(12.20 hodin)
(pokračuje Krása)

Dovolím si ještě zareagovat na vystoupení pana poslance Jičínského, který hovořil o tom, že tady snad někdo řekl, že personál Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu je nespolehlivý. To tady nikdo neřekl. Hovořil jsem pouze o tom, že byl výrazně snížen počet pracovníků v dokumentační složce. Připomínám to znovu, protože tato slova zde nezazněla a byl bych nerad, aby se doneslo na ÚDV, že by někdo znehodnocoval práci jednotlivých pracovníků ÚDV. To není pravda.

Dámy a pánové, myslím si, že mé závěrečné slovo ozřejmilo většinu výtek, které zde byly řečeny. Ještě ke kolegovi Titzovi. Hovořil o tom, že máme archivní zákon, že občané mají přístup do archivních fondů atd. Chtěl bych znovu připomenout to, co jsem zde řekl. Materiály vzniklé činností bývalé StB ještě nejsou zpracovány, nejsou to tudíž žádné archivní fondy. Nejedná se ani o vynětí některých materiálů z archivních fondů České republiky.

Dámy a pánové, děkuji a věřím, že nepodpoříte návrh na zamítnutí ani návrh vrácení do výboru.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má pan zpravodaj.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, v diskusi vystoupilo celkem 14 poslanců, z toho dva dvakrát, a byly podány dva návrhy. Oba podal pan kolega Jičínský. První návrh zní, že se má zamítnout návrh zákona, druhý návrh je vrátit návrh zákona výboru k novému projednání. Pokud by prošel tento návrh, je podán návrh, aby tento návrh zákona projednal také výbor pro vzdělání, školství a kulturu.

Znovu opakuji: jsou zde dva návrhy: nejprve na zamítnutí, potom vrátit výboru k novému projednání. Žádám hlasovat o těchto návrzích v pořadí, jak byly předloženy.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Na žádost z pléna jsem vás odhlásil. Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Přikročíme k hlasování.

 

Nejprve rozhodneme o vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 98. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 159 pro 78, proti 65. Návrh nebyl přijat.

 

Chci se zeptat, zda někdo zpochybňuje proceduru zvolenou předsedajícím? Pan poslanec Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane místopředsedo, záměrně jsem dal první návrh na zamítnutí. Pokud nebude přijat, potom návrh na vrácení výboru k novému projednání.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Omlouvám se, je to moje chyba. Prohlašuji svévolně předcházející hlasování za zmatečné. Doufám, že nikdo nic nenamítá.

Budeme hlasovat o návrhu tak, jak jej formuloval pan poslanec Jičínský. Nejprve návrh na zamítnutí, nebude-li přijat, potom budeme hlasovat o návrhu na vrácení výboru k novému projednání.

 

Nejprve návrh na zamítnutí.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 99. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 161, pro návrh 73, proti 81. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní rozhodneme o podmíněném návrhu vrátit návrh zákona výboru k novému projednání.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 100. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu? Z přítomných 162 pro návrh 82, proti 66. Návrh byl přijat.

 

Chtěl bych se ještě vypořádat s jedním návrhem kolegy Jičínského, a to je přikázat návrh k projednání školskému výboru. Toto je návrh, o kterém v druhém čtení po obecné rozpravě rozhodnout nemůžeme, ale každý výbor může sám iniciativně jakýkoliv sněmovní tisk projednat a vyjádřit se k němu.

Námitky k hlasování nejsou. Konstatuji, že tento návrh jsme vrátili výboru k novému projednání.

Dalším bodem je bod č. 42. Ještě před tímto návrhem se s procedurálním návrhem hlásí kolegyně Němcová.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové. Dovolte mi vznést jeden procedurální návrh, který by se týkal bodu 43. Prosím vás, abychom mohli tento bod přeložit jako první bod na zítřejší jednání, to je na pátek 15. 3. ráno. Tuto možnou změnu jsem konzultovala se zástupci všech poslaneckých klubů a získala jsem jejich souhlas. Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Prosím ještě zopakovat návrh.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Jedná se o to, že bychom bod č. 43, tisk 1090, přesunuli jako první bod na pátek 15. 3.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Paní kolegyně, na úvod jednání sněmovny jsme řekli, že každý bod, který bude vyřazen z řádného pořadí, bude zařazen až na konec příslušných tisků. Stejně tak jsme rozhodli v případě bodu 39. Navrhuji zařadit na závěr bloku druhých čtení. Když udělám jednu výjimku, musím potom udělat desítky dalších. Zkuste mi pomoci, prosím.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Domnívali jsme se, že druhá čtení mohou být skončena dnes. Jde nám o to, získat čas do zítřejšího rána, protože probíhají ještě jednání s některými zástupci nadací. Domnívám se, že by bylo vhodné, abychom tyto názory mohli případně promítnout ve druhém čtení do pozměňovacích návrhů, které jedině mohou zaznít. Proto prosím o odklad na zítřejší ráno.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře, zavřu oči, zacpu si uši a nos a nechám hlasovat. Pan kolega Vlček se hlásí.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Pane předsedající, připojuji se k paní poslankyni. Doplnil bych k tomu ještě bod č. 44, aby to bylo současně.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Chtěl jsem paní kolegyni Němcové doporučit, zda by to mohla formulovat: na konec druhých čtení, nejdříve zítra ráno první bod. Tím by to bylo v souladu se vším.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Jste brilantní manipulátor, pane poslanče. Myslím, že je to optimální návrh - oba dva body 43 a 44 zařadit na konec bloku druhých čtení, nejdříve jako první body zítra ráno.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 101. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Z přítomných 158 pro návrh 114, proti 3. Návrh byl přijat, body byly přesunuty.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP