(12.40 hodin)
(pokračuje Klaus)

Nyní jsme u bodu 32. Znovu pan ministr Gross, potom bude polední přestávka a zasedání organizačního výboru.

 

32.
Vládní návrh zákona o právu shromažďovacím a o změně některých dalších zákonů
(zákon o právu shromažďovacím)
/sněmovní tisk 1163/ - druhé čtení

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, já se obávám, že i v tuto chvíli budu mluvit velmi stručně. Ne že bych chtěl rezignovat na obhajobu toho, že je zapotřebí udělat určité změny v oblasti právní úpravy shromažďování, nicméně vím, že projednávání tohoto zákona ve výborech bylo poměrně bouřlivé. Vím, že ústavně právní výbor jako garanční výbor pověřil pana poslance Matulku jako zpravodaje, aby předložil návrh na odročení projednávání tohoto bodu do doby, než ústavně právní výbor projedná některé náměty. Takže já se obávám, že by bylo poměrně zbytečné, kdybych v tuto chvíli vedl úvodní řeč, když vím, že bude následovat tento návrh na základě usnesení výboru.

Vzhledem tomu, jak projednávání probíhalo, já ten návrh budu podporovat. Myslím si tudíž, že je velmi pravděpodobné, že ten návrh bude schválen.

V tuto chvíli bych se tedy vzdal úvodního slova, počkal bych na vystoupení zpravodaje, zda tuto úlohu splní, dostaví-li se pan poslanec Matulka, jako že zde je, a pak bychom měli celý problém pro tento okamžik vyřešen.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já tady mám dva zpravodaje - poslance Křečka jako zpravodaje petičního výboru, ten si čte svůj oblíbený deník, bulvární deník Super, a neslyšel přesně, co jsem říkal. Zpravodaj petičního výboru. (K poslanci Křečkovi:) Pane poslanče, kdybyste to nevěděl, jednáme o bodu 32, jde o návrh zákona o právu shromažďovacím.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Já se omlouvám. pane předsedo. Kolegové a kolegyně, vážený pane předsedo, petiční výbor projednal tento zákon a navrhuje jeho zamítnutí.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Matulka.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Pan ministr mi víceméně ušetřil zpravodajskou zprávu, neboť upozornil, na čem se ústavně právní výbor usnesl. Ústavně právní výbor na své schůzi 27. února přerušil projednávání vládního návrhu zákona o právu shromažďovacím a současně mě pověřil, abych na schůzi Poslanecké sněmovny požádal o odročení projednávání druhého čtení tohoto návrhu do příští schůze v Poslanecké sněmovně, čili v rozpravě tak učiním.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dobře. Já dám nejdříve hlasovat o návrhu na odročení na příští schůzi. (Reakce poslance Matulky z místa: Návrh musí padnout v rozpravě.) V rozpravě, já vím, ale už to tady všechno běželo, nejdříve to uvedl pan ministr vnitra. Končím zpravodajské zprávy a otevírám obecnou rozpravu. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Já vám děkuji, pane předsedo, za vstřícnost, ale je to opravdu návrh, který musí padnout v rozpravě. Činím tedy návrh na odročení projednávání druhého čtení do příští schůze Poslanecké sněmovny.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Navrhujete vyřadit z této schůze sněmovny. Tak bych to nazval přesně.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Pane předsedo, navrhuji odročit druhé čtení do příští schůze Poslanecké sněmovny. To je regulérní návrh podle jednacího řádu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dobře. Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 84 z přítomných 139 poslanců 109 pro, 11 proti. Návrh na odročení byl přijat.

 

Polední přestávka. Začínáme ve 14 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 12.44 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP