(14.00 hodin)
(pokračuje Kužvart)

Požadovaným pozměňovacím návrhem by nebyla transponována příslušná ustanovení směrnice Evropské unie předepisující mj. účast způsobilé a pověřené fyzické osoby, která odpovídá za provoz spalovny a splňuje příslušné nároky.

Podobně i požadavek zrušit zveřejňování programů zlepšení kvality ovzduší a redukce emisí na úřední desce příslušného úřadu představuje omezení dosažitelnosti informací pro veškeré obyvatelstvo. Tento požadavek je požadavek transpozice práva Evropské unie. Zrušení přílohy 11, kde jsou uvedena paliva, která mohou významně za určitých podmínek ovlivnit kvalitu ovzduší, by znamenalo učinit v tomto ohledu obce bezmocné a neumožnit jim řešení dle vlastní úvahy. Ještě znovu opakuji: příslušná ustanovení vládní předlohy jsou důležitá pro to, aby v pravomoci obcí, pravomoci starostů bylo ovlivnit skutečným způsobem kvalitu ovzduší, které v obci je.

Ministerstvo životního prostředí také nesouhlasí s pozměňovacím návrhem pana poslance Koháčka k § 60 zákona. Pozměňovací návrh se dotýká zákona, jenž je v legislativní působnosti Ministerstva zdravotnictví. V dané situaci je významný názor tohoto resortu. Domnívám se, že úpravou dle návrhu ztrácí předmětný paragraf 30 smysl. Jde o ochranu před hlukem, která je i v kompetenci Ministerstva životního prostředí. Máme k dispozici stanovisko příslušného resortu zdravotnictví, které jednoznačně tento pozměňovací návrh odmítá.

Vážená sněmovno, to je na závěr ke třetímu čtení vše a děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi. Prosím pana zpravodaje, aby nám dal návrh procedury o hlasování.

 

Poslanec Jiří Drda: Pane předsedo, páni ministři, dámy a pánové, dovolte mi jen malou poznámku na začátek. Já jsem doufal a věřil, že pan ministr se vyjádří k jednotlivým bodům při hlasování, kdy ministerstvo souhlasí a kde nesouhlasí, jinak bych musel jasně říci, že poplatky jsou dodatečnou ekologickou daní, tak jako tomu je u zemědělců, a že by bylo velmi systémové, kdybychom je zrušili jako celek. Ale to si myslím, že si vyjádříme hlasováním a že pan ministr jistě zváží, že zavedení třeba čichačů bude velkým problémem, který naruší sousedské vztahy.

Teď mi dovolte přednést proceduru. Návrhy soustředěné pod bodem A jsme vzali za základ projednávání a hlasovali jsme o nich minule. Dovolte mi, abych jako první nechal hlasovat D1 až D12 společně s B1, který upravuje tyto pozměňovací návrhy jako celek. Potom bych nechal hlasovat o B2, C1, C2 zvlášť, C3 až C7 plus C9 a C12 dohromady, C8 zvlášť, C10 a C11 dohromady, C13 zvlášť a C14 a C15 dohromady. Naposledy z céčka C16, potom bychom se vypořádali s bodem D13, který zbyl z déček, a potom jednotlivě o bodech E1, E2, E3. Potom F1 a F2 pana poslance Aubrechta každé zvlášť, potom bych navrhoval hlasovat o K1, což je návrh pana poslance Sehoře. Pokud tento projde, bude nehlasovatelný návrh pana poslance Koháčka pod G1 jako celek, ale myslím si, že pan poslanec to chtěl hlasovat jako celek, proto i to, že by jeho bod 1 byl hlasovatelný v případě přijetí, není relevantní. Potom by následovalo H1 a H2 společně, následovalo by hlasování o L1 pana poslance Beneše. Kdyby tento neprošel, potom o I, kde jsou tři varianty. Doporučoval bych od varianty 3 k variantě 2 a k variantě 1 naposledy. Paní poslankyně Emmerová dala pozměňovací návrhy pod bodem D1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 - o těch bych dal hlasovat o každém zvlášť. Potom je J8 až J13 plus její legislativně technický doplněk, který tu dnes přednesla, jako celek. Potom bychom se vypořádali s druhým bodem L2, nakonec M1 - ten samostatně - a M2 až M6 společně. Potom bychom mohli hlasovat o celku.

Takže to je můj procedurální návrh.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Kohlíček se hlásí. Omlouvám se, Koháček. Včera jsem říkal panu poslanci Kohlíčkovi, že si ho vždycky pletu, dnes jsem to udělal opačně. Měli byste se nějak přejmenovat.

 

Poslanec Petr Koháček: Vážený pane předsedo, rozhodně se nechci přejmenovat na to jméno, které jste řekl.

Nemám zvláštních námitek proti proceduře, jen k jedné, a to aby hlasování o písmenech G a K bylo v opačném pořadí, než zde navrhl zpravodaj, to znamená v tom pořadí, v jakém zazněly, to znamená nejprve o mém návrhu uvedeném pod písm. G. Pokud nebude přijat, vzápětí by se hlasovalo o písmenu K kolegy Sehoře. Obojí jako celek.

Děkuji vám.

 

Poslanec Jiří Drda: Nečiní změna této procedury žádné problémy.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Teď pan poslanec Fischer, když už jsem mu dal šanci, aby vystoupil.

 

Poslanec Stanislav Fischer: Pane předsedo a pane zpravodaji, můj pozměňovací návrh B1, který se vztahuje k pozměňovacímu návrhu pana zpravodaje, by měl být hlasován předtím, protože ho zpřesňuje.

 

Poslanec Jiří Drda: Děkuji. Já jsem je chtěl hlasovat pohromadě. Tím jsem chtěl říci, že souhlasím se zpřesněním. Je-li tomu tak, není problém o B1 hlasovat jako o prvním.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dále prosím, kdo se dále hlásí s polemikou s navrženou procedurou hlasování? Nehlásí-li se nikdo, dám hlasovat o proceduře, tak jak byla navržena a upravena těmito dvěma subnávrhy.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 543 z přítomných 145 poslanců 137 pro, nikdo proti. Návrh procedury byl přijat.

 

Nyní prosím pana zpravodaje, aby přednášel jednotlivé návrhy.

 

Poslanec Jiří Drda: Budeme hlasovat o B1. (Zpravodaj souhlasí, ministr souhlasí.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 544 z přítomných 150 poslanců 146 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Jiří Drda: Budeme hlasovat o skupině D1 až D12 (Zpravodaj souhlasí, ministr souhlasí.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 545 z přítomných 153 poslanců 150 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP