(12.40 hodin)
(pokračuje Rusnok)

Funkci zakladatele převezme věcně příslušné ministerstvo, to je Ministerstvo pro místní rozvoj.

Konečně se podle tohoto zákona také vypořádá ta část majetku, se kterou okresní úřady hospodaří a která nebude převzata Finanční prokuraturou. Zde se odvolávám na současně projednávaný zákon o Finanční prokuratuře, který už byl projednán ve druhém čtení a na této schůzi bude projednáván ve třetím čtení. Jde o majetek, který zůstává státu a s ohledem na jeho charakter bude převzat Pozemkovým fondem a Agenturou ochrany přírody a krajiny, čili tento majetek nebude převáděn na kraje a obce.

Účinnost zákona by měla nastat dnem 1. července 2002. Všechny organizační složky státu, státní organizace, na které dopadají právní účinky tohoto zákona, jakož i budoucí nabyvatelé by tak měli mít dostatek času na přípravu, předání a převzetí majetku.

Návrhem zákona, poté co prošel prvním čtením, se zabýval výbor rozpočtový, který svým usnesením doporučil s návrhem zákona vyslovit souhlas, výbor pro sociální politiku a zdravotnictví, který projednávání zákona do 3. 4. přerušil, a výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, který rovněž doporučuje návrh projednat a s pozměňovacími návrhy schválit.

V této souvislosti bych chtěl poděkovat za vstřícnost a součinnost výborů při projednávání tohoto návrhu zákona. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Prosím první ze zpravodajů, paní poslankyni Rujbrovou.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí projednal vládní návrh zákona o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků České republiky na kraje a obce a o souvisejících změnách na své 59. schůzi dne 27. února letošního roku a přijal usnesení číslo 300, jímž doporučil Poslanecké sněmovně sněmovní tisk 1151 projednat a schválit ve znění pozměňovacích návrhů, které jsou obsaženy v usnesení výboru, které jste obdrželi jako sněmovní tisk 1151/3.

Jménem výboru bych se ráda v této chvíli omluvila za opakované opravy písemného vyhotovení usnesení, zejména jeho příloh.

Pokud z tohoto usnesení vyplývá určité zúžení rozsahu zařízení, která by na základě zákona měla být převáděna ať už na kraje, tak na obce, stalo se tak doporučením výboru poté, kdy jsme dokončili jednotlivá zastupitelstva krajů a obcí, abychom zjistili jejich zájem o převáděná zařízení, protože jak všichni víme, má jít o převod ze zákona. V případě negativních stanovisek jsme doporučili, aby byla ze znění zákona vyřazena.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Slovo má pan poslanec Doležal z rozpočtového výboru.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji, vážený pane předsedo. Dámy a pánové, vážená vládo, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením rozpočtového výboru, které jste obdrželi jako sněmovní tisk 1151/1. Rozpočtový výbor tento návrh zákona projednal na své 56. schůzi dne 21. 2. letošního roku a vyslovil souhlas bez připomínek

Dovolte mi krátké vyjádření k průběhu projednávání. Rozpočtový výbor se vyslovil sice bez připomínek, ale právě proto, že nebyla dostatečná síla schválit žádné rozumné a logické připomínky. Jeho hlavním úkolem by měla být práce a jakýsi dozor a organizování financí. Našel ale příliš mnoho nedostatků a příliš mnoho nevyřešených otázek, a to hlavně z hlediska financování převáděného majetku, protože dokonce do této chvíle nikdo neví, o jaký majetek jde, protože nikde neexistuje konečný výčet. Hlasy sociální demokracie a hlasy koalice byly však všechny připomínky přehlasovány, a závěr proto zněl - souhlas bez připomínek.

Tímto se hlásím do obecné rozpravy.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Slovo má pan poslanec Krása jako zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

 

Poslanec Václav Krása: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, výbor pro sociální politiku a zdravotnictví přerušil jednání o tomto návrhu zákona do 3. dubna letošního roku.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Teď nevím, co z toho všechno plyne. Je to prostě pouhé oznámení. Dobře.

Já jsem řekl, že po těchto úvodních slovech uděláme polední přestávku. Po obědě je jako první přihlášen pan poslanec Doležal do obecné rozpravy. Začneme ve 14 hodin.

 

(Jednání bylo přerušeno ve 12.47 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP