(10.00 hodin)
(pokračuje Koháček)

Jejich činnost bude doplňována celým vějířem občanských sdružení Horská služba.

Stejně tak si umím představit systém vodních záchranářů a stejně - a teď mi dovolte, že malinko odbočím - si myslím, že bychom měli formulovat celý projekt lesních, vodních a jiných stráží, který zde zase je navržen jako ozbrojený sbor kraje, což mi přijde také naprosto nesystémové, a je třeba to podle mého názoru řešit obdobným způsobem, jako jsem uvedl minule, to znamená vytvořit pod centrálním vedením profesionální sbory veřejné stráže, doplněné vějířem dobrovolných spolupracovníků buď organizovaných v občanských sdruženích, nebo naprosto individuálně.

Já se nebráním tomu, aby tento návrh zákona byl vrácen k projednání zpět do výboru, ale beru to ne jako důvod k tomu, že by bylo ještě reálné projednat tento zákon v tomto volebním období. Budu souhlasit s tím, aby byl vrácen do výboru proto, aby byla zahájena diskuse na toto téma, diskuse, která bude mít naprosto oprávněně pokračování až v Poslanecké sněmovně, která vzejde z červnových voleb.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Kdo se dále hlásí do obecné rozpravy?

Já jsem teď zaznamenal ve vystoupení pana poslance Koháčka větu o vrácení k novému projednání ve výborech. Požádal bych navrhovatele, aby tento návrh přednesli v obecné rozpravě. Prosil bych, jestli pan navrhovatel to oznámí v rozpravě. Pan kolega Koháček se ještě hlásí s technickou poznámkou.

 

Poslanec Petr Koháček: Ne, já se omlouvám. Já nebudu v rozporu s výborem. Já jsem tento návrh nepodal. Já jsem jenom řekl, že bude-li podán, jsem ochoten z důvodů, které jsem uvedl, jej podpořit, ale rozhodně si nemyslím, že bych tento návrh měl podávat já.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Já jsem vám nevkládal do úst, že jste podával tento návrh, jenom že jste se o tom zmínil a že je třeba, pokud tento návrh budeme podrobovat hlasování, přednést ho v obecné rozpravě. Proto jsem se obrátil na navrhovatele pana poslance Filipa. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedající, pokud není nikdo přihlášen do rozpravy nebo pokud nebude nikdo chtít vystoupit, vzal bych to už i jako závěrečné slovo.

Já jsem skutečně přesvědčen o tom, že není potřeba, aby všechno bylo státní. Koncepce těch, kteří jsou etatisty a myslí si, že to, co dělá stát, musí ukládat státní orgány, je koncepce jedna. Já vyznávám koncepci jinou, dokonce jsme o tom diskutovali s kolegou Koháčkem ve výboru. Prostě já si myslím, že je třeba o tom diskutovat. Myslím si, že je možné to dokončit v tomto volebním období.

Chtěl bych poděkovat všem těm, kteří nebudou hlasovat pro zamítnutí a kteří budou hlasovat pro novou diskusi ve výborech. Navrhuji oficiálně vrácení výborům k novému projednání, a to po obecné rozpravě, protože podrobná rozprava neproběhla v žádném výboru. Vždy jsme skončili v rozpravě obecné. Nedovolím si sněmovnu obtěžovat podrobnou rozpravou, pokud podrobná rozprava v odborných výborech neproběhla.

Já myslím, že je důležité nejdříve prodiskutovat koncepci, a potom text zákona. Já osobně jsem skutečně provedl proti tisku 350 jedinou změnu. Ta jediná změna se týkala toho, že část - to byla jedna z podmínek, se kterou mi to bylo vráceno k přepracování - záchranářů má být profesionální sbor. Tím, že jsem rozlišil Horskou službu České republiky jako občanské sdružení a Sdružení horských služeb, což byl profesionální sbor, jsem tomuto usnesení Poslanecké sněmovny vyhověl. Ostatní návrhy, které byly u tisku 350, byly pouze parciální, ale tato myšlenka, která má oporu v českém právním řádu - to znamená, jak kolega Žižka tady jasně uvedl Hasičský záchranný sbor a dobrovolné hasiče - ta tady existuje. Já jsem se k ní přihlásil, napsal jsem tu jedinou změnu. Kolega Tomíček to správně vystihl. Ostatní jsem skutečně neměnil, ani jsem neměl v úmyslu to měnit.

Byl jsem ochoten - a to jsem vždycky říkal - v podrobné rozpravě do nejnutnějšího ustoupit. K tomu jsem byl připraven s tím, že jsem předložil - pozdě, to také uznávám - komplexní pozměňovací návrh.

Pokud to bude vráceno výborům k novému projednání, zavazuji se, že projednám s příslušným odborným útvarem Ministerstva vnitra případný postup, který by mohl vést k takovému jednání, které minimálně, pokud nepovede ke schválení tohoto textu zákona, povede alespoň k rozvinutí diskuse, která by v budoucnu mohla vést k přijetí kvalitního zákona o postavení a činnosti Horské služby České republiky. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Pokud se nikdo nehlásí, obecnou rozpravu končím a žádám pana zpravodaje, aby zrekapituloval návrhy, které zazněly.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Děkuji, pane předsedající. V obecné rozpravě vystoupili čtyři poslanci. Dva, a to zpravodaj výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost, navrhli zamítnutí předlohy zákona. Navrhovatel zákona vyslovil návrh na vrácení výboru k přepracování.

Budeme hlasovat o těchto dvou návrzích - o návrhu na zamítnutí a o návrhu na vrácení k přepracování. Navrhuji hlasovat v tomto pořadí.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Není to návrh na přepracování, ale je to návrh na vrácení výboru k novému projednání. Musíme napřed hlasovat o návrhu na vrácení výboru k novému projednání, pak budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí.

Pokusil jsem se několikrát gongovat. Věřím, že všichni, kteří chtějí hlasovat, jsou přítomni v Poslanecké sněmovně. Odhlašuji vás a žádám vás o novou registraci.

 

Nejdříve budeme hlasovat o návrhu pana poslance Filipa na vrácení návrhu zákona výborům k novému projednání.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 75 z přítomných 136 poslanců hlasovalo 123 pro, 5 proti. Návrh byl přijat.

 

Tím se zbylé dva návrhy stávají nehlasovatelnými. Děkuji navrhovateli i zpravodajům.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji sněmovně.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Končím druhé čtení tohoto návrhu zákona. Končím projednávání bodu č. 38.

 

Budeme pokračovat bodem

 

39.
Vládní návrh zákona o vojenských veteránech
/sněmovní tisk 1093/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr obrany pan Jaroslav Tvrdík. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr obrany ČR Jaroslav Tvrdík: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, jde o správní akt svým způsobem přelomový, možná i historický, neboť naše současná vnitrostátní legislativa institut vojenského veterána dosud nezná. Věc je zároveň složitá i v tom, že ani naše spojenecká Evropa či Severní Amerika nejsou při definování této personální kategorie zcela jednotné.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP