(15.30 hodin)
(pokračuje Rusnok)

Ze schváleného zákona o státním rozpočtu na tento rok vyplývá předpokládaný schodek ve výši 46,2 miliardy korun. Na jeho úhradu se navrhuje vydání státních dluhopisů ve výši 44 miliardy korun a zbývající část bude uhrazena použitím krátkodobých finančních instrumentů na účtech státních finančních aktiv. Doba splatnosti závazků plynoucích z tohoto státního dluhopisového programu je stanovena nejpozději uplynutím 25 let ode dne účinnosti tohoto zákona. Je tomu tak proto, že je nutné přihlédnout i k ostatním závazkům dluhové služby v budoucích letech. Navrhovaný státní dluhopisový program umožní Ministerstvu financí vydat státní dluhopisy na rozpočtovaný schodek státního rozpočtu v roce 2002, které budou mít splatnost delší než jeden rok, a to již v průběhu tohoto kalendářního roku.

Schválení navrhovaného zákona umožní výrazně snížit refinanční riziko financování státního dluhu. To je hlavní důvod, proč vláda tento návrh zákona předkládá.

Jednací řád Poslanecké sněmovny Parlamentu stanoví Ministerstvu financí povinnost navrhnout způsob úhrady rozpočtovaného schodku státního rozpočtu. Předložený návrh zákona tuto povinnost v souladu s jednacím řádem a v souladu se zákonem o dluhopisech plní. Prosím vás proto o posouzení tohoto návrhu a jeho schválení v prvém čtení. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Nechtěl jsem přerušit pana ministra financí, chtěl bych říci, že pan poslanec Frank má opět komentář k předchozímu hlasování. Považuji to za nešťastné, každý by se měl dívat, jak hlasuje nebo nehlasuje.

 

Poslanec Václav Frank: Pane předsedo, omlouvám se, ale zpochybňuji poslední hlasování číslo 107, kde jsem hlasoval proti a ve sjetině mám ano. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Sjetina se nikdy nemýlí, pane poslanče, my to všichni víme, ale jestli si v takovéto vyhrocené situaci nedáme pozor, jak hlasujeme, je to naše vyložená chyba.

 

Dám hlasovat o návrhu pana poslance Franka na zpochybnění.

Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? V hlasování pořadové číslo 108 z přítomných 159 pro 78, proti 33. Návrh nebyl přijat.

 

Prosím zpravodaje pana poslance Kocourka, aby reagoval na vystoupení ministra financí.

 

Poslanec Martin Kocourek: Vážený pane předsedo, vážení páni ministři, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych jako zpravodaj navázal na slova pana ministra a zrekapituloval, že navržený státní dluhopisový program na úhradu rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2002 se váže k zákonu o státním rozpočtu České republiky na rok 2002, kde v § 1 odst. 1 je uvedeno, že k úhradě rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2002 ve výši 46,2 miliardy korun budou vydány státní dluhopisy v rozsahu 44 miliard korun, přičemž zbývající část rozpočtovaného schodku ve výši 2,2 miliardy korun bude uhrazena použitím krátkodobých finančních prostředků na účtech státních finančních aktiv. Tolik citace ze zákona o státním rozpočtu.

Nyní tedy sněmovna stojí před rozhodnutím, zda naplní tento schválený zákon o státním rozpočtu, jinými slovy spíše technickou normu a ještě jinými slovy, že sněmovna tímto rozhodnutím dá svolení k tomu, aby správa státního dluhu byla v případě deficitu státního rozpočtu na rok 2002 zlevněna, neboť střední a dlouhodobé dluhopisy jsou levnějším nástrojem k financování státního dluhu než státní pokladniční poukázky. Jako zpravodaj mohu konstatovat, že tato norma je víceméně technická a je více o tom, jak levně budeme financovat státní dluh vzniklý ze zákona o státním rozpočtu na rok 2002.

Doporučuji, aby sněmovna tento návrh schválila jak ve zrychleném čtení, tak zároveň v prvém čtení.

(Hluk v sále.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu zpravodaji. Táži se, kdo se další hlásí do rozpravy. Nehlásí-li se nikdo, rozpravu končím.

Nyní rozhodneme o tom, zda v jednání budeme pokračovat tak, aby byl s návrhem zákona vysloven souhlas již v prvém čtení. Budeme hlasovat.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1204 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Je zde návrh na odhlášení. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali. Nyní bude několik rychlejších hlasování, myslím, že bez rozprav. Prosím, aby poslanci vydrželi sedět na svých židlích, aby nevybíhali okamžitě nevím kam, aby prostě vydrželi v této místnosti. Není to tak neskutečný požadavek.

 

Budeme hlasovat, zda souhlasíme, aby byl vysloven souhlas již v prvém čtení.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 109 z přítomných 149 pro 93, proti 53. Návrh byl přijat.

 

A nyní zahajuji podrobnou rozpravu. Nikdo se do ní nehlásí, budeme tedy hlasovat o celém návrhu zákona: sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2002, podle sněmovního tisku 1204.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 110 z přítomných 151 pro 96, proti 52. Návrh byl přijat.

 

Myslím, že pan ministr financí si výrazně oddychl. Za něj děkuji těm, kteří hlasovali pro.

 

52.
Vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu jistin státního dluhu
splatných v letech 2003 a 2004
/sněmovní tisk 1263/ - prvé čtení

 

Je zde opět návrh vyslovit souhlas již v prvém čtení. Prosím pana ministra Rusnoka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP