(15.20 hodin)
(pokračuje Klaus)

Paní místopředsedkyně možná nechce dopustit, aby odpovídala paní poslankyně. Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážený pane předsedo, dámy a pánové. Pane předsedo, chci vás upozornit, že podle jednacího řádu kterýkoliv poslanec má právo vznést procedurální námitku proti hlasování. Toto paní poslankyně právě učinila. Pane předsedo, chtěla bych vás upozornit a myslím, že se klub sociální demokracie připojí k tomuto mému upozornění, že výroky směrem ke kterémukoliv poslanci, v tomto případě na adresu paní poslankyně Boháčkové, že může říci pouze, že obelhala sněmovnu nebo něco podobného, zde asi nemají co dělat, a když už, tak rozhodně ne z úst řídícího schůze, pane předsedo.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Paní místopředsedkyně, já bych spíše prosil, abyste si vyřešili ve svém klubu to trapné selhání vaší paní poslankyně a trapný pokus to nějakým způsobem zachránit. O to bych vás prosil, abyste si vyřešili. To by bylo férové. Je to nedůstojné této sněmovny a tohoto jednání a vy to dobře víte. Obdivuji, že chcete znova vystoupit. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji za slovo. Pane předsedo, já vás ujišťuji, že poslanecký klub sociální demokracie nepotřebuje nic šašit, abych vás citovala. Paní poslankyně Boháčková vznesla námitku proti poslednímu hlasování, na což má podle jednacího řádu právo, a já vás žádám, abyste o tom dal hlasovat.

Když mluvíme o důstojnosti, mám takový pocit, že to, co zde jako řídící schůze předvádíte, spíš není důstojné vaší osoby.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Paní místopředsedkyně, to není pravda. Může zpochybnit hlasování s argumentem, ne an sich. Ode dnešního dne bude kdokoliv a kdykoliv zpochybňovat hlasování, aniž by uvedl jakýkoliv důvod. To chcete zavést tady. Nikdy v životě to nebylo tímto způsobem použito.

Pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedo, dovolte mi, abych řekl jednu věc. Myslím, že atmosféra není dobrá. Vy sám zvažte, jestli jste nepřekročil jednací řád, jestli se nechcete sám nechat vyměnit, aby se uklidnila atmosféra v sále. Jestli zvážíte, že to není dobře, abyste odstoupil z řízení schůze v tuto chvíli a nechal se nahradit jedním z místopředsedů, tak to procedurálně navrhnu a tentokrát velmi vážně. Já si výrazně nepřeji, aby kdokoliv interpretoval slova jiných. Tím méně řídící této schůze aby interpretoval to, co říká kterýkoliv poslanec, který byl zvolen do této sněmovny. Myslím, že jste jenom první mezi sobě rovnými, nikoliv ten, který by nás vyučoval.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane předsedo klubu KSČM. Nezlobte se, neklid do této sněmovny jsem nevnesl já. Kdyby paní poslankyně hlasovala tak, jak měla, tak by zde žádný neklid nebyl. Veškerý neklid vznikl po jejím prohlášení, a ne po prohlášení mém. Všichni to víme a divím se, že se nestydíte tento argument uplatňovat.

Paní místopředsedkyně Buzková chce znova uplatnit argument. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Pane předsedo, já se již nechystám argumentovat, já vám chci pouze citovat jednací řád, abyste se podle něho mohl zařídit.

§ 76 odst. 5: Každý poslanec může vznést při hlasování nebo bezprostředně po něm námitku proti průběhu nebo výsledku hlasování. O takové námitce rozhodne sněmovna bez rozpravy.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Paní místopředsedkyně, do dnešního dne zatím poslanec vždy uplatnil tuto poznámku se slovem, že se pomýlil, zmýlil, sáhl špatně atd. Já souhlasím, že to tam je takto napsané, ale všichni víme, o čem mluvíme.

Pan místopředseda Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, já bych vás chtěl poprosit, abyste neřešil problémy, které má sociální demokracie. První problém je v tom, že jedna poslankyně hlasuje jinak, než chce hlasovat, což je skutečně jenom její problém a jenom vrozené gentlemanství mi brání nazvat to pravým jménem. To je první problém.

Druhý problém sociální demokracie, u kterého vás prosím, abyste jej neřešil, pane předsedo, je účast resp. neúčast některých poslanců při hlasování. Já jsem vždy, když padla námitka proti některému hlasování, podpořil tuto námitku, ale v tuto chvíli se budu dívat velmi pečlivě, zda ti z poslanců klubu sociální demokracie, kteří nebyli přítomni v této sněmovně, kteří nedělali práci, kterou mají dělat, kvůli kterým byl zákon zamítnut, budou potom věcně o tomto hlasování hlasovat. Jsou to poslanci Bláha, Orgoníková, Brožík, Zeman a Buzková.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já jsem si těchto pozdně příchozích všiml také. Pane místopředsedo, mě vůbec nenapadlo, že by zkusili v opakovaném hlasování hlasovat. To jsem považoval za samozřejmost.

 

Dám hlasovat procedurální otázku o tom, zda vyhovíme žádosti o nové hlasování poslankyně Boháčkové, ač nebyl uveden důvod této žádosti.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 106 z přítomných 161 poslanců pro 100, proti 45. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy znovu hlasovat v hlasování pořadové číslo 107 o návrhu poslanců Hrnčíře, Peška a Beneše na zamítnutí předloženého vládního návrhu zákona, sněmovní tisk 1247.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 107 z přítomných 162 poslanců 84 pro, 77 proti. Návrh byl přijat.

 

Ukončil jsem definitivně projednávání bodu 50.

 

Dalším bodem je bod číslo 51, kterým je vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2002, sněmovní tisk 1204, prvé čtení. Bylo navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Prosím pana ministra financí Rusnoka, aby se ujal slova, a prosím o jistý klid ve sněmovně.

 

Ministr financí ČR Jiří Rusnok: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych vás seznámil s vládním návrhem zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu rozpočtovaného schodku státního rozpočtu na rok 2002.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP