(10.10 hodin)
(pokračuje Rusnok)

Z něho cca 2,5 mld. dolarů bylo vyřešeno zde diskutovanou deblokační operací a zbývá zhruba 1,1 mld. dolarů. Podstatnou část zbývající částky jak v minulosti, tak zejména v současnosti řešíme dovozem armádou vyžádaných náhradních dílů požadovaných do budoucna: strojů typu vrtulníků, přepravních letounů atd.

Není pravda, že česká vláda nezvažovala a nerealizovala jiné možnosti. Probíhají i jiné zbožové operace - jaderné palivo do Dukovan, některé kolejové prostředky atd. atd. Celá ta věc byla nedávno diskutována v novinách při poslední návštěvě představitelů ruského ministerstva financí. Není pravda, že vláda nezvažovala jiné alternativy.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Slovo má pan kolega Kühnl, ale ještě předtím s faktickou poznámkou pan poslanec Payne.

 

Poslanec Jiří Payne: Je pozoruhodné, když vláda vzkazuje něco poslancům přes média v době návštěvy nějakého zahraničního hosta. Očekával bych, že se vláda ke svému parlamentu bude chovat tak, že mu předloží písemnou informaci o alternativách, jaké možnosti zvažovala a pro jakou možnost se rozhodla a proč. Vláda se takto k tomuto parlamentu nechová.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan poslanec Kühnl je zatím posledním přihlášeným do rozpravy.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, doplnil bych ještě pár slov na základě toho, co zde ještě znovu sdělil pan ministr Rusnok, ale také pan premiér. Konstatuji tedy a rád bych, aby to bylo řečeno jasně, ale rozumím tomu tak, že obě smlouvy vláda nebo Ministerstvo financí utajily ve stupni přísné tajné. To tedy musely být opravdu strašné smlouvy. Jejich poskytnutí poslancům, kteří jsou prověřeni na tento stupeň utajení, není zveřejněním. To je přeci samozřejmé, že osoba, která je prověřena na stupeň přísně tajné, má přístup k takovýmto smlouvám - obecně má taková osoba přístup k dokumentům, které jsou utajeny v tomto stupni. A jakkoliv nabídku poskytnout tyto smlouvy alespoň těmto poslancům vítám, neřeší to problém. Ty pochybnosti, a já jsem připraven souhlasit s panem ministrem Rusnokem, že třeba neoprávněné, vznikají právě tím, že smlouvy zůstávají kompletně utajeny. Utajení vyvolává spekulace, ať již oprávněné, nebo neoprávněné.

Pokud jde o vyjádření pana ministra, že těch 22,2 % je velmi slušným výnosem, já to potvrzuji. To je skutečně pravda a byl bych rád, aby se zveřejněním smluv prokázalo, že toto mohu říci s definitivní platností. Jenomže informace, které jsou k dispozici - a já nevím, jestli jsou pravé, nebo nepravé - ukazují, že ruská vláda ve skutečnosti byla připravena vložit a také vložila do této transakce podstatně více. Vložila nikoliv 20 mld. korun, ale zhruba 50 mld. korun. Je tedy možné, že jiným jednáním bychom mohli místo 20 mld. korun dostat podstatně více. Nemyslím si, že celých 50, ale určitě podstatně více. A jedině zveřejnění těch smluv mě přesvědčí o tom, že žádná jiná taková cesta neexistovala.

Rovněž nezpochybňuji bankovní čistotu této transakce, kterou zde pan ministr Rusnok zdůraznil. Co ale zpochybňuji, je jeho tvrzení, které řekl také pan předseda vlády v odpovědi na mou písemnou interpelaci, že se jedná o transakci zbožovou. Možná máme různé informace, zcela určitě máme různé informace. To je - někteří máme informace a někteří nemáme. Já patřím mezi ty, kteří nemají, stejně jako prakticky všichni přítomní kolegové v Poslanecké sněmovně. Podle toho, a znovu zdůrazňuji, co bylo zveřejněno v ruském tisku a co bylo zveřejněno ve zprávě za čtvrté čtvrtletí společnosti RAO JES, zaplatila tato společnost firmě Falkon Capital asi 580 mil. dolarů v hotovosti nebo v uvozovkách "v hotovosti" a pouze 30 mil. dolarů zaplatí v elektřině. Jinými slovy, jedná se o zbožový kontrakt, je-li to pravda, a já se musím stále tázat, zda to pravda je. Je-li to pravda jen v nepatrné míře, pak se prostě jedná o skrytou platbu ruské vlády a není úplně správné, aby se Česká republika na tomto způsobu transakce podílela, pokud ta transakce takto proběhla. Odpověď na to "pokud" je možná jenom a jenom zveřejněním.

Musím konstatovat, že dosavadní odpovědi členů vlády považuji za odpovědi, že smlouvy zveřejněny nebudou. Proto v tuto chvíli navrhuji následující usnesení, velmi stručné usnesení Poslanecké sněmovny: Poslanecká sněmovna vyslovuje nesouhlas s odpovědí předsedy vlády na písemnou interpelaci poslance Karla Kühnla.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Vzhledem k tomu, že nemohu být vystřídán, konstatuji, že na mé tři otázky, které jsem položil v rámci rozpravy premiérovi vlády České republiky, jsem nedostal žádnou odpověď.

Kdo se hlásí dále do rozpravy? Pokud nikdo, rozpravu končím.

Přikročíme k návrhu hlasování. Název usnesení zní: Poslanecká sněmovna vyslovuje nesouhlas s odpovědí předsedy vlády Miloše Zemana na interpelaci poslance Karla Kühnla.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 259 a ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení. Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 112 pro návrh 50, proti 48. Návrh nebyl přijat.

 

Dalším bodem, který budeme projednávat, je odpověď ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly na interpelaci poslance Miroslava Grebeníčka. Pan ministr odpověděl na interpelaci pana poslance ve věci důchodů, které jsou českým občanům vypláceny ze Slovenské republiky. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 1186.

Otevírám rozpravu. Považoval bych za logické nejprve dát slovo interpelujícímu, aby zdůvodnil důvody, proč vyjádřil nesouhlas. A poté samozřejmě dám slovo panu ministrovi.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Děkuji, pane předsedající. Já se skutečně obracím na Poslaneckou sněmovnu, protože nemohu souhlasit s odpovědí místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly na svou písemnou interpelaci ve věci důchodů, které jsou českým občanům vypláceny ze Slovenské republiky. Odpověď totiž pouze popisuje současný neuspokojivý stav, kdy v důsledku rozdělení společného státu jsou nezanedbatelné počty lidí nezaslouženě postiženy snížením životní úrovně a nuceny složitě se domáhat pomoci v situaci, kterou nezpůsobily.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP