(12.30 hodin)
(pokračuje Kohlíček)

Za páté. V § 18 se za písmeno b) vkládá nové písmeno c), které zní: c) je-li občanem Slovenské republiky.

Za šesté. V § 19 odst. 1 písmeno c) se na konci čárka nahrazuje středníkem a doplňují se slova "to neplatí, jde-li o občana Slovenské republiky".

Za sedmé. V § 19 odst. 1 písmeno d) se na konci čárka nahrazuje středníkem a doplňují se slova "to neplatí, jde-li o občana Slovenské republiky".

Za osmé. V § 19 odst. 1 písmeno e) se na konci čárka nahrazuje středníkem a doplňují se slova "to neplatí, jde-li o občana Slovenské republiky".

Za deváté. V § 108 odst. 1 se za písmeno e) doplňuje nové písmeno f), které zní: f) občanský průkaz občana Slovenské republiky.

Za desáté. V článku V. Účinnost se za odstavec 1 vloží nový odstavec 2, který zní: (2) Novelizační body 1 až 8 - v textu novely budou označeny odpovídajícími čísly - pozbývají účinnosti ke dni vstupu Smlouvy o přistoupení České republiky do Evropské unie v platnost. Dosavadní odstavec 2 se označuje jako odstavec 3.

Za jedenácté. V § 64a se dosavadní text označuje jako odstavec 1 a doplňuje se nový odstavec 2, který zní: (2) Povolení k pobytu se neuděluje občanu Slovenské republiky po dobu studia (§ 64) v České republice; občan Slovenské republiky se po dobu studia (§ 64) v České republice považuje za cizince s povoleným trvalým pobytem.

Vážený pane předsedo, děkuji za pozornost, to jsou všechny mé návrhy.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Jako druhý přihlášený do podrobné rozpravy je pan poslanec Máče.

 

Poslanec Miroslav Máče: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, mé pozměňovací návrhy se týkají otázky blokového řízení. Cílem toho, co předkládám, je v rámci blokového řízení urychlit a zjednodušit vyřizování méně závažných porušení povinností stanovených zákonem především u obyvatelů (?). V těchto případech odstraňuje dlouhé správní řízení a případné následné vymáhání pokut. Jde o porušení, která v současné době nejsou pro svou malou závažnost a s ohledem na pracnost řízení řešena vůbec.

Následující text se tedy týká § 157, kde se odstavce 5 a 7 zrušují a dosavadní odstavec 6 se označí jako 5. Za § 157 se vkládá § 157a a 157b s následujícím zněním:

§ 157a:

1. Správní delikt, kterého se dopustí ubytovatel, lze projednat uložením pokuty v blokovém řízení, jestliže se jedná o méně závažné porušení povinnosti, správní delikt je spolehlivě zjištěn a ubytovatel pokutu na místě zaplatí.

2. V blokovém řízení o správním deliktu lze uložit pokutu do výše 5000 Kč.

3. K uložení a vybrání pokuty použije policie bloky k ukládání pokut, dále jen pokutové bloky, používané v blokovém řízení o přestupcích.

4. Policie na pokutovém bloku vyznačí komu, kdy a za jaké porušení povinnosti byla pokuta uložena.

5. Pokutový blok platí jako stvrzenka o zaplacení pokuty na místě v hotovosti.

6. Proti uložení pokuty v blokovém řízení se nelze odvolat.

Další je § 157b:

1. Při projednávání přestupků v blokovém řízení postupuje policie podle zvláštního právního předpisu.

2. V blokovém řízení o přestupku lze uložit pokutu do výše 3000 Kč.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Táži se, kdo se další hlásí do podrobné rozpravy. Nehlásí-li se nikdo, rozpravu končím, a tím končím projednávání bodu 25.

Dostáváme se k bodu 29, kterým je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 1157, druhé čtení. Prosím pana ministra vnitra Grosse.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Pane předsedo, mám pocit, že jsme před poměrně krátkou chvílí schválili změnu pořadu, kde došlo ke změnám v těchto bodech, takže by bylo dobré, kdyby navrhovatel upřesnil, jak to bylo schváleno a který bod by se měl nyní projednávat.

 

Předseda PSP Václav Klaus: To máte pravdu, bod 29 byl přesunut jako druhé čtení, takže to beru zpět.

Prosím pana poslance Martínka.

 

Poslanec Radko Martínek: Pane předsedo, z těch zákonů nebyla pouze přesunuta třicítka, což znamená, že by nyní měla přijít na řadu třicítka, což je sněmovní tisk 1158.

 

Předseda PSP Václav Klaus: To považuji za naprosto mimořádné. Tedy bod 30.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Pane předsedo, já vidím, že z reformy veřejné správy jste zmaten i vy, ale je to jeden ze zákonů, který se na to vztahuje. Nicméně po projednání ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí akceptuji návrh tohoto výboru, aby zákon o hlavním městě Praze nebyl projednáván jako celek a aby věci, které je nutné promítnout do reformních zákonů, se udělaly formou pozměňovacích návrhů, z čehož vyplývá můj návrh, pane předsedo, abychom v tuto chvíli vyřadili bod 30, tedy projednávání sněmovního tisku 1158, z programu s tím, že ho vezmeme zpět poté, co mi k tomu dá mandát vláda. Čili nyní vyřadit z programu, o čemž se musí hlasovat.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano, o vyřazení z programu se musí hlasovat. Já vás tedy odhlásím. Ale nevidím zde pana ministra Rusnoka, pokud jde o bod 31.

 

Vážení kolegové, dám nyní hlasovat o vyřazení bodu 30 o hlavním městě Praze podle návrhu pana ministra Grosse.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 82 z přítomných 118 poslanců hlasovalo pro 117 a nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat.

 

Nyní dávám slovo panu poslanci Martínkovi.

 

Poslanec Radko Martínek: Pane předsedo, velmi se omlouvám, protože tentokrát je to moje chyba. V návrhu, který jsem uvedl, jsem zapomněl na zákon 1151, což je bod 31, takže prosím, aby sněmovna přesunula projednávání tohoto návrhu zákona jako pátý bod na příští úterý za již schválené čtyři body, které jsme dali jako první až čtvrtý bod na projednávání.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Slyšeli jsme procedurální návrh.

 

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 83 z přítomných 124 poslanců hlasovalo pro 80 a 36 proti. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP