(16.10 hodin)
(pokračuje M. Zeman)

Vzhledem k tomu, že na poslední schůzce, které se už dokonce zúčastnil ministr zahraničí Kavan, zmíněný pan Dine a americký velvyslanec Stapleton, bylo dohodnuto, že tento průběh jednání nebude příliš medializován, chtěl bych i já respektovat tuto dohodu, samozřejmě s prezentováním publikované informace, že vláda České republiky předpokládá, že tento problém bude vyřešen do konce jejího funkčního období, tedy do června roku 2002.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane předsedo. Pan místopředseda Langer chce využít své možnosti doplňující otázky. Udílím mu proto slovo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl poděkovat předsedovi vlády za věcnou odpověď, která ve mně budí skutečně dojem toho, že vláda má tento problém na mysli, že se ho snaží řešit. Chtěl bych ho požádat, aby se mu skutečně věnoval tak, aby ten problém bezpečnostní, který je a který ohrožuje Pražany a všechny, kteří přijíždějí do Prahy, byl co nejdříve vyřešen, ovšem s plným vědomím toho, že Spojené státy jsou naším aliančním spojencem a že bychom měli mít na mysli to, abychom s nimi měli i nadále velmi dobré vztahy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane místopředsedo. Pan premiér ještě zareaguje?

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Nemám nic proti tomuto požadavku. Pouze konstatuji, že je to požadavek poněkud opožděný, protože ho plním již nejméně několik předchozích měsíců. Chtěl bych pana poslance Langera upozornit, že jeho stranický šéf ve funkci předsedy Poslanecké sněmovny, ale i předseda Senátu Petr Pithart, se zúčastnili toho zasedání bezpečnostní rady, která vyzvala vládu České republiky, aby tato jednání byla urychlena. Jsem rád, že se podařilo dosáhnout dohody relevantních politických sil, byť jinak různých názorů, právě na tomto tématu. Takže to, co si pan poslanec Langer nyní přeje, se již dávno děje.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane předsedo. Vážené dámy, vážení kolegové, tím jsme vzhledem k již zmíněnému stažení interpelace na předsedu vlády panem poslancem Severou vyčerpali blok ústních interpelací na předsedu vlády České republiky. V 17 hodin budeme pokračovat ústními interpelacemi na ostatní členy vlády. Jako první bude interpelovat pan poslanec Pavel Hojda místopředsedu vlády Vladimíra Špidlu. Vyhlašuji tedy přestávku do 17 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 16.12 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP