoli kotrmelec, který člověk ve sněmovně udělá.

Nicméně pokračuje obecná rozprava. Nikdo další se nehlásí, obecnou rozpravu končím.

Dávám možnost vystoupit se závěrečnými slovy navrhovateli, resp. zpravodaji. (Jmenovaní nežádají o závěrečné slovo.) Myslím, že to stačilo. Nemám zde ani námitku proti projednávání návrhu zákona v tzv. zrychleném projednávání. Nyní ovšem musíme tak jako tak rozhodnout o tom, zda v jednání budeme pokračovat tak, aby s návrhem zákona byl vysloven souhlas již v prvém čtení.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1313 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP