(17.40 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan poslanec Bílý, připraví se pan kolega Ekert.

 

Poslanec Jiří Bílý: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolil bych si k brannému zákonu, sněmovní tisk 1246, připojit tento pozměňovací návrh.

V bodu 44 odst. 1 vypustit "Územní vojenská správa Domažlice, sídlo Domažlice" a nahradit tento text slovy "Územní vojenská správa Klatovy, sídlo Klatovy".

Dovolte mi krátké odůvodnění. V Klatovech je vybavení pro územní obvod vojenské správy, který by nestál státní rozpočet ani korunu. V Domažlicích se odhaduje, že by bylo třeba 4 až 6,5 milionu korun na úpravy příslušné budovy. Vzdálenost do Domažlic z nejvzdálenějšího místa okresu Klatovy je cca 70 km, kdežto naopak do Klatov je to 45 km. Náklady spojené s refundací mzdy brancům nahradí stát. Přihlédneme-li k tomu, že i tyto územní obvody vojenských správních úřadů se do budoucna mají rušit, myslím si, že je zbytečné plýtvání peněz, aby se budoval v Domažlicích územní obvod s tím, že by se zase měl po pár letech rušit. Proto navrhuji tento pozměňovací návrh.

To je vše, děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan kolega Ekert.

 

Poslanec Milan Ekert: Vážený pane místopředsedo, členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, já bych si dovolil přičinit ještě malé upřesnění k tomu, co tady bylo předneseno. Dovolil bych si v příloze k bodu 44 doplnit územní obvody pro zpřesnění toho, jak by případně ten model mohl fungovat prostřednictvím dvou územních vojenských správ, a to jedné v Plzni a druhé v Klatovech.

Už tu bylo řečeno, že název "Územní vojenská správa Domažlice" by měl být nahrazen slovy "Územní vojenská správa Klatovy". Sídlo by mělo být též nahrazeno tak, že místo "Domažlice" by měly být "Klatovy", a územní obvody, správní obvody obcí s rozšířenou působností v případě schválení klatovského územního pracoviště, by bylo vhodné vypustit obce Stříbro a Tachov, a pak u Územní vojenské správy v Plzni se sídlem v Plzni rozšířit v části Územní obvody tyto obvody o Správní obvody obcí s rozšířenou působností právě o Tachov a Stříbro.

Důvod toho už tady byl tak trochu zmíněn. Řekl bych, že na území Klatov v bývalých kasárnách je lépe vybudována infrastruktura, takže celá záležitost by znamenala podstatně méně investičních nákladů ze státního rozpočtu. Myslím, že celý tento manévr by byl pro státní finance trochu lepší než to, co je původně připraveno.

Děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Toto je poslední přihláška v rámci podrobné rozpravy. - Ještě se hlásí pan kolega Hrnčíř, prosím.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně a páni poslanci, dovolte, abych předložil následující pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona, který mění zákon č. 218/1999 Sb., o rozsahu branné povinnosti a vojenských správních úřadech. Tento pozměňovací návrh je k bodu č. 44, příloha k zákonu, k názvu Sídla a obvody vojenských správních úřadů.

V bodu usnesení Vojenská správa Frýdek-Místek za textem Správní obvody obcí s rozšířenou působností se vypouštějí slova "Bílovec", "Frenštát pod Radhoštěm", "Kopřivnice" a "Nový Jičín" a zařazuje se nová položka - Územní vojenská správa Nový Jičín, Správní obvody obcí s rozšířenou působností - "Bílovec", "Frenštát pod Radhoštěm", "Kopřivnice" a "Nový Jičín".

Jako odůvodnění uvádím argument, že tato reforma v této oblasti nenavazuje na obecnou reformu veřejné správy a zdražuje v podstatě reformu související s profesionalizací Armády České republiky. Děkuji za podporu tohoto návrhu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo další se hlásí do rozpravy? Nevidím žádnou přihlášku. Nezazněl ani návrh procedurálního charakteru, končím tedy podrobnou rozpravu, a tím i druhé čtení tohoto návrhu zákona.

 

Dále zde máme bod číslo

 

8.
Návrh poslanců Jiřího Havlíčka, Zdeňka Škromacha, Ladislava Korbela,
Ludmily Müllerové a Václava Brouska na vydání zákona, kterým se mění zákon
č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech
pracovního klidu a na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 1/1992 Sb., o mzdě,
odměně za pracovní pohotovost a o průměrném výdělku, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 905/ - druhé čtení

 

Znovu opakuji, že pan poslanec Brousek vzal svůj podpis pod tímto návrhem zákona zpět.

Prosím o úvodní slovo zástupce navrhovatelů pana poslance Jiřího Havlíčka.

 

Poslanec Jiří Havlíček: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, návrh zákona poslanců Jiřího Havlíčka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech atd. vláda projednala dne 2. května 2001 a vydala k tomu své stanovisko, které je v tisku č. 905/1, kde vyslovila souhlas s první částí předloženého návrhu zákona, a dala doporučení, které potom přijal i výbor pro sociální politiku a zdravotnictví - doplnit osmý duben jako Mezinárodní den Romů mezi významné dny. Já s tímto návrhem vyslovuji souhlas a další postup nechám na podrobné rozpravě sněmovny.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Předložený návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, jehož usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 905/2. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka výboru paní kolegyně Alena Páralová.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás seznámila s usnesením č. 246 výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Bylo to na 59. schůzi dne 10. dubna 2002.

Po odůvodnění zástupcem předkladatelů poslankyní Müllerovou, zpravodajské zprávě poslankyně Páralové a po rozpravě výbor pro sociální politiku a zdravotnictví doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s návrhem poslanců Jiřího Havlíčka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu a na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 1/1992 Sb., o mzdě, odměně za pracovní pohotovost a o průměrném výdělku, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 905, a aby přijala k tomuto návrhu změny, které jsou uvedeny v tisku 905/2.

Jako zpravodajka pokládám za nutné zdůraznit, že usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví je v souladu se stanoviskem vlády k právě projednávanému návrhu zákona.

Návrh zákona se skládá ze dvou novel zákonů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP