(17.50 hodin)
(pokračuje Páralová)

Je to novela zákona o státních svátcích a novela zákona o mzdě. Výbor svým usnesením de facto vypustil novelu zákona o mzdě, která by znamenala bezprecedentní nárůst mzdových nákladů zaměstnavatelů. Na druhé straně výbor doporučil, aby byla přijata novela zákona o státních svátcích, která ve svém ustanovení doslova opisuje znění zákoníku práce. Pokud tedy bude návrh přijat ve znění usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, k nárůstu mzdových nákladů zaměstnavatelů nedojde.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní zpravodajko. Otevírám obecnou rozpravu, do které mám přihlášeného pana poslance Eduarda Vávru.

 

Poslanec Eduard Vávra: Vážený pane předsedající, vážení páni ministři, kolegyně a kolegové, chtěl bych se k návrhu poslanců na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích a ostatních svátcích atd., ale hlavně se mění zákon č. 1/1992 Sb., o mzdě, odměnách za pracovní pohotovost atd., vyjádřit z hlediska mzdových nákladů jedné konkrétní střední firmy, a to za jedno čtvrtletí roku 2001.

Tato firma vyváží 70 % své kvalitní produkce do zemí eurozóny za pevné ceny, na kterých se smluvní partneři shodli, a to v eurech. Negativní dopad velmi rychlého zpevnění české koruny na pevné ceny v eurech má velký vliv na straně zisku, ale to není ten problém, o kterém chci hovořit. Za jedno čtvrtletí vyplatila firma při poskytnutí příplatků za soboty a neděle 148 551 Kč, tedy v době, kdy příplatek je zatím 25 %. Je to proto, že smluvní partneři a zákazníci upřesňují své dodávky jedenkrát za 14 dní s krátkou dodací lhůtou. Z tohoto důvodu jsou využívány soboty i neděle pro splnění termínů a seriózního jednání této střední firmy. Pokud bychom odsouhlasili zvýšení příplatku na 100 %, zvýšily by se mzdové náklady na 594 200 Kč.

Jak mohou tedy zaměstnavatelé reagovat na možné schválení novely? Například při zachování původních mzdových nákladů snížením počtu zaměstnanců asi o 10. Výsledkem je zvyšování nezaměstnanosti. Dále snížením mezd zaměstnanců o navýšení příplatku z 25 na 100 %. Jistě by se daly uvést i jiné možnosti. Je zajímavé, že i vláda nesouhlasí s novelou zákona č. 1/1992 Sb., o mzdě a odměně za pracovní pohotovost atd., to je o zvýšení příplatku z 25 na 100 %, jelikož by měla neodůvodněné finančně náročné dopady na zaměstnavatele.

Já jsem jen ve stručnosti poukázal na komplikace, které dopadnou na zaměstnavatele v konkrétním číselném sdělení, a proto navrhuji zamítnout tisk 905 před ukončením obecné rozpravy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má paní zpravodajka Páralová.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, drahá vládo, kolegyně a kolegové, jak jsem už uvedla ve své zpravodajské zprávě, projednáváme novelu dvou zákonů. Obě změny se týkají stejného pojmu a tím pojmem je den pracovního klidu. Obě změny zákonů přesto spolu vůbec nesouvisí a mohou existovat zcela odděleně.

Navržená změna § 3 zákona o státních svátcích je ryze formální a pouze sjednocuje dikci zákona o státních svátcích s dikcí zákoníku práce. Znění § 3 navržené předkladateli je v pořádku a je srozumitelnější než znění původní. Nepokládám však za nutné měnit zákon pouze z důvodu změny slovosledu § 3, když dopad této změny je absolutně nulový. Každá změna zákona přináší s sebou transformační náklady a myslím, že právě proto bychom každou změnu zákona měli vážit na lékárnických vahách. Dopad tohoto zákona, změny tohoto zákona o státních svátcích, by byl nulový.

Zcela odlišná je situace v případě novely zákona o mzdě, která by v případě schválení zákona Parlamentem měla dalekosáhlé důsledky. V praxi by znamenala výrazné zvýšení mzdových nákladů v nestátní sféře. Navrhovanou úpravou by ve skutečnosti došlo k tomu, že z hlediska svých nároků by měli zaměstnanci více než 110 svátků ročně. Návrh nemá v zemích EU obdoby, a pokud by byl přijat, mohli bychom se brzy rozloučit se zahraničními investory, neboť by od nás z důvodu zdražení pracovní síly odešli. Každé zvyšování mzdových nákladů také přináší propouštění zaměstnanců.

Z výše uvedených důvodů hodnotím právě projednávanou předlohu jako extrémní a dávám návrh na její zamítnutí. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo se další hlásí do obecné rozpravy? Nikdo, obecnou rozpravu končím.

Zazněl zde návrh, resp. dva návrhy na zamítnutí. Chci se zeptat pana poslance Havlíčka, zda se k nim chce vyjádřit, resp. vystoupit se závěrečným slovem. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havlíček: Pane předsedající, dámy a pánové, já jsem ve svém úvodním slově k tisku 905 ve druhém čtení uvedl, že souhlasím se stanoviskem vlády. Samozřejmě návrh byl podán v jiné podobě, v jiné struktuře, byl podán v tom, že mělo dojít k úpravě zákona č. 1/1992, ve znění dalších pozměňovacích návrhů, s tím, že neděle, neboli neděle sedmý den nepřetržitého odpočinku v týdnu, nebyla zařazena mezi dny pracovního klidu. Není pravda, že by došlo k nárůstu o 102 svátků, jak zde bylo prezentováno, protože zákoník práce hovoří o sedmém dnu pracovního volna v týdnu, takže na to by nepříslušela sobota.

Jestliže pan kolega Vávra hovořil o negativním dopadu, pak je potřeba hovořit ne o tom, že to je nárůst dvojnásobný, jak zde uvedl, ale pravdivé je 100 % nárůstu, v tom má pravdu, v případě sedmého dne v týdnu. Jinak samozřejmě s tím stanoviskem, jak ho dala vláda, jsem vyslovil souhlas a další postup jsem dal v podrobné rozpravě.

Pokud tu padl návrh na zamítnutí, nemohu říci než to, že s tím nesouhlasím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Vážené kolegyně a kolegové, odhlásil jsem vás v okamžiku, kdy jsem vás přivolával do sněmovny. Prosím, abyste se zaregistrovali svými identifikačními kartami.

Prosím paní zpravodajku, aby nás seznámila s návrhem, o kterém budeme hlasovat.

 

Poslankyně Alena Páralová: Budeme hlasovat o zamítnutí návrhu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 44 a ptám se, kdo je pro předložený návrh na zamítnutí. Kdo je proti?

Z přítomných 143 pro návrh 60, proti 71. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme tedy pokračovat v podrobné rozpravě, do které mám písemnou přihlášku pana poslance Karla Šplíchala.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP