(11.40 hodin)

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Fakticky ministr vnitra, poté ještě pan poslanec Grulich. Ještě jednou opakuji, že nemáme žádný otevřený bod a právo vystoupit mají pouze ministři a lidé s předností. Prosím.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Za prvé řeknu, že nejlepší předvolební agitka jsou skutky, a myslím si, že komu jde o skutky, tak nepotřebuje dělat žádné šaškárny anebo hysterické reakce, když zjistí, že udělal chybu. To je jedna poznámka. A druhá poznámka. Já prostě nechápu, proč by na galerii nemohli být lidé, kterých se týká projednávaný bod. Proč této sněmovně nevadilo, když tam byli kampeličkáři, a byla jich tam plná galerie a nikoho nenapadlo se proti tomu ozvat. Proč nikoho nenapadlo se ozývat, když tam byli odboráři, když se projednával zákoník práce? Jaký je rozdíl mezi člověkem, který pracuje v bezpečnostním sboru, a člověkem, který pracuje v některé jiné oblasti, protože jsou věci, které se ho prostě týkají. Nechápu tuto logiku. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pane poslanče Payne, už vám nedám slovo. Řekl jsem, že není otevřený bod. Buď máte procedurální návrh, jinak vám odeberu slovo. Ale předtím se hlásí s faktickou poznámkou pan poslanec Grulich.

 

Poslanec Václav Grulich: Dámy a pánové, je to faktická poznámka na vystoupení místopředsedy sněmovny Langera, který si nepřeje dělat předvolební agitku. Byl to pouze a jedině on, kdo se tady obrátil na přítomné policisty s povolebním slibem. Tak jak je to s tou předvolební agitkou? To za prvé.

A za druhé. Jako ministr vnitra jsem si k projednávání příslušných zákonů vždycky zval experty a zodpovědné funkcionáře z příslušných odborů, tj. i z Policejního prezidia, aby se v případné diskusi k podání námitek mohli vyjádřit, abychom mohli různé problémy dopracovat. Nevidím na tom nic špatného a nevím, proč by si tito lidé na projednávání takovéhoto zákona měli brát svou dovolenou. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Definitivně jsem ukončil projednávání tohoto bodu. (Velký hluk v sále.)

Paní místopředsedkyně Petra Buzková.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane předsedající, musím vás upozornit na to, že jste se dopustil při řízení schůzi některých pochybení. První pochybení bylo, že jste vůbec nechal hovořit pana poslance Payna, který v tuto chvíli, v době, kdy se nekonala rozprava, nemohl vystoupit s faktickou poznámkou, protože faktická poznámka podle jednacího řádu dává možnost poslanci reagovat na průběh rozpravy. V době, kdy se rozprava nekoná, nelze na průběh rozpravy reagovat. Stejně tak byla chyba, že mohl vystoupit pan poslanec Grulich a všichni případní další, kteří nemohou hovořit bez přednostního práva, které jim dává jednací řád. To znamená, že jsem přesvědčena o tom, že v tuto chvíli nemůžete, pane předsedající, dát slovo k faktické poznámce ani panu poslanci Paynovi, ani komukoliv dalšímu, protože, jak již jsem řekla, rozprava se nekoná. V tuto chvíli mohou diskutovat pouze předsedové poslaneckých klubů, ministři anebo další členové, kterých se týká možnost přednostního vystoupení podle jednacího řádu. Pakliže nikdo z nich nebude chtít diskutovat, myslím, že by bylo třeba začít projednávat další bod.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážení, převezmu toto místo a opravdu končím tuto debatu.

Než se dostaneme k bodu 23, tak mi dovolte, abych na galerii uvítal velmi cenného a vzácného návštěvníka naší Poslanecké sněmovny - náš olympijský vítěz Aleš Valenta nás přišel pozdravit. (Potlesk.) Jsem velmi rád, že mezi nás přišel, aby viděl, co tato instituce dělá. Možná že je škoda, že tady nebyl v předcházejících minutách, možná že by to pro něho bylo zážitkem. Byl sice u mě v kanceláři, ale televizní monitor jsme měli ztlumený, takže nebylo přesně jasné, o čem tady probíhala debata. Takže ho skutečně mezi námi vítám a prosím, abychom se všichni zase začali věnovat svým normálním aktivitám.

Než dojdeme k bodu 24, tak bych velmi prosil, abychom zklidnili atmosféru v sále.

Vidím, že se tady hlásí s nějakou mimořádnou poznámkou pan poslanec Martínek.

 

Poslanec Radko Martínek: Pane předsedo, nebudu mít poznámku k tomu, co se tady předtím odehrávalo. Já bych si dovolil procedurální návrh, a sice dovoluji si navrhnout v souvislosti s tím, že budeme projednávat po obědě sněmovní tisk 1159 ve druhém čtení, body na příští úterý. To je tuším 19. března. Jako první bod bylo zařazeno třetí čtení tohoto zákona. Podle nynějšího schváleného pořadu je to bod 26. Vzápětí jako druhý bod programu by byl sněmovní tisk 1156 - zákon o obcích. Je to bod 28. Jako bod třetí by byl tisk 1157 - zákon o krajích, bod 29, a jako čtvrtý bod tisk 1160, nyní bod č. 27.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Navrhujete to na středu, nebo na úterý? (Na úterý jako první, druhý, třetí a čtvrtý bod.) Je zde procedurální návrh, abychom body 26, 28, 29 a 27 v tomto pořadí probírali jako první čtyři body v úterý příští týden. Dívám se, jestli je toto možné. Pane kolego, jestli se nemýlím, tak ty další body ještě neprošly druhým čtením. Takže nevím, proč je chcete předurčovat. Prošel jen tento jediný.

 

Poslanec Radko Martínek: Ten důvod je, pane předsedo, proto, že záleží na tom, jak bude schválen či neschválen ten první zákon, který budeme dneska probírat ve druhém čtení a potom ve třetím čtení, a teprve potom se dají probírat ty ostatní zákony. To je ten důvod.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dám hlasovat o tomto vašem návrhu. Kdo je pro tento procedurální návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 77 z přítomných 173 poslanců 87 pro, 43 proti. Návrh byl přijat přesně o ten jeden podstatný hlas.

 

Pan ministr vnitra.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, vzhledem k tomu, jak jsme dopadli u předchozího bodu, tj. návrhu zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, bylo by asi dobré vyřadit bod 23, to je vládní návrh zákona, který s tím souvisí. Nemohu ho vzít zpět, protože k tomu v tuto chvíli nemám mandát vlády, ale vyřadit z programu ho nepochybně můžeme.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dám tedy nejdříve hlasovat o tomto vyřazení z programu navrhovaném panem poslancem Grossem. Nevím, jestli jste všichni vnímali, o čem hlasujeme.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 78 z přítomných 173 bylo 139 pro, 4 proti. Bod číslo 23 byl vyřazen z pořadu této schůze.

 

Hlásí se pan poslanec Svoboda.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP