(15.40 hodin)
(pokračuje Rychetský)

Dnes projednáváme něco úplně jiného. Dnes projednáváme zprávu, ve které sněmovna chtěla jenom tři věci - vyhodnocení systému předběžných konzultací ve výboru pro evropskou integraci, vyhodnocení uplatňování novely zákona o jednacím řádu a seznam legislativních priorit - ničeho jiného - zákonů na rok 2001. Tyto tři věci, seznam těchto norem dnes projednáváme. Nic jiného.

Chci tedy říci, že samozřejmě podporuji usnesení výboru pro evropskou integraci.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Prosím pana zpravodaje o případné závěrečné slovo a přednesení návrhu, o kterém budeme hlasovat.

 

Poslanec Jaroslav Zvěřina: Dámy a pánové, myslím, že diskuse ukázala, že to je téma zajímavé, téma, které je nesporně aktuální. Mám za to, že není v Evropě ani v členských zemích Evropské unie žádný univerzální recept, jakým tuto horkou materii uchopit. Máme v evropských zemích nejrůznější modely spolupráce mezi vládou a parlamentem ve věci Evropské unie.

Musím polemizovat s názorem pana kolegy Payna, že v pobaltských republikách je diskuse mezi parlamentem a vládou na nějaké kvalitativně vyšší úrovni než u nás. Mám za to, že to není objektivní hodnocení. Znám dobře kolegy ze všech pobaltských zemí, vím něco o tom, jakým způsobem fungují jejich parlamenty. Žádný univerzální recept prostě nenajdeme.

Spokojil bych se s konstatováním, že tyto diskuse budou nepochybně pokračovat a budou vést k nějakému českému národnímu modelu vztahu vláda a parlament ve vztahu k evropských problémům. To není žádné zaostání, žádná nedovyvinutost nebo neschopnost komunikace, to je prostě realita. S tím se musíme naučit žít.

Na závěr bych se spokojil s opakováním doporučení, které už jsem tady přednesl. Doporučuji sněmovně, aby přijala usnesení, které je výsledkem jednání výboru pro evropskou integraci, které zde bylo přečteno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Budeme hlasovat o návrhu usnesení, jak byl předložen výborem pro evropskou integraci. Jsou tam dva odstavce, předpokládám, že o nich budeme hlasovat zvlášť. Najednou? Dobře.

 

Budeme hlasovat o celém návrhu usnesení současně, a sice v hlasování pořadové číslo 366, které zahajuji. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 366 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 147 vyslovilo 91 a 5 bylo proti. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Tím jsme projednali tento bod.

Dalším bodem je návrh změny rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na rok 2001. Návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 997, jeho součástí je usnesení vlády. Předložený návrh uvede a stanovisko vlády odůvodní ministr zemědělství Jan Fencl, kterého prosím, aby se ujal slova.

Prosím, abych obdržela informaci o přítomnosti či nepřítomnosti ministra zemědělství Jana Fencla v budově Poslanecké sněmovny.

Konstatuji, že jsem obdržela zprávu, že pan ministr Fencl je na cestě do Poslanecké sněmovny. To znamená, že v budově Poslanecké sněmovny není. Na cestě do Poslanecké sněmovny je i předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. V tuto chvíli bych sice měla největší chuť vyhlásit přestávku do té doby, dokud nikdo nepřijde, ale na druhou stranu by mi to připadalo jako plýtvání časem. Pakliže by nebyly námitky, dalším bodem po bodech pana ministra Fencla by byla výroční zpráva Rady České televize.

Poslanec Urban má procedurální poznámku.

 

Poslanec Milan Urban: Nemám, omlouvám se. Jen pro stenozáznam chci sdělit, že při hlasování č. 353 jsem hlasoval "ne", na sjetině mám "ano". Hlasování nezpochybňuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Pakliže by sněmovna neměla námitek a neměla by námitek ani paní poslankyně Dostálová, která je zpravodajkou k tomuto bodu, mohli bychom v tuto chvíli projednat bod

 

120.
Výroční zpráva Rady České televize o hospodaření České televize za rok 2000
/sněmovní tisk 1034/

 

Zprávu jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1034. Na návrh organizačního výboru ji projednal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a stálá komise Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky. Usnesení výboru a stálé komise byla rozdána jako sněmovní tisky 1034/1 a 2.

Prosím, aby se slova ujala zpravodajka výboru poslankyně Kateřina Dostálová, informovala nás o jednání výboru a přednesla návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu po odůvodnění předsedy Rady České televize a zpravodajské zprávě poslankyně Kateřiny Dostálové a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně vzít výroční zprávu Rady České televize o hospodaření České televize v roce 2000, tisk 1034, na vědomí.

Krátce odůvodním toto usnesení, toto rozhodnutí a doporučení kulturního výboru. Zpráva, která nám byla předložena, je zprávou, která se příliš ničím neliší od zpráv, které jsme dostávali od Rady České televize v minulosti. Mám na mysli pokračující evergreen zpráv, které nám jasně a přesně neříkají, kam jsou vynakládány koncesionářské poplatky, jak jsou rozpoložkovávány jednotlivé pořady. Nicméně i přes to, že v této věci na výboru v rozpravě panovala nespokojenost kolegů, usnesli jsme se na tomto doporučení - vzít na vědomí - protože tato Rada České televize je radou, která byla zvolena v tomto roce, je radou, která prakticky s hospodařením České televize v roce 2000 nemá nic společného, a proto jsme přijali směrem k Radě České televizi na výboru výborová usnesení, kterými jsme se snažili radu zamotivovat, aby se tak do budoucna již nikdy neopakovalo.

Pro informaci kolegů, kteří toto usnesení nečetli, bych chtěla říci, že výbor vyzval Radu České televize, aby při schvalování rozpočtu televize na rok 2002 nepostupovala způsobem, který by předjímal rozhodnutí Poslanecké sněmovny v otázce koncesionářských poplatků. To považuji za velmi důležitý apel směrem k Radě České televize.

Dále jsme požádali Radu České televize, aby ověřila, zda skartování účetních dokladů nebylo v rozporu se zákonem o účetnictví a archivaci a zda není podezření ze spáchání trestného činu. Dotkli jsme se totiž tolik diskutovaného auditu hospodaření České televize, kde jsme se zabývali otázkou, kdy jsme byli seznámeni auditory s tím, že v České televizi byly skartovány účetní doklady. Žádáme, aby byly jasně zveřejněny skartační protokoly a aby se rada neprodleně touto záležitostí začala zabývat. Jedná se o skartaci účetních dokladů od roku 1996 zpátky.

Osobně si myslím, že výbor projednal tuto zprávu velmi zodpovědně směrem k tomu, co bychom chtěli od Rady České televize, od této nové Rady České televize očekávat do budoucna. Sama za sebe říkám tuto zprávu v takové podobě, jak nám byla předložena, nicméně reagujeme na aktuální situaci a na ta fakta, která jsem zde zmínila. Proto doporučujeme vzít tuto zprávu na vědomí.

Děkuji vám za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP