Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
13. února 2002 v 9.02 hodin

Přítomno: 178 poslanců

 

Místopředseda PSP František Brožík: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci - z vlády bohužel nemohu přivítat nikoho - teď ale vchází pan ministr Schling, takže vážený pane ministře, vážený pane předsedo Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, zahajuji desátý jednací den 46. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás na ní srdečně vítám.

Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami a případně mně oznámili, kdo žádá nebo má vydanou náhradní kartu. První takové sdělení předložil pan poslanec Ondruš, který má náhradní kartu č. 22.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: Brtnický Jiří - zdravotní důvody, Grulich Václav - lázeňské léčení, Hanačíková Ivana - hospitalizace, Mihaličková Monika - zdravotní důvody, Václav Klaus - zahraniční cesta, Michal Kraus - zahraniční cesta, Křeček Stanislav - důležité jednání mimo Prahu, Vojíř Oldřich - zahraniční cesta, Benda Marek, Exner Václav, Pícl Václav, Výborný Miloslav - pracovní cesta do Norska, a paní poslankyně Zdeňka Stránská - od 9.30 hodin nástup na zdravotní výkon a poté hospitalizace.

Z vlády jsou dnes omluveni: premiér vlády Miloš Zeman - zahraniční služební cesta, ministr Bureš Jaroslav - přijetí zahraniční delegace, Grégr Miroslav, místopředseda vlády - rekonvalescence, Kužvart Miloš - zasedání řídicího programu OSN pro životní prostředí a globálního fóra ministrů životního prostředí.

Určili jsme si, že dnes projednáme nejdříve bod č. 177, kterým je zpráva předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Potom budeme pokračovat v mezičase prvním čtením návrhů zákonů, to znamená, že bychom dokončili návrh Petra Matějů na vydání zákona o změně financování studia na vysokých školách a poté bychom se věnovali návrhu zákonů ve třetím čtení. Já jsem vás včera před ukončením schůze informoval o bodech, které bychom měli projednávat, ale neměl jsem v té době ještě přehled o rozdaných pozměňovacích návrzích, takže body 147 a 148, které jsem avizoval jako první ve třetím čtení, nemohou být projednávány, protože jsme pozměňovací návrhy obdrželi včera, těsně před 19. hodinou, to znamená, že budeme tyto dva zákony projednávat nejdříve zítra od 11 hodin.

Budeme pokračovat body 150 a 151 atd. Před polední přestávkou jsou pevně zařazeny body 175, 174 a 176, což jsou druhy voleb - volba do Rady České televize, do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a do Rady Českého rozhlasu.

Odpoledne projednáme ve 14 hodin bod 158 a poté budeme pokračovat ve třetím čtení návrhů zákonů podle schváleného pořadí. Od 16 hodin se vrátíme k návrhům zákonů v prvém čtení.

 

Přistoupíme tedy k projednávání bodu 177, kterým je

 

177.
Zpráva předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání o její odpovědnosti
za dodržování právních předpisů v oblasti rozhlasového a televizního vysílání a podmínek
stanovených v rozhodnutí o udělení licence u provozovatelů televizního vysílání s licencí

 

Souhlas s účastí předsedy pana Muchky při projednávání byl vysloven již 13. 12. 2001 - ještě jednou ho mezi námi vítám. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan kolega Cyril Svoboda, který právě vchází do dveří. Je prvním přihlášeným do rozpravy a já ho požádám, aby se dobrovolně ujal funkce zpravodaje k tomuto projednávanému bodu.

Tuto zprávu jsme začali projednávat 13. prosince minulého roku, kdy jsme po vystoupení předsedy rady vedli všeobecnou rozpravu a jednání jsme přerušili. 19. prosince jsme projednávání opět přerušili, a to před ukončením všeobecné rozpravy.

Dříve než budeme pokračovat, chci upozornit ty poslance, kteří přednesli své návrhy ve všeobecné rozpravě, aby si uvědomili, že tyto návrhy budou muset přednést ještě jednou, a to v podrobné rozpravě, a to jejich návrhy na usnesení.

Budeme tedy pokračovat ve všeobecné rozpravě a já se táži, kdo se do této rozpravy hlásí. Pokud se nikdo nehlásí, tak všeobecnou rozpravu uzavírám a požádám, zda jsou závěrečná slova k této rozpravě. Zřejmě nejsou, takže otevřeme podrobnou rozpravu a táži se, kdo se hlásí do podrobné rozpravy. Pan poslanec Miloslav Kučera st., poté pan Cyril Svoboda a poté Vladimír Mlynář.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, vážený pane předsedo, já vystupuji v podrobné rozpravě pouze z jednoho jediného důvodu, a to, abych přednesl návrh na usnesení: "Poslanecká sněmovna bere zprávu předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání na vědomí."

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Nyní pan poslanec Vladimír Mlynář.

 

Poslanec Vladimír Mlynář: Vážený pane předsedo, vážení kolegové, navrhuji rovněž usnesení: "Poslanecká sněmovna nesouhlasí s předloženou zprávou předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání."

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Nyní pan kolega Cyril Svoboda.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, připojuji se pouze k návrhu kolegy Vladimíra Mlynáře, protože vychází, jak jsem řekl i v několika svých vystoupení na toto téma, z dopisu předsedy vlády, kdy předseda vlády v písemné odpovědi na moji interpelaci potvrzuje, že odpovědnost, která tu je v těchto arbitrážích za stát, leží na Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Jestliže by Poslanecká sněmovna vyslovila s touto zprávou souhlas, pak by de facto souhlasila s celou činností Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, ačkoli jak potvrzuje předseda vlády ve svém dopisu, je jasné, že tato odpovědnost rady je. My jsme obě dvě arbitráže prohráli a nyní probíhá řízení o náhradě škody, kde potvrzuje pan předseda vlády, že může být vysouzena částka proti České republice ve výši až 500 mil. dolarů s příslušenstvím (?), což je v českých korunách přes 20 mld. korun.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP