(14.40 hodin)
(pokračuje Klaus)

Pan ministr Gross chce zřejmě navrhnout čtyřtýdenní jednání.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, pan předseda sněmovny se skoro trefil, nicméně nenavrhuji prodloužení jednání o jeden týden, ale navrhuji vyřadit dva body z programu schůze sněmovny, a to právě ve prospěch některých mých jiných vládních kolegů.

Navrhuji tedy vyřadit bod 21 a 22, na to se pak váží i body 74 a 75, což jsou dva návrhy zákona, ke kterým mě vláda zmocnila, abych je vzal zpět. Tímto tedy činím prohlášení, že kromě vyřazení z programu schůze také jménem předkladatele beru tyto body zpět.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Slovo má pan poslanec Pleva - doufám, že alespoň on navrhne prodloužení alespoň o týden,

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, nechci navrhovat rozšíření o týden, chci naopak navrhnout rozšíření programu o nový bod.

Pílí našeho výboru se podařilo přesvědčit Radu České televize, že vzala zpět Kodex České televize, tak se domnívám, že tu jde o jeden bod našeho výboru za druhý.

Navrhuji tedy zařadit tisk 1255, zákon o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty. Tento tisk řeší především dočasné vývozy jak k výstavám, tak k pasivnímu zušlechťovacímu styku předmětů kulturní hodnoty. Bez tohoto zákona, nebo než sněmovna zasedne a bude moci po volbách přijmout tento zákon, protože končí platnost některých jiných zákonů, které toto upravovaly, nebude tedy možno tyto předměty minimálně po dobu tři čtvrtě roku - při optimistickém předpokladu - vůbec dočasně vyvážet ven, dělat výstavy v zahraničí a podobně, což si myslím, že by byla škoda.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Hlásí se pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedo, vážená vládo, pane premiére, paní a pánové, pokusím se zčásti zkrátit náš program. Navrhuji vyřazení bodů 14 a 67 a bodů 23 a souvisejícího bodu 76. Navrhuji to pro rozdílná stanoviska jednotlivých výborů Poslanecké sněmovny.

Jako tradičně se pokusím navrhnout zařazení jediného krátkého bodu, a to je volba člena Dozorčí rady České konsolidační agentury.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Dále pan poslanec Klas.

 

Poslanec Jan Klas: Vážený pane předsedo, pane premiére, vládo, kolegyně a kolegové, dovolte, abych podal návrh na vyřazení bodu 37 z programu schůze Poslanecké sněmovny, který se týká tisku 1231, což je vládní návrh zákona, kterým se mění zákony na úseku zpravodajských služeb, zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve znění zákona č. 60/2001 Sb., a zákon č. 56/2001 Sb., atd.

Důvodem je to, že se jedná o zákon, který byl vždycky spojován s druhým zákonem, a to se zákonem o kontrole zpravodajských služeb Parlamentem České republiky, který byl rozdán pod číslem sněmovního tisku 1232 a který v tomto návrhu programu chybí. Dalším důvodem je to, že se jedná o návrh zákona, který zásadním způsobem posiluje pravomoci zpravodajských služeb, a vzhledem k tomu, že tento návrh zákona významně zasahuje do základních lidských práv, upravených Listinou základních práv a svobod, nelze jej podle mého názoru projednat v řízení podle § 90 jednacího řádu Poslanecké sněmovny.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Klasovi.

Prosil bych opravdu o skončení paralelních diskusí.

Dále hovoří pan poslanec Marek Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, vážené paní a pánové, já bych raději měl schůzi dvoutýdenní než třítýdenní, a proto budu navrhovat jen vypuštění dvou bodů, a to bodu 10 a v návaznosti na to bodu 63, to je vládní návrh zákona o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže a o změně některých zákonů, tisk 1017, a to z důvodu, že nedošlo k ukončení projednávání v ústavně právním výboru a ten tisk není připraven k projednání ve sněmovně.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Jako další je pan poslanec Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji vyřadit z programu jednání Poslanecké sněmovny z bloku smluv druhého čtení bod č. 40, sněmovní tisk 1012, a to z důvodu neprojednání či nepřijetí usnesení garančních výborů, kterými jsou zahraniční výbor a výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Dále pan poslanec Kučera starší.

Prosím pana poslance Kučeru, který telefonuje a má zřejmě důležitější telefonát. Mimořádně jsme vás volali a dáváme vám slovo.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Vážený pane předsedo, především se omlouvám za nedopatření, a chci navrhnout jako pevný bod programu na zítřek, tj. na středu odpoledne po obědě, projednávání školského zákona, a to na rozdíl od kolegyně Šojdrové.

Zdůvodnění je jedno jediné - zpráva výboru, která byla přijata jako zamítavá, byla přijata většinou jednoho hlasu a existuje také oponentní zpráva menšiny. Považuji za fér, aby se školský zákon projednával v důstojné atmosféře a aby to byl pevný bod programu.

Tedy zítra odpoledne jako první bod.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Tím jsou vyčerpány všechny písemné přihlášky.

Prosím, aby pan poslanec Doležal reagoval na svůj návrh.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Vážený pane předsedo, dovolte, abych modifikoval svůj návrh po dohodě s legislativou. Navrhuji tedy zařadit nový bod, který bude znít: "Zkrácení lhůty pro projednání sněmovního tisku 1205". Avizuji dopředu, že následně poté je teprve možno požádat o zařazení do programu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Souhlasím. Dále pan poslanec Pleva.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Já se omlouvám, navrhuji to jako první bod.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Prosil bych, abyste se pozorně připravovali na svá vystoupení. Ještě jednou tedy pan poslanec Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedo, já se omlouvám, že jsem se nepozorně připravil. Navrhl jsem zařazení bodu, tj. tisku 1255, navrhuji ho tedy na konec bloku prvních čtení.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Dále paní poslankyně Němcová.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Vážený pane předsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, já nevznáším konkrétní návrh na změnu programu, spíše se přimlouvám za jeden, který zde již zazněl. Lépe řečeno oponuji návrhu pana poslance Černého.

Pan poslanec Černý vznesl návrh na zařazení nového bodu, kterým je tisk 1304, návrh zákona o vojácích z povolání. Navrhl zařadit tento bod jako nový bod této schůze. Otázkou pro mne samozřejmě bylo, proč tento důležitý zákon nenavrhuje sám ministr, protože těžko si umím představit, že bude mít jiný důležitější zákon na pořadu. Chtěla jsem věřit omluvě, která zde zazněla v úvodu, že pan ministr Tvrdík se omlouvá z jednání dnešní schůze proto, že - jak tu zaznělo - je na jednání mimo Prahu. Bohužel jsem byla dopoledne na Pelhřimovsku, kde se pohybuje nyní i pan ministr Tvrdík. Není tedy na jednání mimo Prahu, pokud tomuto jednání neříkáme volební kampaň.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP