(Jednání pokračovalo v 14.03 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, jsou tři minuty po druhé hodině, tedy čas, kdy bychom měli pokračovat v našem jednání, tentokrát v jeho odpolední části.

Avizuji, že v rámci odpoledního programu jednání Poslanecké sněmovny se budeme zabývat těmito body v tomto pořadí: nejprve to bude bod č. 26, potom body 33, 34, 35, 36 a body další v přesném pořadí, tak jak jdou za sebou. Jedinou výjimkou je tedy pevně zařazený bod, kterým je bod č. 26.

Hlásí se pan kolega Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené kolegyně a kolegové, velmi se omlouvám, ale prosím přeřadit bod č. 36, což je vládní návrh zákona o dobrovolnické službě, na konec druhých čtení, protože se ještě zpracovávají nějaké pozměňující návrhy. Je to pouze technický problém. Děkuji vám za pochopení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, takže bod 36 na závěr druhých čtení. Myslím, že je to v souladu s dohodou, kterou jsme učinili, že body, které se vyjímají z pořadí, se zařazují automaticky na závěr, v tomto případě na závěr druhého čtení. Je to procedurální návrh, o kterém rozhodneme teď hned bez rozpravy. Jde o přesun bodu 36 na závěr bloku druhých čtení návrhů zákonů.

Prosím, abyste se zaregistrovali svými identifikačními kartami, neboť nám k nezbytně nutnému minimu 67 přítomných ještě několik kolegyň a kolegů chybí.

 

Zahájil jsem procedurální hlasování s pořadovým číslem 85 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto procedurálnímu návrhu?

Z přítomných 98 pro návrh 85, proti 5. Návrh byl přijat.

 

Nikdo další se nehlásí, proto přikročíme k projednávání bodu č. 26. Tím je

 

26.
Vládní návrh zákona o stanovení obcí s pověřeným obecním úřadem
a stanovení obcí s rozšířenou působností
/sněmovní tisk 1159/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministra vnitra Stanislav Gross.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, návrh zákona, jehož název přednesl pan místopředseda Langer, je jeden z klíčových - možná nejdůležitějších - zákonů souvisejících s druhou etapou reformy veřejné správy. Spolu se zákonem o přesunu působností ze stávajících okresních úřadů na územní samosprávné celky je to skutečně pilíř druhé etapy reformy.

Tento návrh, který Poslanecká sněmovna projednala v prvém čtení a postoupila k dalšímu jednání, stanoví obce s rozšířenou působností, které by měly z větší části převzít stávající agendy, které vykonávají okresní úřady.

Co se týče obcí s pověřeným obecním úřadem, tak těchto se ten zákon týká spíše z hlediska pozitivního, tj. větší právní jistoty, kterou tyto obce budou mít. Doposud jsou určeny vyhláškou Ministerstva vnitra č. 349/2000, o stanovení sídel a správních obvodů pověřených obecních úřadů, ve znění vyhlášky č. 437/2000 Sb.

Stanovením obcí s rozšířenou působností je sledován jeden ze základních cílů reformy veřejné správy, tzn. přiblížení výkonu těch agend, které se dnes na okresních úřadech vykonávají, které mají bezprostřední vazbu na životy lidí, tzn. jsou nejčetnější z hlediska požadavků občanů České republiky.

Zde je nutno říci, že v okamžiku, kdy by nedošlo ke shodě v tom, že by mělo dojít k rozšíření počtu center, kde jsou tyto agendy vykonávány, z toho současného počtu center v sídlech dnešních okresních úřadů, tak by tento jeden ze základních cílů pozbyl smysl, resp. nebyl by naplněn.

Nově určené obce s rozšířenou působností včetně vymezení působností, které budou vykonávat, jsou obsaženy v novele zákona o obcích.

Co se týče kritérií, která byla v průběhu přípravy zákona stanovena, bylo o nich hodně diskutováno, a to jak na stránkách nejrůznějších novin, tak i zde v Poslanecké sněmovně na výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, tak i při některých otevřených zasedáních, kde jsme se setkávali se starosty.

Jen pro pořádek zopakuji, že jedním ze základních kriterií, které bylo vzato, možná úplně to nejhlavnější, ale nikoli jediné, byla velikost správního obvodu, kterou budou tyto jednotlivé obce vykonávat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP