(15.10 hodin)
(pokračuje Beneš)

Chtěl bych připomenout, že v oblasti exekutivy jsme se za dobu jeho působení seznámili s mnoha paradoxony a mluvili jsme o nich na půdě této sněmovny. Chtěl bych připomenout, že za dobu jeho působení došlo k takto dramatickému a drastickému poklesu výdajů na ochranu životního prostředí.

Vážené dámy, vážení pánové, dovolte, abych se přidal k návrhu na zamítnutí.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Benešovi. Poslanec Kohlíček.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Dovolte mi, abych vaším prostřednictvím vzkázal jednak vašim kolegům z ODS a jednak panu kolegovi Peškovi, že by měli dobře vážit, koho zařadí na své kandidátky na čelná místa, aby tam také byl některý chemik, který dokáže v deseti dnech posoudit, které jsou nové části zákona a podzákonných norem, a který by se dokázal i v relativně krátké době vypořádat s takovouto materií. Pokud to nedokážete, je to bohužel i určitý signál pro vaše voliče.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče, voliči KSČM jistě ocení vaše chemické znalosti a o to více vás budou volit. To nechte opravdu na nich.

Kdo se další hlásí do rozpravy? Poslanec Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, pane předsedo. Jsem Karel, aby se bratr neurazil.

Chtěl bych říci nebo upozornit Poslaneckou sněmovnu, že to, co navrhl pan poslanec Hrnčíř, nezkrácení lhůty, je téměř totéž jako zamítnutí. Abychom věděli, že mezi tím téměř není žádný rozdíl, protože lhůta uplyne 14. května na konci příští schůze, takže těžko bychom to projednávali. Na druhé straně si myslím, že zkracovat lhůtu o 40 dnů je zbytečné, protože když zkrátíme lhůtu o 30 dnů, tak samozřejmě těch 30 dnů vyjde na poslanecký týden, kdy proběhne, takže to je v pořádku. Takže si dovolím navrhnout zkrácení lhůty pouze o 30 dnů, na 30 dnů.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Kdo se další hlásí? Pan ministr Kužvart.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, páni poslanci, abychom opravdu rozhodovali o věcné materii z hlediska věcných argumentů, musím, i když nerad protahuji jednání sněmovny, zareagovat na to, že by tento návrh zákona připravili úředníci z ČSSD. Cituji jednoho předřečníka. Ti úředníci jsou nestraničtí, nedělá to žádný člen ČSSD a myslím, že právě toto nálepkování u ryze věcného technického problému, pokud jde o životní prostředí, pokud jde o ochranu přírody a krajiny, je typické. Prostě dát něčemu punc a odmítnout. To je jedna věc.

A druhá. Uvědomuji si, že mnohým - ale naštěstí ne většině - členům tohoto zákonodárného sboru je velmi proti mysli, že byly přijaty moderní úpravy ochrany životního prostředí a nakládání s přírodními zdroji. Znovu zde opakuji na záznam těm, kteří hlasovali pro zákony o ochraně ovzduší, o zákonu o odpadech, nové právní úpravě posuzování vlivu na životní prostředí, novele zákona o geologických pracích, zákonu o geneticky modifikovaných organismech, zákonu o prevenci závažných průmyslových havárií a dalších a dalších, tak jim jménem této menšinové vlády upřímně děkuji.

Myslím, že zde právě proto, že se blíží volby, je možné i ze strany těch, kteří životní prostředí vidí jen jako pouhopouhý kšeft a otázku trhu, aby ten zákon zařízli tzv. měkkou metodou. Prostě původní lhůta 60 dnů, a je vymalováno. Myslím, že i ti, kteří toto sledují z ryze věcných pozic, si udělají svůj obrázek.

Byl jsem pověřen vládou předložit s tím návrhem na zkrácení tuto právní předlohu jménem celkem čtyř ministerstev. Jsem velmi rád a děkuji těm předřečníkům, kteří se k tomuto návrhu z věcných důvodů připojili, protože na rozdíl od jiných s tou materií jsou podrobně seznámeni. Myslím, že každý zákonodárce má svoji odpovědnost a hlasováním rozhodnete.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Je někdo další, kdo by se hlásil do rozpravy? Není-li, rozpravu končím, budeme hlasovat.

Nemusíte nikam odcházet, pane zpravodaji. Já vás odhlašuji a prosím, abyste se přihlásili.

 

Budeme nejdříve hlasovat o návrhu pana poslance Hrnčíře, Peška a Beneše na zamítnutí.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 104 z přítomných 146 poslanců 76 pro, 69 proti. Návrh byl přijat.

 

Doufám, že můžeme jít dále v této věci. Paní poslankyně Kupčová, prosím.

 

Poslankyně Jitka Kupčová: Pane předsedo, mám procedurální návrh. Dovolte mi, vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, abych na žádost ministra spravedlnosti vás požádala o přeřazení bodu 50 - jedná se o vládní návrh zákona, kterým se mění zákon 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 1253, prvé čtení - na konec bloku prvních čtení, a to z toho důvodu, že pan ministr v současné době odůvodňuje návrhy zákonů v Senátu a nemůže se účastnit našeho odpoledního jednání. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano, děkuji paní poslankyni. Slyšeli jste návrh.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento procedurální návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 105 z přítomných 149 bylo 120 pro, 14 proti. Návrh byl přijat.

 

Prosím, paní poslankyně Boháčková.

 

Poslankyně Jarmila Boháčková: Vážený pane předsedo, dovoluji si zpochybnit předešlé hlasování. Hlasovala jsem "ano" a chtěla jsem hlasovat "ne".

 

Předseda PSP Václav Klaus: Měla jste hlasovat ne, nebo chtěla jste hlasovat ne? (Rozruch v sále.) Hlasovala jste ano a chtěla jste hlasovat ne. Paní poslankyně, bereme na vědomí tuto informaci, ale to je všechno, co s ní můžeme udělat. (Značný hluk.)

 

Přicházíme k bodu 50, který jsme zrušili. Dále je

 

51.
Vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu
na úhradu rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2002
/sněmovní tisk 1204/ - prvé čtení

 

Paní poslankyně, já jsem vám zatím nedal slovo. (Poslankyně Boháčková mimo mikrofon: Já nemluvím, já se jen hlásím.)

Zahájil jsem projednávání bodu 51, ale jestli se hlásíte, tak já vám dám slovo, o to nejde. Prosím.

 

Poslankyně Jarmila Boháčková: Vznáším procedurální námitku k minulému hlasování. Zpochybňuji toto hlasování.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ne, paní poslankyně, to nemůžete udělat. Vy můžete říci, že jste obelhala sněmovnu svým minulým vystoupením, že jste se totálně zmýlila, že jste nevěděla, co jste řekla, že vám naočkovali vaši kolegové jinou větu a že tu jste tady teď papouškovala a přednesla. To můžete udělat, ale nemůžete říci to, co jste řekla.

Ne, paní místopředsedkyně, ještě jsem vám nedal slovo, já se ptám paní poslankyně. (Rozruch v sále.) Paní poslankyně, prosím. Dám ještě slovo paní poslankyni.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP