(17.50 hodin)
(pokračuje Němcová)

Potom je na jednání mimo Prahu. Je mi to velmi líto, ale chci toto uvést, protože pan ministr Tvrdík není poslancem, a může se tudíž vyvázat ze svých povinností snadněji než my ostatní, ale přece jen jsem přesvědčena, že by mu to nemělo tak snadno procházet.

Pan poslanec Černý se ujal úkolu, kterým bylo protlačit jeho zákon, ale myslím si, pokud odborná veřejnost, poslanecká veřejnost i občanská veřejnost očekává nějaký výkon od ministra, který je zodpovědný za určitou oblast, tak nemá tento pan ministr ve chvíli, kdy chce zařadit bod o vojácích z povolání, otevírat nemocnici či navštěvovat mateřskou školku.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Má někdo další návrh? Pan poslanec Aubrecht.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovoluji si navrhnout zařazení nového bodu na konec prvních čtení. Jedná se o tisk 1300, zákon o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů. Je to vládní návrh zákona ve zkráceném čtení podle § 90 z důvodu srovnání kompatibility mezi schváleným zákonem IPPC a zákonem o ovzduší.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Ještě někdo další? Pan poslanec Macháček.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych navrhl jeden procedurální návrh, a sice abychom bod č. 4, sněmovní tisk 1267, je to vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 191/99 Sb., o opatřeních týkajících se dovozu, vývozu a zpětného vývozu zboží porušujícího některá práva duševního vlastnictví, přesunuli jako poslední bod druhých čtení. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Kdo se další hlásí? Pan poslanec… Pan ministr Kužvart, ne poslanec. Neposlanec Kužvart.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Děkuji, pane předsedo. Vážené paní poslankyně, páni poslanci, pouze se vyjádřím k návrhu, který vznesl před chvílí pan poslanec Doktor, stáhnout bod č. 40 z této schůze sněmovny, totiž smlouvy ve druhém čtení. Jde o stažení vládního návrhu, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu Úmluva Evropské hospodářské komise OSN o přístupu veřejnosti k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v záležitostech životního prostředí, tzv. Aarhuská úmluva.

Zdůvodnění, které zde zaznělo na záznam, že ani jeden z výborů k této Aarhuské úmluvě nepřijal usnesení, je svým způsobem překvapující, protože už 1. listopadu v rámci prvého čtení byl tento tisk přikázán zahraničnímu výboru a výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Bohužel na jednání 14. listopadu v zahraničním výboru to bylo přerušeno bez udání data. Dne 9. ledna t. r. byl tento tisk projednáván na 56. schůzi výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, přerušeno to bylo do 20. února a 20. února to bylo projednáváno na 51. schůzi zahraničního výboru. Byla dokonce dvě hlasování - o přerušení a o doporučení sněmovně. Výsledkem bylo nepřijetí, zdůrazňuji nepřijetí, jakéhokoli usnesení. Na žádnou další schůzi výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí tento tisk nebyl zařazen.

Dovolil jsem si vás zdržet výčtem, kolikrát se tím jednotlivé výbory zabývaly a že nakonec nebylo přijato žádné usnesení žádného z těch dvou výborů, kterým byl tento tisk, Aarhuská úmluva, přisouzen k projednání. Chtěl bych upozornit, že tím, že bude takovouto suchou cestou tato úmluva o přístupu veřejnosti k informacím a rozhodování ve věcech životního prostředí stažena a vlastně už tato sněmovna nebude mít možnost se tím zabývat, budeme vysílat velmi jednoznačný a negativní signál těm zemím, které již tuto úmluvu ratifikovaly. Mimo jiné ji podepsalo 39 zemí včetně Evropských společenství. Mám za to, že stažením bodu 40 z této schůze sněmovny bychom dali velmi, velmi negativní signál do zahraničí.

Na okraj ještě chci konstatovat, že právě tato úmluva, která už ve svém názvu obsahuje ten popis, že jde o přístup k informacím a účast veřejnosti na rozhodování, tak by bylo cosi paradoxního, aby napříč politickým spektrem nakonec byla shoda, že se touto úmluvou prostě zabývat nebudeme a že tato úmluva této sněmovně spadne pod stůl. Přece odleva doprava jednotlivé politické subjekty tohoto parlamentu nabízejí občanům, aby se vyjadřovali apod. Byl by to jakýsi nonsens.

Vážená sněmovno, dovoluji si požádat, aby nebyl přijat návrh na stažení bodu 40 - Aarhuské úmluvy. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Je někdo další, kdo se hlásí do diskuse k návrhu pořadu? Nehlásí-li se nikdo, debatu tohoto typu končím. Budeme hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Velmi prosím, abyste věnovali pozornost tomuto hlasování.

(Hluk v sále.) Dáváte špatný příklad mladé generaci na galerii. Také nebudou ve škole dávat pozor.

 

Prvním návrhem byl můj návrh na zařazení nového bodu na zítra dopoledne jako první bod - "Návrh usnesení Poslanecké sněmovny k dekretům prezidenta republiky".

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Zítra první bod. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 4 z přítomných 173 poslanců 161 pro, nikdo proti.

 

Prosím tedy, abychom tímto politicky vážným bodem zítra zahájili jednání, a prosím, abychom v této chvíli předvedli důstojné jednání našeho parlamentu.

 

Navrhli jsme za bod 92 zařadit nový bod "Návrh na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu".

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 5 z přítomných 175 poslanců 143 pro, 20 proti. Návrh byl přijat.

 

Paní poslankyně Šojdrová navrhuje druhé čtení dosavadního bodu č. 19 dát až za bod 73, za třetí čtení tohoto bodu, protože to spolu souvisí.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 6 z přítomných 176 poslanců 87 pro, 82 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Pan poslanec Langer navrhl zařadit bod "Odměny členů mediálních rad" mezi zprávy za zařazenou zprávu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování číslo 7 z přítomných 175 poslanců 118 pro, 14 proti. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP