(17.40 hodin)
(pokračuje Rusnok)

Jedním z bodů této diskuse jsou i stravovací služby, chcete-li restaurační služby. V Evropské unii by měla být tato diskuse ukončena do konce tohoto roku a v návaznosti na dosažený kompromis lze očekávat i následnou změnu přílohy H již citované šesté směrnice. Česká republika a zejména Ministerstvo financí sleduje velmi pozorně tuto debatu a je pochopitelné, že v případě, dojde-li k úpravě přílohy H, jsme připraveni bezodkladně na tuto novou skutečnost reagovat.

Závěrem mi dovolte upozornit, že přeřazení těchto služeb ze snížené sazby do základní sazby DPH se předpokládá ke dni vstupu České republiky do Evropské unie. Do té doby by stravovací služby měly podléhat snížené sazbě daně z přidané hodnoty. V případě, že bude umožněno aplikovat sníženou sazbu daně v rámci Evropské unie na základě již citované změny, pak můžeme očekávat, že tuto možnost samozřejmě využijeme, a nebudeme tudíž nuceni se vrátit k oné základní sazbě.

K problematice aplikace výše sazby DPH u ubytovacích služeb mohu uvést, že tyto služby jsou zdaňovány sníženou sazbou daně z přidané hodnoty a vzhledem k tomu, že zdaňování sníženou sazbou DPH v tomto případě není v rozporu se šestou směrnicí, nebudeme v žádném případě navrhovat přeřazení této služby do základní sazby.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Ptám se pana poslance Kořistky, zda si přeje přednést doplňující otázku. Je tomu tak.

 

Poslanec Zdeněk Kořistka: Vážený pane ministře, já jsem vaší odpovědí zklamán, protože jste ocitoval dopis, který jste mi poslal 2. listopadu na mou první interpelaci. Já jsem se tady nedozvěděl absolutně nic nového. Vy jste neodpověděl ani na jednu z mých otázek.

Chtěl bych tady říci jednu věc. Ano, zákon byl platný od 1. dubna 2000, byl schválen ve sněmovně v lednu 2000 a jednání o těchto výjimkách bylo ukončeno až v listopadu roku 2001. To znamená, že bylo mnoho času na to, aby se do těchto jednání ještě vnesl tento náš požadavek.

Nesouhlasím s vámi, jak neustále tvrdíte, že překračujeme normy Evropské unie a že v Evropské unii nic takového není. Já tady mám jasně tabulku, kde se hovoří, že v současné době osm zemí Evropské unie uplatňuje sníženou sazbu DPH. Já jsem vám tyto země tady vyjmenoval. Nevím, v čem bychom byli proti Evropské unii, čím bychom porušovali její legislativu.

Chtěl bych tady říci ještě jednu věc, když jste tady řekl, že se toto snížení sazby tady neprojevilo.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, to už bohužel neřeknete, protože vám vypršel čas.

 

Poslanec Zdeněk Kořistka: Moje dotazy zazněly v podstatě v mém doplňujícím vystoupení.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hovoří ministr financí Jiří Rusnok.

 

Ministr financí ČR Jiří Rusnok: Ano, neříkám nic nového, protože to, co jsem řekl, to, co jsem sdělil v písemné odpovědi, je konzistentní a trvám na tom. Chci pouze upozornit pana poslance vaším prostřednictvím, paní předsedající, že skutečně jednání probíhala až do cca poloviny roku 2001, nicméně tato jednání jsou vedena způsobem takovým, že jednotlivé strany se nejprve na začátku jednání seznámí se svými pozicemi, to znamená, seznámí se s jakýmsi listem požadovaných výjimek ze strany kandidátské země, který nelze doplňovat v průběhu těchto jednání. To by skutečně asi ještě dnes byla jednání o přistoupení k Evropské unii na samém začátku i s těmi nejpokročilejšími kandidáty. Tak jednoduché to skutečně není.

O tom, zda jsme, či nejsme v rozporu, já bych se skutečně znovu odkázal na hodnotící zprávu Evropské komise.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Nyní udílím slovo paní poslankyni Taťáně Jirousové k přednesení interpelace na ministra zdravotnictví Bohumila Fišera ve věci zrušení LSPP v Horní Plané a nezajištění RZP.

 

Poslankyně Taťána Jirousová: Děkuji. Vážený pane ministře, moje interpelace se týká problematiky Českokrumlovska, kde od 1. 3. 2002 byla zrušena Lékařská služba první pomoci v Horní Plané a byla umístěna do 30 kilometrů vzdálených Loučovic. Osady pravého břehu Lipna jsou vzdálené 24 kilometrů, to znamená celkem 60 kilometrů dojezdové vzdálenosti LSPP z Loučovicka do oblasti Hornoplánska. Od 1. 5. 2002 se situace změní, ale ne k lepšímu. LSPP bude umístěna do 19 kilometrů vzdáleného Frymburku a bude zrušena LSPP v Loučovicích, tedy dojde k redukci ze dvou na jednu služebnu. Nedostupnou bude oblast Hornoplánska a Vyšebrodska. Po zrušení LSPP od 1. 1. 2003 bez právní opory návrhu na LSPP nastane situace, kdy jedna třetina okresu Český Krumlov nebude pokryta 15minutovým dojezdovým limitem RZP, který je dán vyhláškou 434/1992. Do osad na pravém břehu Lipna to bude vzdálenost 53 kilometrů z Českého Krumlova ze současné stanice RZP. Další stanice RZP Volary, okres Prachatice, také nic nevyřeší. Vzdálenost bude 40 kilometrů a je nutno připomenout špatnou sjízdnost silnic. 80 % komunikace je druhé a třetí třídy a jsou špatně udržované. Je tedy a bude porušována vyhláška 434/1992 Sb., § 3 odst. 2 o RZP. A chybí právní opora na službu LSPP, která tuto službu může alespoň částečně suplovat.

Zdravotní rada v současné době, i když garantuje ze zákona o zdravotní péči v okrese, nemůže ovlivnit rozhodnutí lékařů nesloužit nebo sloužit jen za určitých finančních podmínek.

Já bych se chtěla zeptat, jak se na tento problém díváte a jak lze těmto občanům v pohraniční oblasti pomoci, aby nebyla omezena dostupnost lékařské péče. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hovoří ministr zdravotnictví Bohumil Fišer.

 

Ministr zdravotnictví ČR Bohumil Fišer: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, paní poslankyně Jirousová si všimla problému ve své interpelaci, který je vážný, a to nejen u nás. Je vážný tím, že v každé zemi, kde není dostatek finančních prostředků na zdravotnictví, a to jsou prakticky všechny země na celém světě, se vždycky takováto situace řeší určitým kompromisem.

Ve všem, co tady uvedla, má pravdu. Vyhláška říká, že dojezdový čas má být v 15 minutách, a tam sanitní vozidlo nebude schopno v tak krátkém čase dojet. V různých zemích se řeší tato situace různě. Existují země, které říkají, že tyto dojezdové časy platí jenom pro 98 % populace. Tak to řeší Holanďané, kde jsme s nimi před několika měsíci takovouto situaci konzultovali. V tomto případě pochopitelně tohoto dojezdového času nelze použít v okrese, kde je 60 000 obyvatel, s řídkou hodnotou osídlení. Problémem je, že lékařská služba první pomoci, která tam existovala, byla provozována pouze o sobotách, nedělích a svátcích, čili už před zrušením se netýkala prakticky místního obyvatelstva, ale prakticky byla zaměřena na rekreanty, protože na přehradě bývá právě v tuto dobu mnohem více lidí. Dojezdové časy jsou dlouhé, ale skutečnost je, že vytíženost rychlé lékařské pomoci je velmi nízká. Na jeden den připadá čtyři až pět výjezdů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP