(10.00 hodin)
(pokračuje Langer)

Zajímalo by mě tedy, a to byla ona třetí otázka, na základě čeho se jednotlivý členové vlády včetně předsedy vlády rozhodovali při poměřování míry bezpečnostního rizika celé transakce a nakolik vůbec potom, pokud je pravdivé to, že vláda, jak to řekl ministr Mertlík, byla varována o napojení firmy Falkon Capital na cizí tajné služby a organizovaný zločin, nakolik vůbec mají specializované služby jako BIS, případně specializované složky policie v této zemi smysl a nakolik je jejich činnost vůbec nějak relevantní.

Děkuji za odpověď na mé tři otázky.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane místopředsedo. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Ministr financí Jiří Rusnok.

 

Ministr financí ČR Jiří Rusnok: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Dovolte, abych se vyjádřil k některým aspektům diskutovaného tématu. Budu parafrázovat pana místopředsedu Langera. Nejsem bezpečnostní expert a nebudu si na něj hrát, takže se vyjádřím k některým ekonomickým aspektům.

Chtěl bych vaším prostřednictvím vzkázat panu poslanci Kühnlovi, že podle mých informací se pohledávky Londýnského klubu, tzn. pohledávky soukromých investorů nebo institucí, prodávají s vyšším diskontem, to znamená za nižší ceny, než je 20 % původní pohledávky. Samozřejmě, že tyto ceny se v průběhu času mění, tak jak se vyvíjí situace na trhu, jak je dlužník hodnocen.

Druhá poznámka se týká určitého tajemna, které zde je vyvoláváno a které je diskutováno, mezi nominální částkou, nominální pohledávkou a dosaženým výnosem. Chtěl bych upozornit, abychom nezapomínali na jeden velmi podstatný aspekt. Ten dluh byl splatný v roce 2020. V roce 2020, to znamená zhruba za 18 let. Poměrně elementární logika úrokového financování říká, že jestliže mám nějakou pohledávku, to znamená peníze, které mi někdo dluží, a ten dlužník je povinen je splatit do 20 let, tak čistá aktuální hodnota těch peněz, to znamená hodnota dnes, je podstatně nižší o ono diskontování, nebo chcete-li odúročení. To znamená, že nemůžeme poměřovat nominální částku dluhu v roce 2002 s částkou, kterou jsme deblokovali, kterou dnes reálně máme na účtu, a říkat, že výnos je 22,2 % a že je tam nějaká záhadná obrovská suma, která se ztratila. Prostě musíme počítat s tím, že jestliže chceme po dlužníkovi, aby sumu splatil dříve, a to podstatně dříve, že musíme část té sumy odečíst. Čili toto je jeden z podstatných zdrojů podle mého názoru nedorozumění mezi deblokovanou nominální částkou a skutečně obdrženou částkou. V rámci tohoto intervalu se spekuluje o tom, že byly vyplaceny jakési neúměrné provize.

O tom, že celá transakce byla v pořádku z hlediska ekonomického, ale i z hlediska čistoty bankovních vztahů a čistoty peněz, nepochybuji. Už to tady zdůraznil pan premiér. Jednak byly prověřovány peníze našimi analytickými kapacitami, jednak prošly bankovními operacemi v rámci amerických a německých bank.

Je to transakce zbožová, transakce, kde dochází k vývozu elektrické energie z Ruské federace do třetích zemí. To je celé kouzlo oné operace.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Slovo má pan předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Kolegyně a kolegové, samozřejmě že můžeme pokračovat v nejrůznějších řečnických cvičeních, nebo můžeme dojít k řešení, které odstraní pochybnosti některých odborníků na bezpečnostní rizika. Já jsem takové řešení navrhl. Opakuji ještě jednou.. Toto řešení spočívá prostě a jednoduše v tom, že se souhlasem Ministerstva financí - a ministr financí mi dnes znovu zopakoval, že s tím souhlasí - ti zástupci jednotlivých parlamentních stran, kteří jsou prověřeni, se budou moci s těmito dokumenty seznámit.

Ti, kdo mají skutečné obavy, že v těchto dokumentech je něco nekalého, by se s tím měli spokojit. Ti, kdo tady chtějí exhibovat čtyři měsíce před volbami podle hesla "když mě chcípla koza, ať chcípne také sousedovi", ve skutečnosti žádné dokumenty nechtějí. Chtějí pouze řečnit. Rozhodněte se které z těchto variant dáváte přednost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan poslanec Jiří Payne.

 

Poslanec Jiří Payne: Děkuji, pane místopředsedo. Dluhy, které jsou dědictvím po socialistické soustavě, se netýkají jen Československa a nástupnického státu České republiky, ale řady dalších středoevropských zemí. Některé z těchto zemí řešily dluh tím způsobem, že na toto konto odebraly některé komponenty vojenské techniky. O tomto řešení dluhu se, pokud vím, vedou jednání po celou dobu od rozdělení Československa a prozatím nevedla k cíli. Ale - a já si myslím, že jsme povinni upozornit českou veřejnost, že vláda, alespoň zatím to nikde nezaznělo, nevzala v úvahu jiné alternativy řešení.

Zkusme vzít v úvahu čistě hypotetický návrh. Maďarsko na účet obdobného dluhu odebralo letadla Mig 29. V žádném případě nepatřím k příznivcům nákupu tohoto letadla, ale uvažujme následovně. Letecká technika prochází v současné době dramatickými změnami a očekává se, že během deseti let veškeré letouny, které se dnes používají, budou víceméně sešrotovány, protože vývoj jde takovou rychlostí, že v podstatě dnes nemá cenu nakupovat žádná definitivní letadla. A teď mírně předjímám bod, který nás čeká ještě na této schůzi, a to je otázka nákupu nadzvukových stíhaček od firmy Gripen. Kdybychom nakoupili za tento dluh od ruské vlády migy 29 jako přechodné řešení nedostatku nadzvukových letounů v České armádě, jako řešení na těch přechodných deset let, než se technika stabilizuje a dojde skutečně na novou generaci - je lží tvrdit, že Gripen je letounem nového typu, nové generace, ta nová generace teprve přijde během deseti let - tak bychom se nezavázali k žádnému dlouhodobému řešení na 30 let, které nás vede do slepé uličky a do katastrofy - teď říkám, že to je katastrofa, která přesahuje rámec ČR, to je katastrofa evropského formátu, to rozhodnutí nakupovat gripeny - tak bychom se nedopustili tohoto zločinu na Evropě, řešili bychom svůj problém, řešili bychom ruský dluh a nemuseli bychom obchodovat s firmou, o které jsou jisté pochybnosti.

Vláda takovouto alternativu nevzala v úvahu, nebo pokud brala, tak o tom neinformovala veřejnost. Kolik dalších takových alternativ existuje, které vláda neuvážila? V tom smyslu myslím, že vláda jedná zločinně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: O slovo požádal ministr financí pan Jiří Rusnok, poté pan kolega Kühnl.

 

Ministr financí ČR Jiří Rusnok: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, nebudu se vyjadřovat k tomu, které stíhačky si má Česká armáda nakoupit, protože na to se rovněž necítím být expertem, nicméně se musím vyjádřit k tomu, že česká vláda nezvažovala, případně nerealizovala jiné alternativy. To prostě není pravda.

Celkový dluh Ruské federace vůči České republice činil cca 3,5 mld. dolarů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP