(14.30 hodin)

Poslanec Jan Bláha: Pane předsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, navrhuji přeřadit bod č. 15, sněmovní tisk č. 1116 - je to magistrátní návrh o odpadech - na konec druhých čtení, a to z toho důvodu, že dosud nebyl projednán ve výboru.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano, děkuji. Pan poslanec Havlíček.

 

Poslanec Jiří Havlíček: Pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení poslanci, navrhuji zařadit do programu schůze projednání tisku č. 1258 do bloku prvních čtení. Je to novela zákona o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů.

Krátké zdůvodnění. Vláda v tisku č. 1258/1 s tímto návrhem vyslovila nesouhlas. A zdůvodnění je, že "vláda zároveň vyjadřuje nesouhlas s navrženým použitím institutu minimální mzdy pro výpočet jednorázového odškodnění, neboť minimální mzda má sloužit pouze pro účely odměňování; jde o nejnižší cenu práce". Tento způsob odškodnění je již zahrnut v zákonu o policii a současně o příslušnících hasičského záchranného sboru. A tento návrh je, aby podobný způsob byl použit i pro dobrovolné hasiče, protože jsme toho mínění, že všichni hasiči při zásahu jsou si rovni a v případě - nedej bože - smrti mají být odškodněni stejným způsobem, protože život hasiče z povolání i dobrovolného hasiče má stejnou hodnotu.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Doležal.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych po dohodě s předkladatelem a zpravodajem navrhl zařazení projednání tisku č. 1205 ve druhém čtení. Jedná se o sněmovní tisk, který již byl projednán garančním výborem, a tím bychom umožnili ukončení jeho projednání. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Můžete říci, čeho se to týká?

 

Poslanec Vladimír Doležal: Je to návrh zastupitelstva hlavního města Prahy na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů, a navrhuji jej zařadit jako poslední bod druhých čtení.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Paní poslankyně Kupčová.

 

Poslankyně Jitka Kupčová: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, navrhuji vyřazení bodu č. 90 z návrhu pořadu schůze Poslanecké sněmovny. Jedná se o senátní návrh ústavního zákona o referendu o vstupu České republiky do Evropské unie. Navrhuji to z toho důvodu, že dosud zatím nebyl dokončen legislativní proces o vládním návrhu ústavního zákona o referendu. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano, dále pan poslanec Mareš.

 

Poslanec Petr Mareš: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, dovolte, abych z pověření výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu navrhl zařazení nového bodu, který by se jmenoval "Návrh usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky k realizaci informační politiky ve vzdělávání". Domnívám se, že by bylo logické zařadit v pořadu této schůze tento bod za druhé čtení vládního návrhu zákona o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, tedy za stávající bod č. 19.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Paní poslankyně Emmerová.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážený pane předsedo, vážení přítomní, dovolte mi, abych po dohodě se spolupředkladateli stáhla z pořadu jednání návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, sněmovní tisk 1172, bod č. 25. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Prosím pana poslance Doležala, aby si s paní Jurankovou vyjasnil, že tisk 1205 druhé čtení nemá lhůtu. Bylo by nutné ji nejprve zkrátit, aby vůbec mohl být bod zařazen. Lhůta uplyne až 15. května t. r., čili dneska to není možné diskutovat. Prosím pana poslance Doležala, aby se v době, než dohovoří ostatní, připravil na tuto věc. Moc prosím o vážné jednání vždycky, dávám-li nějaký konkrétní návrh.

Pan poslanec Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, navrhuji zařadit do části "Zákony - prvé čtení" za bod č. 37 nový bod, a to bod "Vládní návrh novely zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení č. 582/1991 Sb., tisk 1298. Návrh byl do Poslanecké sněmovny doručen včas dne 8. dubna 2002. Organizačním výborem dne 11. dubna t. r. nebyl zařazen do programu schůze.

Návrh je čistě technický a řeší pouze vztah České správy sociálního zabezpečení a Evidence obyvatel Ministerstva vnitra a bez jeho schválení by se provádění sociálního pojištění pro Českou správu sociálního zabezpečení, ale i pro občany zkomplikovalo. Proto by bylo dobré tento zákon projednat.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Musím konstatovat, že organizační výbor vážně a seriózně projednával návrhy tohoto typu a rozhodl se nezařadit tyto návrhy, v zastoupení všech poslaneckých klubů.

Pan ministr a poslanec Schling.

 

Ministr dopravy a spojů ČR Jaromír Schling: Pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji zařadit bod s názvem "Vládní návrh zákona o přijetí úvěru Českou republikou na financování investičních potřeb souvisejících s prováděním projektu dálničního obchvatu Plzně a souvisejících silničních přivaděčů, sněmovní tisk č. 1299. Tento návrh byl sněmovně doručen dne 5. dubna t. r., zákonná lhůta pro předložení tedy splněna byla.

Návrh zákona vychází z vládního usnesení č. 528 z 16. 10. 1996, kdy vláda tehdy rozhodla o tom, že pro financování potřeb výstavby silnic a dálnic budou přijímány úvěry od mezinárodních finančních institucí, a tento návrh právě obsahuje návrh na přijetí úvěru od Evropské investiční banky.

Předpokládám, že sněmovna, která již jednou projevila značný zájem o dálniční obchvat Plzně, tehdy přijetím zvláštního zákona, i tentokrát podpoří návrh, který směřuje k zabezpečení finančních prostředků na výstavbu tohoto obchvatu a souvisejících komunikací. V případě nepřijetí tohoto zákona by došlo ke značnému prodloužení stavby až někam k roku 2010.

Současně bych chtěl zdůraznit, že návrh obsahuje i žádost vlády, aby návrh byl projednán a schválen již v prvním čtení, takže má smysl ho zařadit.

Navrhuji, aby byl zařazen na konec bloku prvních čtení, čili za současný bod č. 39. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi. Opakuji znovu, že organizační výbor vážně diskutoval tyto věci, nedoporučil zařazení desítek dalších nových vládních návrhů. Moc bych prosil, aby někdo z těch, kteří předkládají tyto nové body programu, ještě navrhli jiný bod usnesení, který říká, že zasedání 49. schůze sněmovny nebude třítýdenní, ale čtyřtýdenní. Prosil bych, aby někdo rychle vystoupil s tímto návrhem, protože jinak tyto dílčí změny jsou, myslím, zbytečné a falešné.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP