(11.30 hodin)
(pokračuje Gross)

To chceme riskovat? Já si myslím, že je to nezodpovědné.

A ještě jedna věc ve vztahu k reorganizaci zpravodajských služeb. Každá reorganizace zpravodajských služeb bude muset být provedena zákonem. Nelze zrušit Úřad pro zahraniční styky a informace bez zákona, nelze změnit působnost Bezpečnostní informační služby bez zákona, nelze reorganizovat Vojenské zpravodajské služby kromě působnosti v rámci Ministerstva obrany bez změny zákona. Samozřejmě, že když bude dělána změna tohoto zákona, může tento zákon řešit i služební poměry lidí, kteří slouží u těchto služeb. To přece není žádný problém. Takže tento argument neexistuje, pokud budeme chtít vážit skutečné argumenty.

Závěrem musím říci, že mě mrzí průběh rozpravy, protože vystoupí-li v obecné rozpravě dva diskutující, kteří vystoupí s takto striktním stanoviskem, a nikdo jiný a všichni ostatní by chtěli hlasovat pro návrh na zamítnutí, tak si myslím, že to nemůže být v rámci bezpečnostních sborů v České republice vykládáno jinak než jako nechuť Poslanecké sněmovny řešit problém, který tady řadu let je. Je mi líto.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane ministře. O slovo požádal místopředseda sněmovny pan Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedající, členové vlády, kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, že byla již ukončena rozprava a pan ministr vystoupil se závěrečným slovem, nemůže na jeho vystoupení reagovat nikdo jiný než ten, kdo má ze zákona o jednacím řádu k tomu oprávnění. V tuto chvíli jsem to já jako místopředseda Poslanecké sněmovny.

Chtěl bych zareagovat na závěrečné slovo pana ministra třemi poznámkami.

Poznámka první. Špatnou práci kohokoliv je možné hájit, ale není možné obhájit, a v žádném případě to není možné obhájit zvýšeným hlasem a emocionálními, nikoliv racionálními argumenty. To je první vzkaz, první reakce panu ministrovi.

Druhá reakce. V obecné rozpravě jsem vystoupil já, vystoupil předseda výboru pro obranu a bezpečnost a pan ministr toto vystoupení zhodnotil slovy, že nám nerozumí. Poznámka druhá tedy zní: to je váš problém, pane ministře, že nám nerozumíte, a dodávám, že to není jediná věc, které nerozumíte, a prokázal jste to již několikrát.

Třetí poznámka o tom, jaký je či není k přijetí nebo nepřijetí tohoto zákona signál. Je to signál a je to signál pro přítomného policejního prezidenta, pro příslušníky policie, kteří jsou zde na galerii, je to signál o tom, že to, co vám pan ministr načmáral za několik málo měsíců, nestojí za nic, a že to, co načmáral on, my budeme schopni předložit v podstatě vyšší kvalitě po volbách. A můžete si tím být jisti.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane místopředsedo. Táži se pana zpravodaje, zda hodlá vystoupit se závěrečným slovem. Není tomu tak.

Než otevřeme podrobnou rozpravu, je tady návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona již v obecné rozpravě. Já vás všechny odhlásím a žádám vás o novou registraci a budeme hlasovat o tomto návrhu, který je v usnesení výboru pro obranu a bezpečnost, a zopakoval jej i pan poslanec Nečas.

Všechny příchozí žádám, aby se zaregistrovali. Byli jsme odhlášeni tak, abychom neměli komplikace s křížky na výsledcích.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 76 z přítomných 176 poslanců pro 89, proti 85. Návrh byl přijat.

 

Počkáme na kontrolu. Nejsou připomínky k hlasování? Hlasování proběhlo podle pravidel. Takže mi nezbývá nic jiného, než konstatovat, že jsme návrh tohoto zákona ve druhém čtení při obecné rozpravě zamítli.

O slovo se hlásí ministr vnitra, poté s technickou poznámkou pan poslanec Payne. Prosím, pane ministře.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Dámy a pánové, asi nečekáte, že za výsledek tohoto hlasování poděkuji, ale myslím si, že by bylo dobré, aby si všichni kolegové v této sněmovně ještě jednou uvědomili, o čem hlasovali, a popřemýšleli si o tom doma. Chtěl bych poděkovat i jednomu poslanci komunistické strany za to, jak hlasoval, protože to bylo výborné.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane ministře. Pan poslanec Payne.

 

Poslanec Jiří Payne: Pane předsedající, já musím upozornit na vážné bezpečnostní riziko této sněmovny. V této sněmovně se nacházejí příslušníci uniformovaných sborů, ozbrojených sborů. Ti nemají za normálních okolností přístup do této sněmovny. Sem mají přístup občané. Pokud tito lidé sem přišli ve svém volném čase a nemají teď pracovní dobu, pak mohou přijít v civilu a musí přijít v civilu. Jestli přišli v uniformě, někdo jim k tomu musel dát rozkaz. Prosím pana ministra vnitra, aby vysvětlil, kdo dal těmto lidem rozkaz obsadit sněmovnu. Sem za normálních okolností ozbrojené složky nemají přístup.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Já požádám tedy o vysvětlení pana ministra Grosse.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Za prvé by bylo dobré, kdyby pan poslanec Payne si uvědomil, v jakém roce žijeme. Ministr vnitra nedává žádné rozkazy. To již náš právní řád nezná u ministra vnitra. Za druhé, co se týče příslušníků Policie České republiky, příslušníci Policie České republiky mohou chodit v uniformě i mimo službu a já jsem rád, když chodí v uniformě mimo službu, protože každý příslušník policie mimo službu v uniformě působí také jako preventivní prvek na ulici.

Jinak co se týče toho, že se přišli zajímat o zákon, který se jich bytostně dotýká, tak žádný příkaz ode mne - ne rozkaz - k tomu neměli.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pane poslanče, nemáme bod otevřený. Já vám ještě samozřejmě dám možnost reagovat.

 

Poslanec Jiří Payne: Žádám pana ministra vnitra, aby ověřil, že všichni tito uniformovaní lidé, kteří jsou zapsáni na vrátnici, mají dnes dovolenou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pan místopředseda Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, já z toho skutečně nechci dělat kovbojku. Co si myslím, že nepatří do této Poslanecké sněmovny, je brát si za rukojmí policisty, vyhrožovat jimi tím, že v okamžiku, když neschválíme nějaký zákon, že se to na nich nějakým negativním způsobem může podepsat, a zejména dělat si v rámci vystoupení o vážném návrhu předvolební agitku. Já bych byl velmi rád, opravdu bych byl velmi rád, kdyby každý, kdo sedí na této galerii, kdo nosí uniformu, na kterou by měl být právem hrdý, za kterou by měl být právem a dobře odměňován, si toto uvědomil - že jediné, co zde předvádí pan ministr vnitra, je předvolební agitka s cílem vás ohloupit.

 

Místopředseda PSP František Brožík: O slovo se přihlásil předseda poslaneckého klubu KSČM Vojtěch Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Vážená vládo, paní a pánové, Komunistická strana Čech a Moravy je demokratickou stranou a já nemám právo už podle ústavy nařídit komukoliv ze svého klubu, aby hlasoval proti svému svědomí. Já to neudělám ani vůči Daliboru Matulkovi, i když mě to může osobně mrzet.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP